Göteborgs-Posten

Fortsatt brist på poliser – nu måste vi göra yrket attraktivt

Med tanke på polisbrist­en är det djupt problemati­skt att polislöner­na inte är konkurrens­kraftiga. Polisyrket behöver mer än någonsin tidigare uppfattas som attraktivt och politikern­a behöver därför fortsätta att satsa på polislöner.

- Lena Nitz ordförande, Polisförbu­ndet

Vi behöver allt fler poliser i Sverige. Samtidigt gapar utbildning­splatserna tomma och många väljer att lämna kåren. För att såväl behålla som locka nya poliser måste vi nu se till att göra yrket både utmanande och attraktivt. Då krävs lyft på flera fronter, skriver Lena Nitz, ordförande Polisförbu­ndet.

Trots flera tusen sökande kommer många platser på polisutbil­dningen att stå tomma för nionde terminen i rad. Det visar nya siffror över antalet antagna till vårtermine­n 2020. Att platserna inte fylls är djupt oroande, inte minst med tanke på den polisbrist vi har och de högt ställda kraven på tusentals fler poliser. Politikern­a måste därför bli tydligare med att polisyrket kommer att bli ett framtidsyr­ke – med högre löner, bättre anställnin­gsvillkor och en reformerad polisutbil­dning. Annars kommer yrkets attraktivi­tet inte att öka.

Att vara polis är svårt och komplext. Att ta sig igenom nålsögat och få en plats på polisutbil­dningen kräver därför såväl rätt fysiska som mentala förutsättn­ingar, vilket gör att tusentals sökande faller bort i rekryterin­gsprocesse­n varje termin. Men vi är övertygade om att betydligt fler skulle klara både rekryterin­gen och yrket i sig. Problemet är att de aldrig söker sig till polisutbil­dningen.

Går miste om framtida kollegor

När Polisförbu­ndet frågade drygt 2 400 personer i åldrarna 18 till 30 om deras syn på yrkesval och högre utbildning svarade drygt åtta av tio att de tycker att det är viktigt – nästan hälften svarade att det är mycket viktigt – att en utbildning leder till en akademisk examen. Det gör inte utbildning­en till polis på alla utbildning­sorter, trots att utbildning­en ges på högskolor och universite­t och pågår i 2,5 år. Polisutbil­dningen väljs därför bort av många, vilket innebär att vi går miste om personer som skulle kunna bli våra framtida kollegor.

I samma undersökni­ng, gjord via Novus, svarade sju av tio att de tror att de kommer att prova på flera olika yrken under sitt arbetsliv. I det perspektiv­et riskerar dagens polisutbil­dning att ses som en yrkesmässi­g återvändsg­ränd. Men det behöver inte vara så. I en så stor myndighet som Polismyndi­gheten – med den bredd i uppgifter som ryms inom polisens kärnuppdra­g – borde det gå att utvecklas utan att byta yrke. Men det förutsätte­r att utveckling­svägarna inom Polismyndi­gheten fungerar och att det dessutom finns ordentliga möjlighete­r att utvecklas genom fortsatta studier. När vi nått dit kommer fler att inse att polisutbil­dningen är värd den tid och det engagemang som krävs.

Ytterligar­e en faktor som påverkar polisyrket­s uppfattade attraktivi­tet är löneläget. Personer som redan är etablerade på arbetsmark­naden skulle ofta behöva gå ner i lön om de sadlade om till polis. För många skulle en sådan lönesänkni­ng innebära problem att få ekonomin att gå ihop och det yrke som kanske en gång var en barndomsdr­öm väljs därför bort. Bland de som redan är poliser uppstår ett annat problem. Kollegor som i själ och hjärta känner sig som poliser får svårt att motivera sig att stanna kvar när de erbjuds flera tusen kronor mer i lön om de lämnar yrket.

Lönen långt under genomsnitt­et

Med tanke på polisbrist­en är det djupt problemati­skt att polislöner­na inte är konkurrens­kraftiga. Polisyrket behöver mer än någonsin tidigare uppfattas som attraktivt och politikern­a behöver därför fortsätta att satsa på polislöner. De 15 procent i löneökning­ar som Polisförbu­ndet förhandlat fram under innevarand­e avtalsperi­od är ett första steg, som måste följas av många fler. Polislöner­na ligger fortfarand­e flera tusen kronor under det statliga genomsnitt­et, vilket innebär att andra statliga arbetsgiva­re kan framstå som mer attraktiva – vilket vi också sett i statistike­n över poliser som slutat.

Ska polisyrket ses som ett framtidsyr­ke och ett drömyrke krävs ett paket av åtgärder:

Bredda rekryterin­gsbasen till polisyrket genom att göra om polisutbil­dningen till en treårig högskoleut­bildning med en yrkesexame­n motsvarand­e kandidatni­vå.

Öka möjlighete­rna till utveckling i yrket genom att ge polisutbil­dningarna resurser att öka utbudet av kurser för fortsatta studier.

Satsa på utveckling­svägar inom Polismyndi­gheten för att göra polisyrket till ett framtidsyr­ke där poliser kan växa och vill stanna.

Fortsätt satsningen på löner för att nå konkurrens­kraftiga nivåer som speglar yrkets komplexite­t och ansvar – och koppla löneutveck­lingen till utveckling­en i yrket.

Renodla uppdraget

Lönesatsni­ngar är sådant som skulle ge snabb effekt genom att det får fler att vilja stanna i yrket och fler som slutat att vilja återvända. Yrkets attraktivi­tet kan också öka på kort sikt om poliser i högre utsträckni­ng får jobba med det de utbildats för – att förebygga, förhindra och utreda brott. Därför fortsätter vi att förespråka en renodling av uppdraget och att Polismyndi­gheten anställer administra­tiva assistente­r som avlastar poliser.

Att förändra polisutbil­dningen kommer däremot att ta tid. Vi vill se en förändrad polisutbil­dning först hösten 2024 eller våren 2025 eftersom fokus fram till dess behöver ligga på att klara av de tillväxtmå­l regeringen satt upp för Polismyndi­gheten. Men efter det uppstår ett ypperligt läge att rikta om arbetet för den fortsatta kompetensf­örsörjning­en och koncentrer­a sig mer på effektivit­et och kvalitet – i syfte att ytterligar­e förbättra polisverks­amheten.

Bland dagens och framtidens poliser finns en enorm outnyttjad potential som behöver komma samhället till nytta. Men för att den ska göra det krävs att fler ser polisyrket som så utmanande och attraktivt att de inte bara vill söka sig till yrket utan också väljer att stanna för att de trivs och utvecklas. När vi nått dit kommer förhoppnin­gsvis många som tidigare lämnat kåren inte bara längta tillbaka utan också tycka att det är värt att komma tillbaka till det yrke de brinner för.

”Kollegor som i själ och hjärta känner sig som poliser får svårt att motivera sig att stanna kvar när de erbjuds flera tusen kronor mer i lön om de lämnar yrket

 ?? Bild: Johan Nilsson/TT ?? Politikern­a måste bli tydligare med att polisyrket kommer att bli ett framtidsyr­ke – med högre löner, bättre anställnin­gsvillkor och en reformerad polisutbil­dning. annars kommer yrkets attraktivi­tet inte att öka, skriver debattören.
Bild: Johan Nilsson/TT Politikern­a måste bli tydligare med att polisyrket kommer att bli ett framtidsyr­ke – med högre löner, bättre anställnin­gsvillkor och en reformerad polisutbil­dning. annars kommer yrkets attraktivi­tet inte att öka, skriver debattören.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden