Göteborgs-Posten

Mer dramatik utanför planen

- Lasse Mannheimer TT

Utanför Camp Nou drabbade demonstran­ter och polis samman och på läktarna uttryckte tusentals fans sitt stöd för den katalansk självständ­ighet. På planen var El Clásciodra­matiken måttlig. För första gången på 17 år slutade det spanska toppmötet mellan Barcelona och Real Madrid mållöst.

Katalanska flaggor vajade, en gigantisk banderoll med texten ”Freedom” vecklades ut och ur tusentals supporterh­änder sträcktes ljusblåa plakat med texten ”Spain, sit and talk” fram.

Den som säger att idrott och politik inte hör ihop måste helt ha missat gårdagens spanska möte mellan fotbollsgi­ganterna Barcelona och Real Madrid.

Matchen som sådan levde inte upp till förväntnin­garna. Trots att lagen gick in till ett El Clásico med lika många poäng för första på många år blev det en ovanligt odramatisk match. Real

Madrid ägde den första halvleken men fick inte hål på hemmalaget, och i den andra blev det ett än större ställnings­krig.

0–0-resultatet innebär att Barcelona fortsatt toppar La Liga på bättre målskillna­d än Real.

Runt matchen var spänningen desto större. Redan fyra timmar före avspark hade hundratals anhängare till gruppen Tsunami Democràtic samlats runt arenan. Demonstran­terna vill få igenom en ny folkomröst­ning om Katalonien­s självständ­ighet och man hoppades sprida budskapet ”Spain, sit and talk”.

Det fanns oro för att spänningar­na skulle skapa nya problem för matchen – stormötet skulle egentligen ha avgjorts redan i oktober men fick skjutas upp.

I slutet av matchen kom rapporter om att polis hade drabbats samman med demonstran­terna utanför arenan, och de första uppgiftern­a sade att åtminstone tolv personer skadats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden