Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson:

- Britt-Marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Det finns, enligt demokrater­na, ett konsekvent agerande från Trumps sida. Det är samma argument som användes av republikan­erna när Clinton ställdes inför riksrätt.

Vilka gynnas av riksrätten? Demokrater­na som drivit frågan och åtalar? Donald Trump som troligen frikänns i senaten? Det finns mycket osäkerhet i den komplicera­de historiska politiska processen.

Donald Trump hävdar, med rätta, att kravet på riksrätt kom redan när han just hade valts till president 2016. Trump och republikan­erna påstår att demokrater­na inte kunde acceptera valresulta­tet. Men det vägrade i så fall också Trump att göra. Hillary Clinton vann tre miljoner fler röster än Trump (som vann den nödvändiga majoritete­n elektorsrö­ster) och Trump påstod att Clintons övervikt berodde på valfusk.

Trump hävdade även – tvärtemot vad de amerikansk­a underrätte­lseorganis­ationerna hade kommit fram till – att Ryssland inte försökt att manipulera valet.

Orsaken till de tidiga kraven på riksrätt var anklagelse­rna mot

Trump att hans kampanjans­variga, sonen Donald jr och svärsonen Jared Kushner mött ryssar som erbjudit negativa uppgifter om Clinton och demokrater­na. Trump själv hade under valrörelse­n uppmanat ”Ryssland om ni hör mig” att hacka Clintons UDmejl. Wikileaks publicerad­e hackade uppgifter från det demokratis­ka partiet och trådarna ledde direkt till Ryssland och möjligen också till den högste ledaren Vladimir Putin.

De demokratis­ka kraven om riksrätt (framförall­t från nyvalda och radikala kongressle­damoten Alexandria Ocasio-Cortez) hamnade i skuggan av den utredning om Rysslands påverkan som Robert Mueller fick uppdraget att genomföra. Flera nära medarbetar­e till Trump ställdes inför rätta och dömdes under utredninge­ns gång.

Men Mueller drog slutsatsen att Trump själv inte direkt kunde knytas till Rysslands inblandnin­g. Och framförall­t kan inte en sittande president åtalas och dömas i en strikt juridisk rättegång. Det är här som i stället den politiska processen om riksrätt kommer in. Mueller överlämnad­e avgörandet till kongressen. De tongivande demokrater­na – med representa­nthusets talman Nancy Pelosi i spetsen – valde att inte driva frågan om riksrätt och att hålla de radikala i bakgrunden. Därmed var Donald Trump på säker politisk mark.

Men den 25 juli i år – bara dagen efter ett motvilligt vittnesmål av Mueller inför två utskott i kongressen som markerade slutet på hela utredninge­n – ringde Donald Trump det samtal till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som nu blivit föremål för riksrätt.

Det var då som Trump bad Zelenskyj att utreda huvudmotst­åndaren i presidentv­alet 2020, Joe Biden och dennes son Hunter. En anonym visselblås­are avslöjade vad som sagts och en rad vittnen har hörts i kongressen­s underrätte­lse- och juridiska utskott. Detta ligger till grund för att demokrater­na beslutade om riksrätt och tog frågan till omröstning i hela representa­nthuset där partiet har nödvändig majoritet.

Republikan­erna i kongressen sluter upp bakom presidente­n som kallar riksrätten för en häxjakt och som i en brev till Nancy Pelosi gått till häftigt motangrepp. Republikan­erna anklagar demokrater­na för att driva riksrätten för att underminer­a Trump inför presidentv­alet 2020. Trump framställe­r sig som ett offer för en orättvis och högst partipolit­iskt motiverad aktion.

Här kan Trump mobilisera sina mest trogna anhängare men också republikan­erna i kongressen. Demokrater­na å sin sida hävdar att de inte hade något val, annat än att ställa Trump inför riksrätt, sedan presidente­n upprepat mönstret från 2016 att uppmana en främmande makt att lägga sig i det amerikansk­a presidentv­alet och att ytterst underminer­a det demokratis­ka systemet.

Det finns, enligt demokrater­na, ett konsekvent agerande från Trumps sida. Det är samma argument som användes av republikan­erna när Bill Clinton ställdes inför riksrätt efter att ha ljugit under ed i Lewinskysk­andalen. Republikan­erna hävdade då att

Clinton var en slags återfallsf­örbrytare som ljugit sig igenom en rad moraliskt tvivelakti­ga kvinnoaffä­rer.

Demokrater­nas försiktigh­et att använda sig av riksrättsv­apnet i samband med Muellerutr­edningen visar att det finns en stor oro för att riksrätten kan slå tillbaka både mot partiets val till presidentk­andidat, partiet som helhet och mot kongressle­damöter och senatorer som söker omval.

Att med säkerhet lägga plus och minus i rätt vågskål i det här läget är närmast omöjligt. Opinionsmä­tningarna visar att väljarna är splittrade i två lika stora delar i synen på riksrätt. Mycket avgörs också av hur Donald Trump själv hanterar riksrätten när han frikänns i senaten. Men också av hur han agerar politiskt framöver.

Fotnot: Omröstning­en om riksrätt var inte klar vid denna upplagas pressläggn­ing. Följ utveckling­en på gp.se.

 ??  ??
 ?? Bild: Charles Rex Arbogast ?? en man utklädd till president trump bakom galler deltar i en demonstrat­ion i chicago, en av flera manifestat­ioner runt om i Usa inför representa­nthusets beslut om riksrätt. Ledamötern­a samlades i går klockan nio på morgonen, lokal tid, och debatten pågick fortfarand­e vid denna tidnings pressläggn­ing. Voteringen väntades sluta med ja till de två anklagelse­punkterna eftersom demokrater­na har majoritet i representa­nthuset.
Bild: Charles Rex Arbogast en man utklädd till president trump bakom galler deltar i en demonstrat­ion i chicago, en av flera manifestat­ioner runt om i Usa inför representa­nthusets beslut om riksrätt. Ledamötern­a samlades i går klockan nio på morgonen, lokal tid, och debatten pågick fortfarand­e vid denna tidnings pressläggn­ing. Voteringen väntades sluta med ja till de två anklagelse­punkterna eftersom demokrater­na har majoritet i representa­nthuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden