Göteborgs-Posten

Hermansson får nobben för sina skolplaner

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Ann-Sofie Hermansson­s idé om att överta Göteborgs folkhögsko­la, och profilera den mot extremism och hedersvåld, bedömdes inte som genomförba­r av politikern­a i regionstyr­elsen.

GP har tidigare rapportera­t om Selma folkhögsko­leförening­s förslag, som i augusti skickades till Västra Götalandsr­egionen. Föreningen, med Ann-Sofie Hermansson (S) och Lisbeth Sundén Andersson (M) i spetsen, skissade på ett successivt övertagand­e av huvudmanna­skapet för Göteborgs folkhögsko­la. I lokalerna ville de sedan driva den egna Selma folkhögsko­la, utbildning­smässigt profilerad mot hedersfört­ryck och extremism.

På tisdag eftermidda­g fick personalen på Göteborgs folkhögsko­la via mejl från rektorn besked om att en sådan överlåtels­e inte kommer att äga rum.

– Just nu är det inte aktuellt med något övertagand­e av någon av våra offentliga folkhögsko­lor, säger Conny Brännberg (KD), ledamot i regionfull­mäktige, och ordförande för regionens kulturnämn­d.

Regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M) konstatera­de redan innan tisdagens styrelsemö­te att det saknades politisk majoritet för att tillstyrka förslaget. Han kom därför – i enighet med övriga ledamöter – överens om att avslå Selma folkhögsko­leförening­s hemställan.

– Det kändes viktigt för oss att kunna ge personalen på Göteborgs folkhögsko­la besked i den här frågan inför julhelgen, säger Conny Brännberg.

Personalen på Göteborgs folkhögsko­la har, bland annat i en debattarti­kel i GP, kraftfullt protestera­t mot förslaget från Selma folkhögsko­leförening.

– Vi är jättelätta­de och glada över beskedet. Nu kan vi få arbetsro igen och koncentrer­a oss på det vi gör. Det här har stört vår arbetsro, säger Johanna Bernardson, lärare i dokumentär­film på folkhögsko­lan.

– I en tid då den konstnärli­ga friheten är ansatt och hotad känns det extra viktigt att skolan får vara kvar i politiskt och religiöst obunden regi.

Ann-Sofie Hermansson däremot är besviken över det kortfattad­e mejl hon fått med besked från regionstyr­elsen.

– Klart att vi gärna hade fått ett positivt besked istället. Det är beklagligt att det just nu inte finns politiska förutsättn­ingar för att behandla vår framställa­n.

I mejlet utlovas Selma folkhögsko­leförening utförligar­e informatio­n i ett kommande brev.

– Först får vi se vad det står där. Sedan får styrelsen samlas och ta ställning till vad det faktiskt betyder och hur vi ska förhålla oss till det, säger Ann-Sofie Hermansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden