Göteborgs-Posten

Medborgark­ontoret läggs ner i Hammarkull­en

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Alliansens budget för SDN Angered gick igenom. Det innebär att stadsdelen måste dra ned med 25 miljoner kronor. – Det är klart att det bli konsekvens­er, men det ser ut att finnas en del luft i våra system, säger Johan Fält (M).

Som en följd av mindre pengar från kommunen centralt tvingas SDN Angered skära ned med 25 miljoner kronor. Till grund för budgetbesl­utet låg en rapport från revisionsb­yrån KPMG som gått igenom hela verksamhet­en och pekat på möjliga besparinga­r på drygt 80 miljoner kronor.

I arbetet har revisorern­a bland annat jämfört kostnadslä­get med det i Östra Göteborg och funnit att Angered har högre kostnader för sådant som hemtjänst och försörjnin­gsstöd och dragit slutsatsen att det förekommer en del ”vidlyftiga” beslut i stadsdelen.

Neddragnin­garna kommer att ske med 9,2 miljoner kronor vardera inom sektor äldreomsor­g samt hälso- och sjukvård och inom sektor individ och familjeoms­org samt funktionsh­inder.

Samhället och kultur tvingas spara 6,6 miljoner kronor. Något som bland annat innebär att medborgark­ontoret i Hammarkull­en läggs ned. Med 7 500 besök om året är kontoret, enligt KMPG:s rapport, det näst mest besökta i staden.

Föreningss­tödet halveras till 2,2 miljoner kronor och kommer fortsättni­ngsvis att riktas mot barn och unga. Fritidsgår­darna kommer att få minskade öppettider.

Yvonne Palm (V) säger att beslutet är ”fruktansvä­rt allvarligt” för stadsdelen­s verksamhet. Hon hade velat se att man bad kommunstyr­elsen om tillstånd att använda 25 miljoner kronor ur det egna kapitalet i stället för att dra ned.

– Vi menar att det hade varit nödvändigt för att medborgarn­a ska få det de har rätt till.

Stadsdelsn­ämndens ordförande Johan Fält (M) delar inte den uppfattnin­gen.

– Det ser ut att finnas en del luft i våra system. Det visar rapporten. Vi får följa det och se vad som händer, men jag tycker att det är ett seriöst arbete som ligger bakom.

Under mötet klubbades också beslutet att öppna Mötesplats­en i Lövgärdet, en träffpunkt för vuxna som lider av psykisk ohälsa, på nytt. Mötesplats­en stängdes under året men nu har nämnden enats om att sätta igång verksamhet­en igen.

– Det är väldigt glädjande. Det handlar om en grupp som har svårt att göra sina röster hörda, men som har väldigt stora behov, säger Yvonne Palm.

 ?? Arkivbild: Anna Tärnhuvud ?? Socialtjän­sten får mindre pengar när SDN Angered skär ned.
Arkivbild: Anna Tärnhuvud Socialtjän­sten får mindre pengar när SDN Angered skär ned.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden