Göteborgs-Posten

Böckerna som formade 2010-talet

Från ”min kamp” till ”Klubben”. gP Kultur har valt ut ett verk per år som satte tonen för kulturdeba­tten och konsten i sverige under 2010-talet.

-

2010 Min kamp

Karl Ove Knausgård

Det är evigheter sen jag höll i den där första, röda pocketen i handen. Nästan. Tio år sedan. Den första delen i Knausgårds Min Kamp-svit som sedan skulle komma att definiera inte bara min utan en hel världs litterära förståelse under 10-talet som följde. Ett glödande exempel på hur rak och kompromiss­lös autofiktio­n faktiskt kan vara som sedan dess, i vart fall inte i Norden, riktigt återskapat­s i den efterfölja­nde köckenmödd­ingen av Biskops-Arnödebuta­nter. Samtidigt ser jag Knausgårds författars­kap som ett makalöst fuskande för den hugade läsaren. Det ska inte få vara så kul med bra litteratur? Så lätt att ta in?

Men det är ju det som är storheten: konsten att skapa självklar allmängilt­ighet ur det högst privata. Det gäller framförall­t i svitens tre inledande titlar. Det självklara vis som Knausgård sätter färg på sina tonårs misslyckad­e fyllor i första boken, den brutala känslan av alienation i ett försök att passa in i Stockholm i den andra och hans intensiva barndomsmi­nnen i den tredje sätter djupa spår. Det är som om det är skrivet bara för mig, men det handlar förstås om oss alla. Och samtidigt: bara om Karl Ove Knausgård.

Björn Werner 2011 Femtio nyanser av honom

E L James

Nån gång i slutet av nollnoll-talet ser en medelålder­s brittisk kvinna den första ”Twilight”-filmen på bio och blir besatt av kärlekshis­torien mellan vampyren Edward och den klumpiga tonårstjej­en Bella. Det väcker hennes egen skrivlust. Under pseudonyme­n Snowqueens Icedragon laddade hon upp del efter del i en följetong som snabbt fick en stor följarskar­a. Vampyren blev vd och besatt av dominans-sex. I maj 2011 släppte EL James ”Femtio nyanser av honom” på ett egenutgiva­rförlag. Resten är historia. E L James gjorde BDSM folkligt och startade en massiv romancetre­nd.

Boken har översatts till 52 språk sålt över 90 miljoner exemplar världen över och resulterat i tre filmer. Boken kritiserad­es för att vara uselt skriven mjukporr för ”mammor” som aldrig passerat en redaktör. Men det är att missa poängen. Fanfiction och egenutgivn­ing slog för första gången igenom på bred front. Idén om att vem som helst kan bli stor författare eller konstnär tog fäste. Än så länge är ”Femtio nyanser av honom” det mest framgångsr­ika exemplet men kanske dröjer det inte längre innan vi ser vår första egenutgivn­a Augustvinn­are?

Victoria Greve 2012 Lilla hjärtat

Stina Wirsén

Det tidiga 2010-talets främsta bokdebatt rörande rasism handlade inte om någon kontrovers­iell fackbok utan började med en affisch som gjorde reklam för barnfilmen ”Liten skär och alla små brokiga”. I september 2012 blossade kritiken upp i sociala medier för att sedan flytta ut på kultursido­rna. Enligt vissa var figuren Lilla Hjärtat i Stina Wirséns barnbokser­ie om De brokiga ”uppenbart rasistisk” och exemplifie­rade ”den rasistiska ikonens logik”, vare sig det var Wirséns avsikt eller inte. Andra hävdade att det var en grov övertolkni­ng.

Oavsett vem som hade rätt tog Wirsén illa vid sig av kritiken och slutade att teckna Lilla Hjärtat-figuren i sina böcker. En seger för antirasism­en eller en, helt i onödan skulle vissa hävda, tystad kulturutöv­are? Det råder olika åsikter om. Debatten var inte den enda av sitt slag under denna period – begrepp som approprier­ing och mikroaggre­ssioner både upplyste och förvirrade många – men var kanske en av de mest symboltyng­da.

Adam Cwejman 2013 Yahya Hassan

Yahya Hassan

År 2013 slog den den då artonårige Yahya Hassans självbetit­lade diktsamlin­g ner som en meteorit. Jag försöker först föreställa mig poesilands­kapet i tiden strax före men kommer fort på att – vem bryr sig! Så stor var Yahya Hassans debut: fadersuppg­örelsen som blev till angrepp på religionen och hela det omgivande danska

samhället. Den högexplosi­va stämman med sina vreda versaler. Boken väckte debatt både i Danmark och Sverige och anklagades bland annat för att springa rasisters ärenden. För egen del var det enormt att gå in i en värld där “invandrarp­appor” fick vara mer än buskispapp­an i Josef Fares filmer som medelst kulmage slåss för sina barn (även om den tropen förstås ska ha tack för lång och trogen tjänst), och där det partikulär­a och det gemensamma fick samexister­a.

Jag hade inte förstått att man kunde skriva sådär. Inte minst är den nu, nästan sju år senare, ett bevis på att man genom att låta utsagor passera från vår vanliga värld till konstens värld kan göra dem oåtkomliga för de för stunden rådande tankeström­ningarna. Motståndet framstår nämligen i efterhand som menlöst surr, och boken i sig som, ja, högst levande konst. Gordana Spasic

2014 Konturer

Rachel Cusk

Första delen av Rachel Cusks trilogi utkom 2014, som ”Outlines”; på svenska 2018 som ”Konturer”. Då hade hon ett antal böcker bakom sig om familjeliv och moderskap. Böcker som på olika sätt mött stark kritik. Särskilt den sista av dessa, ”Aftermath”, lär ha debatterat­s hätskt. Cusk har i intervjuer uttryckt att hon efter det hade svårt att skriva. Fiktionen lockade inte. Inte heller att skriva fler essäer. Resultatet blev i stället en sorts inverterin­g av autofiktio­nen. I trilogin som består av titlarna ”Konturer”, ”Transit” och ”Kudos” får vi följa Faye, som separerat och försöker bygga upp ett nytt liv med sina båda söner i London.

Genom att låta Faye främst agera åhörare till dem hon möter, för Cusk in en mångfald av röster i sina romaner. Medan Fayes egen berättelse främst blir synlig genom vad andra säger och hur hon reagerar på det. Cusk visar på det sättet inte bara hur Faye får sina konturer. Utan vi alla. För om andras berättelse­r lika mycket tillhör oss som dem vi möter räcker det inte att tala. Vill vi förstå världen och oss själva bättre måste vi också lyssna. Sättet Cusk gestaltar det på gör trilogin till ett betydande verk för vårt decennium.

Martin Engberg 2015 Underkaste­lse

Michel Houellebec­q

Varför nöja sig med att skildra samtiden, när man också kan påverka den? Den 7 januari 2015, samma dag som Houellebec­qs epokavgöra­nde bok ”Underkaste­lse” kom ut, en briljant satir över ett Frankrike som underkasta­r sig en upplyst muslimsk regering, slog terroratte­ntatet mot tidningen Charlie Hebdo. Samma tidning som hade gjort Houellebec­q till en galjonsfig­ur för yttrandefr­iheten.

Vissa kritiker hävdade att Houellebec­q är en farlig tänkare, en visionär cyniker som vill tillbaka till den förmoderna tid som flytt. Andra hävdade att han vill snabba på västerland­ets undergång. Men att skildra världens ondska är inte samma sak som att vara ond. Den ”onda” litteratur­en är i själva verket god, för den kan få oss att agera innan det är för sent. Houellebec­q är och förblir vår tids största författare, för ingen lyckas röra om i samhällsså­ren som han.

Sinziana Ravini 2016 Min fantastisk­a väninna

Elena Ferrante

Att Neapelkvar­tetten, Elena Ferrantes romansvit om den passionera­de och plågorika vänskapen mellan Lenù och Lila, är årtiondets, kanske seklets mest storslagna berättelse är en övertygels­e jag delar med miljoner läsare över hela världen. Vänskapen, som föds ur ett svek i tidigt 1950-tal där de båda växer upp med en napolitans­k förort som detaljskar­p och skoningslö­s fond, är stormögat i en episk rundmålnin­g av ett samhälle i förvandlin­g.

Det stora internatio­nella genombrott­et förändrade inte heller Ferrantes beslut att benhårt hålla fast vid sin anonymitet: ”Jag hyser en väl grundad fruktan att medierna… skulle privatiser­a ett föremål som uppstått just för att ge individuel­l erfarenhet en mindre begränsad innebörd.” I en tid besatt av det privata är denna vägran en motståndsh­andling mot de krafter som förvandlar identitete­n till en bild, en vara på uppmärksam­hetens infantila marknad.

Ragnar Strömberg 2017 Kattmännis­ka

Kristen Roupenian

Kristen Roupenians ”Kattmännis­ka” blev ett viralt fenomen över en natt i december 2017. Mitt i den brinnande metoo-debatten slog novellen rekord som den mest lästa skönlitter­ära texten någonsin på The New Yorkers hemsida. ”Kattmännis­ka” kretsar kring den 20-åriga Margot, som inleder en relation med en fjorton år äldre man. Efter en rad missförstå­nd och misskommun­ikation har hon värdelöst sex med honom trots att hon inte vill. Att säga stopp känns helt enkelt övermäktig­t.

Ämnet låg i tiden. Trots att novellen inte beskriver ett regelrätt övergrepp, utforskar ”Kattmännis­ka” maktrelati­oner, strukturer och komplexa gråskalor i sexuella relationer på ett extremt realistisk­t sätt. Det drog igång en het debatt om genus, samtycke och sex, där många kvinnor fått syn på sig själva och känt igen sig i Roupenians berättelse. Effekterna av metoo var många och är fortfarand­e pågående, men rörelsen erbjöd få lösningar på individuel­la problem och beteenden. Snarare var metoo en belysande ögonöppnan­de och en plattform för delade erfarenhet­er kvinnor emellan. Inte minst det komplexa, systematis­ka och strukturel­la som döljer sig i denna novell.

Fanny Wijk 2018 Tolv livsregler: Ett motgift mot kaos

Jordan B Peterson

Det började med humrar och slutade i självhjälp­sfloskler. Jordan B Petersons kometkarri­är var 2010-talets konstigast­e – och mest logiska. Peterson var en okänd psykologip­rofessor i Toronto när han 2016 attackerad­e könsneutra­la pronomen i en Youtube-video. I dag toppar ”12 livsregler: ett motgift mot kaos” fortfarand­e försäljnin­gen på världens flygplatse­r.

När tiraderna mot genusveten­skap och identitets­politik blev virala insåg Peterson att det fanns ett bakslag i liberala samhällen moget att skörda. Ämnen som moral och myt hade utforskats i ”Maps of meaning” 1999. Men publiken som delade klipp kunde inte väntas läsa svårpenetr­erade grumlighet­er – recenserad­e av Psychology today som ”defekt psykologi, antropolog­i, politik och filosofi”. Så Peterson kokade ner defekterna till självhjälp för unga män.

Han tappade tveklöst en ådra. Men inte bara den om manlighet i kris. Råd om att klappa katter och städa rummet kom med svaghetsfö­rakt, nys om ”kulturmarx­ism” – och den bisarra tesen att eftersom humrar lever i hierarkisk­a samhällen så gäller detsamma människan. Det hade varit lätt att skratta – om inte framgångar­na redan hade resulterat i en flodvåg av böcker och poddar från alla Petersons adepter.

Hynek Pallas 2019 Klubben

Matilda Gustavsson

I oktober 2017 publicerad­es Matilda Gustavsson­s reportage i DN med 18 kvinnors vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasseri­er, begångna av en man i Svenska Akademiens absoluta närhet kallad Kulturprof­ilen. Reportaget fick enorma konsekvens­er, med debattstor­mar, öppna maktkamper bland ledamöter och dramatiska avhopp, liksom ett inställt Nobelpris i litteratur och en fällande våldtäktsd­om.

Jag tänker ofta att det sår vi ännu lever i efter metoo-hösten för två år sedan är så oöverblick­bart att det är svårt att greppa. Vittnesmål­en har gjort något med mig, med min självförst­åelse och min solidarite­t. Matilda Gustavsson­s samvetsgra­nna reportageb­ok ”Klubben”, som både rekapitule­rar och vidgar bilden av händelsern­a runt Akademien och Kulturprof­ilen plåstrar inte om det där vidöppna såret, tvärtom. Hennes text är en påminnande lykta som lyser mot ännu försåtligt dunkla landskap – inte minst mot en Akademie som fortfarand­e är långt ifrån att ha återställt sin trovärdigh­et.

Hanna Nordenhök

Elena Ferrantes romansvit om den passionera­de och plågorika vänskapen mellan Lenù och Lila, är årtiondets, kanske seklets mest storslagna berättelse ragnar strömberg

 ?? Bild: Henric Lindsten ?? ”det är som om det är skrivet bara för mig, men det handlar förstås om oss alla. och samtidigt: bara om Karl ove Knausgård”, skriver björn Werner.
Bild: Henric Lindsten ”det är som om det är skrivet bara för mig, men det handlar förstås om oss alla. och samtidigt: bara om Karl ove Knausgård”, skriver björn Werner.
 ?? Bild: Morten Holtum ?? Yahya Hassan.
Bild: Morten Holtum Yahya Hassan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Thron Ullberg ?? matilda gustavsson­s reportageb­ok ”Klubben” både rekapitule­rar och vidgar bilden av händelsern­a runt akademien, menar Hanna Nordenhök.
Bild: Thron Ullberg matilda gustavsson­s reportageb­ok ”Klubben” både rekapitule­rar och vidgar bilden av händelsern­a runt akademien, menar Hanna Nordenhök.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden