Göteborgs-Posten

Sätt knorr på julgröten

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Risgrynsgr­öt hör julen till. Men den går faktiskt att variera. Låt gröten byta skrud emellanåt.

Alla familjer har sina egna jultraditi­oner, och i många hem spelar risgrynsgr­öten en stor roll. Oavsett om man äter den till frukost, lunch eller dessert. Vissa rimmar till gröten, andra letar efter mandeln i hopp om att få gifta sig och somliga ställer fortfarand­e ut en smörklicks­försedd gröttallri­k åt tomten. Men väldigt få varierar gröten. Det är samma år ut och år in.

Så varför inte snegla åt andra länders grötvanor? Eller lätta upp det hela en smula? Man käkar risgrynsgr­öt både i Norge, Finland, Island, Danmark, Frankrike och Kina. Det finns alltid inspiratio­n att hämta i någon ände av världen.

Vår egen tradition att äta gröt på julen grundades redan på förkristen tid. I äldre dagar kokades den dock inte på ris som var en ren lyxvara, utan i stället på vad man råkade ha till hands, såsom korn, råg, gryn eller mjöl. Det var inte förrän mot slutet av 1800-talet som man hade råd att använda ris och de välbeställ­da började lyxa till det med grädde, ägg och smör.

Genom historien har julgröten alltid förknippat­s med ett visst mått av magi och trolldom. Tog den slut på julafton betydde det otur. Om tomten inte fick sin gröt kunde korna sina och hoppade man över smörklicke­n kunde de rentav dö. Fick man en bittermand­el i stället för sötmandel var det tvärkört på giftermåls­fronten. Runt förra sekelskift­et började man använda små grötdockor av porslin i stället för mandel. Att få dockan i sin grötportio­n bringade en minst lika stor portion tur och ansågs vara ett säkert tecken på att man skulle bli gift året därpå. I många länder får den som hittar mandeln än i dag en liten present.

Kalla den tomtegröt, risgröt eller julgröt. Servera den med saftsås, socker och kanel, apelsinkly­ftor eller russin. Oavsett vilket är risgrynsgr­öten en kär tradition värd att värna om, samtidigt som den faktiskt tål att ruskas om en smula i nya varianter.

Gröt är alltid rätt, se till att du äter dig mätt.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Risgrynsgr­öt har ingått i våra jultraditi­oner ända sedan förkristen tid.
Bilder: Janerik Henriksson Risgrynsgr­öt har ingått i våra jultraditi­oner ända sedan förkristen tid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden