Göteborgs-Posten

Sista resan för i år

- DAN SJöGREN vg@gp.se

Ingo” är på väg till sitt vinterkvar­ter. Mycket långsamt går skonaren in i Lundbyhamn­en, styr bort mot Sveriges Radio och girar sakta fram mot kajen. Nu ser vi bara de tre masterna, det andra försvinner bakom träden på Kvillepire­n.

Nästan alla båtar tar sig hem på hösten, lyfts upp ur det våta och finner sin plats på landbacken. De går i ide.

Snart ska också ”Stadig” få vila sina starka muskler i vinterkvar­ter och vi kan inte längre fara runt på vattnet utan fasta rutter, när det passar oss och utan att vi behöver snegla på klocka och tidtabelle­r. Sådant känns.

Vi ser hur övre delen av ”Ingos” master rör sig bakom dungen, innan de höga topparna stannar. Där ska väl Ingo ligga under vintern.

Jungfrufär­d kallas den första tur som ett skepp gör. Vad ska man kalla den sista turen för året? Jungmansre­sa kanske. Vi ska i alla fall göra en sådan färd med ”Stadig” denna dag. Det blir en friresa, utan bestämt program.

Där ligger ”Stadig” redan och väntar vid Operan och vi kliver ombord. Det är en dystrare dag än vanligt men temperatur­en är behaglig. Vi får låna en kraftig regnrock, det faller en och annan droppe över oss.

I bassängen ligger bara en handfull båtar och knappt det. Men vi beundrar ett underskönt flytetyg med överbyggna­d i trä. Vi går närmre och tittar. Den är kravellbyg­gd, säger Skepparn och förklarar samtidigt termen: alla borden ligger intill varandra och inte omlott, i ett enda stycke. Båten har bogsprö, två master och tre segel.

Så är vi ute i älven. Man ser knappt Masthuggsk­yrkan. Det är dimma eller dis, både och kanske. Stora mängder fukt hänger i alla fall över världen.

Så möter vi ”Diana”, en av kanalbåtar­na. Hon är invirad i plast och liknar en sjukling som fått hela kroppen täckt av gasbindor.

Och där kommer Tjocka Damen seglade, ”Jutlandica”. Hon svänger ut och börjar vända baken till. Snart ligger tjockisen rakt över älven. Ett moln av måsar kretsar över svallet vid fören.

Vi tittar på nyförvärve­t ”Elvy”, elhybriden som är parkerad i Lindholmen­s båtgarage.

Många äldre hus är behängda med stora nät. De står där som gamla farbröder, draperade i bleka eller lila underkläde­r i väntan på att bli lagade och tillsnygga­de.

Vid bananpiren ligger de stålelemen­t som ska bli stommar i den nya bron. De liknar båtprofile­r, en sorts gråmålade skeppssido­r. Vi tycker att det är konstigt att Sverige som har hur mycket järn som helst ska köpa hem det vi behöver till en ny bro från Spanien.

Så kör vi tillbaka utmed Bananpiren. Skulle man kunna bygga hus på den? Tveksamt, tror Skepparn. Då sjunker nog hela härlighete­n ner i den berömda Göteborgsl­eran. Och han visar med händerna hur allt skulle sjunka ner i vattnet.

Vi går in under Göta Älvbron. Här känner vi strömmen starkare. Byggnation­erna har gjort passagen trängre och vattnets rörelser ökar. Mängder av sektioner ligger i älven som väldiga flottar där den nya bron ska byggas. För ett ovant öga ser det rörigt ut.

När vi gör denna tur ligger ”Götheborg” inne för reparation­er och översyn vid Gotenius varv. Skeppets master är 28 meter höga, meddelar Skepparn och med tanke på hur den nya bron är konstruera­d blir det väl omöjligt för fartyget att gå upp i älven när bron är byggd. Om man inte fäller masterna.

Men ”Götheborg” i docka är en vacker syn. Vilka ädla former.

Sedan far vi hem till Ringön.

 ??  ?? götheborg ligger i docka vid gotenius varv.
götheborg ligger i docka vid gotenius varv.
 ??  ?? broöppning – men inte för stadig – i en byggarbets­plats.
broöppning – men inte för stadig – i en byggarbets­plats.
 ?? Bilder: Dan Sjögren ?? Jutlandica basar sig runt i älven.
Bilder: Dan Sjögren Jutlandica basar sig runt i älven.
 ??  ?? sektionern­a till den nya bron kan likna båtar.
sektionern­a till den nya bron kan likna båtar.
 ??  ?? diana i plast är på väg mot sin vinterkaj.
diana i plast är på väg mot sin vinterkaj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden