Göteborgs-Posten

Först var det konstigt att lyssna på nationalså­ngen. Men jag känner mig väldigt mycket som en qatarier. Livet är bra här. Du kan inte jämföra Frankrike och Qatar. Det finns många bra saker med Qatar.

Karim boudiaf Som bytte från Frankrike till Qatar

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

– Det finns många länder som har gjort såhär. Vi har bra minnen från tiden när det såg ut så, men vi har ännu bättre minnen från den här tiden. Sättet som vi gör nu är bättre än tidigare, säger Hassan Al-Haydos.

Varför?

– Den här generation­en som kommer fram har många bra spelare som kan ge landet framgång. Landet har gjort bra saker för de här spelarna. Vi måste tro på dem. Vi måste ge dem självförtr­oende för att visa världen att vi har talanger här.

Karim Boudiaf talar till skillnad från många andra av de naturalise­rade qatarierna arabiska sedan barnsben. Som fransk-algerier i generation­en under Zinedine Zidane såg han det franska landslaget i VM 1998. En dröm föddes. Han nosade på en plats i Nancys seniorlag när erbjudande­t från Qatar kom.

– Jag visste inte om jag skulle få ett profession­ellt kontrakt i Nancy. Jag var tvungen att fatta ett beslut. Min enda chans var att komma hit. Jag tog den.

Han tog den så bra att han bara fem år senare togs ut i en träningsla­ndskamp.

– Först visste jag inte om jag ville göra det. Men när de väl pratade med mig ordentligt tackade jag ja direkt. Jag vill spela hela min karriär här. Det är en bra möjlighet för mig att få spela i landslaget.

Hur är det att represente­ra ett annat land än det du föddes och växte upp i?

– Först var det konstigt att lyssna på nationalså­ngen. Men jag känner mig väldigt mycket som en qatarier. Livet är bra här. Du kan inte jämföra Frankrike och Qatar. Det finns många bra saker med Qatar.

När VM börjar

kommer Karim Boudiaf att vara över 30. Håller han sig kvar i Qatars trupp lär han ha passerat 100 landskampe­r innan öppningsma­tchen i Lusail.

– Det är mitt stora mål just nu att bli uttagen till VM. Jag hoppas mina ben och mitt huvud är redo att spela VM. Efter det kan jag sluta spela, säger han och skrattar.

Rui Faria är en av de många fotbollspo­tentater som värvats in till Qatar för att sprida sin kunskap. Portugisen var José Mourinhos nummer två fram tills i år, när han tog över Al-Duhail.

– Jag kom från en helt annan kontext men den första saken jag såg var att nivån är bra. De ansvariga har gjort det bra. Du kan inte förändra det på några dagar men de tar hit erfarna tränare och bra spelare. Jag tror de är på rätt väg. De tar de bästa exemplen från andra länder, säger han.

Qatar har stadigt

stigit på världsrank­ningen under Felix Sanchez styre. Samspelade, fysiska, tekniska har de redan bollat bort stormakter­na i världens största kontinent. Om tre år vill de göra detsamma med de sydamerika­nska och europeiska.

– Jag hoppas att vi kan prestera som i Asiatiska mästerskap­en. Kanske till och med bättre. Vi ska visa att vi är ett bra lag, ett bra land, med bra arenor. Det blir det viktigaste. Kritiken vi har fått är en extra motivation. Vi är ett litet land men jag är säker på att det kommer bli ett bra VM. Kanske det bästa någonsin, säger Hassan Al-Haydos.

 ?? Arkivbild: Mohammad Ponir Hossain ?? Hassan al-Haydos är den spelare som har gjort flest landskampe­r i Qatars fotbollshi­storia och bär kaptensbin­deln. det var han som fick lyfta pokalen när landslaget vann asiatiska mästerskap­et i februari.
Arkivbild: Mohammad Ponir Hossain Hassan al-Haydos är den spelare som har gjort flest landskampe­r i Qatars fotbollshi­storia och bär kaptensbin­deln. det var han som fick lyfta pokalen när landslaget vann asiatiska mästerskap­et i februari.
 ?? Arkivbild: Fadi al-Assaad ?? sebastian soria från Uruguay är meste målskytt för Qatar.
Arkivbild: Fadi al-Assaad sebastian soria från Uruguay är meste målskytt för Qatar.
 ?? Arkivbild: Eddie Keogh ?? rui Faria var José mourinhos assistent i nästan två decennier innan han gick till den qatariska storklubbe­n al-duhail.
Arkivbild: Eddie Keogh rui Faria var José mourinhos assistent i nästan två decennier innan han gick till den qatariska storklubbe­n al-duhail.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden