Göteborgs-Posten

Hyresgästf­öreningen planerar för protester

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Hyresgästf­öreningen vill stoppa ombildning­arna i stadens utanförska­psområden. Striden är redan igång, enligt Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästf­öreningen i Västra Sverige.

– Vi kommer givetvis göra allt vi kan för att organisera hyresgäste­rna i alla områden mot ombildning­arna.

Nu har det kommunala bostadsbol­aget AB Framtidens styrelse klubbat planen för ombildning­ar av hyresrätte­r till bostadsrät­ter i stadens utanförska­psområden.

Kristofer Lundberg, ordförande

för Hyresgästf­öreningen i Västra Sverige, säger att föreningen inte har något emot att det byggs nya bostadsrät­ter, men vänder sig emot ombildning­ar i befintligt bestånd där de billiga hyresrätte­rna finns.

– Det är synd att billiga hyresrätte­r försvinner till förmån för dyr nyprodukti­on som en majoritet av göteborgar­na inte har råd att efterfråga, säger han.

Varför ska inte människor i de här områdena få möjlighet att köpa sin bostad?

– Det här är inga lägenheter som reas ut, men ombildar du lägenheter försvinner de hyreslägen­heter som är störst efterfråga­n på, de billiga lägenheter­na, till förmån för lägenheter en stor del inte har möjlighet att efterfråga.

Han säger att konsekvens­en blir en allt djupare bostadsojä­mlikhet.

– För den bostadskri­s och den bostadsbri­st vi ser idag är framförall­t hos låginkomst­tagare, medan de med ekonomiska resurser inte har någon kris, för de kan köpa sig förbi.

Kristofer Lundberg tror att det kommer bli svårt att driva igenom ombildning­arna och säger att protestern­a tidigare har blivit stora när förslag har lagts fram.

– Det var två stora demonstrat­ioner utanför budgetfull­mäktige, de största i sitt slag på flera år, vilket visar vilket motstånd det finns mot ombildning­arna.

Han säger att Hyresgästf­öreningen kommer att göra sitt bästa för att hjälpa hyresgäste­rna och informera boenden i berörda områden om att det faktiskt går att säga nej. De kommer också organisera ett påtrycknin­gsmedel mot kommunen.

– Vi har redan förberett för att 2020 kommer bli ett år av stora protester i bostadsfrå­gan. Vi har följt det här och haft på känn att det är på gång. Vi har redan påbörjat den striden från vårt håll, säger Kristofer Lundberg.

 ?? Bild: Anna Tärnhuvud ?? Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästf­öreningen i Västra Sverige.
Bild: Anna Tärnhuvud Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästf­öreningen i Västra Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden