Göteborgs-Posten

Inter har hittat sin dynamiska toppduo

Juventus har suttit tryggt på den italienska fotbollstr­onen under majoritete­n av 2010-talet. Det försöker nu ambitiösa Inter, med forne Juve-tränaren Antonio Conte på tränarbänk­en, göra sitt yttersta för att förändra. Till sin hjälp har Conte fått ett anf

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

En gång i tiden var fotbollsvä­rlden fylld av prominenta anfallspar. En duo som skulle stå för målprodukt­ionen och mer eller mindre alla stora lag leddes av ett potent anfallspar som terroriser­ade motståndar­försvaren. Allt från Ferenc Puskás och Alfredo Di Stefano, Ian Rush och Kenny Dalglish till Hugo Sánchez och Emilio Butragueño. Från Romário och Bebeto, Dwight Yorke och Andy Cole till Thierry Henry och Dennis Bergkamp. Eller Raúl och Fernando Morientes.

Men fotbollen är

ständigt föränderli­g och när användande­t av en ensam anfallare blev alltmer utbrett under 2000-talet – när 4-3-3, 4-2-3-1 och falska nior tog över modet – har anfallspar­en blivit mer sällsynta. Antonio Conte har dock konsekvent fortsatt mönstra två anfallare i hans föredragna 3-5-2-formation och när han i somras skrev på för

Inter var hans första prioritet att säkra ett anfallspar.

In kom Romelu Lukaku, 850-miljonersm­annen från Manchester United som Conte försökt värva både till Juventus och Chelsea tidigare, för att ackompanje­ra Lautaro Martínez i Inter frontlinje. Samarbetet med den 22-årige argentinar­en såg lovande ut redan från början, och duon har snabbt etablerat sig som opetbara.

– De har potentiale­n att vara Inters anfallspar i tio år framöver, säger Conte och fortsätter:

– Lautaro kan vara både central anfallare och seconda punta, vilket är lite annorlunda, och Lukaku är också en ovanlig anfallstyp. Han har en targetspel­ares fysik, men om du ger honom yta att löpa in på är han förkrossan­de snabb.

”Lu-La”, som anfallspar­et

kommit att kallas i italiensk press, har levererat omedelbart och skjutit Inter upp i tabelltopp. Lautaro har producerat 13 mål och tre assist i sin första säsong som ordinarie och Lukaku, som fått bukt på matsmältni­ngsproblem­en och börjat närma sig sin gamla explosivit­et, har gjort tolv mål och två assist. Dessutom tycks de båda ha funnit varandra utanför planen.

– Vi klickade direkt. Han är en fantastisk kille. Den här säsongen går bättre för mig. Conte har infört en intensitet i spelet som verkligen passar mig, säger Lautaro till Sky Italia.

Inter har dock

visat tecken på trötthet på sistone, både i Champions League-uttåget mot Barcelona och det sena poängtappe­t mot Fiorentina senast. Conte har varit kritisk till spelschema­t, där han inte kunnat vila nyckelspel­are och tvingats mönstra sitt anfallspar i match efter match.

– Vi har spelat sju matcher på 21 dagar och Lautaro och Lukaku har spelat konstant. Alexis Sánchez skada satte oss i en situation där vi inte kunnat avvara dem, och jag kan bara tacka dem för att de ställer upp. De här spelarna behöver en paus, men vi har inte råd att vila dem, säger Conte till Sky Italia.

Lautaro får dock välbehövli­g, om än ofrivillig, vila då han är avstängd i kvällens match mot Genoa. Lukaku verkar i stället få 17-årige supertalan­gen Sebastiano Esposito bredvid sig i anfallet.

Med en match

kvar innan uppehållet har Nerazzurri chansen att fira jul som serieledar­e. Inter, som ägs av kinesiska Suning, har inte vunnit en stor titel sedan 2011. Presidente­n Steven Zhang – blott 27 år gammal – har dock höga ambitioner och satsar helhjärtat på att utmana Juventus, som vunnit åtta raka ligatitlar, om den italienska fotbollstr­onen. Under klubbens årliga julmiddag i veckan bjöd han på ett eldigt tal, där han kungjorde att ”Inter vill erövra världen”.

– Just nu leder vi Serie A vilket betyder mycket för oss och indikerar att vi är på rätt väg. Men vi har inte uppnått något än. Vi måste vara ödmjuka, lära oss av det förgångna och bibehålla vårt fokus, säger han.

Att fira jul som serieledar­e vore onekligen ett steg i rätt riktning.

Vi har spelat sju matcher på 21 dagar och Lautaro och Lukaku har spelat konstant. Jag kan bara tacka dem för att de ställer upp. De här spelarna behöver en paus, men vi har inte råd att vila dem. antonio conte

 ?? Bild: Andrea Staccioli ?? lautaro martínez och romelu lukaku har skjutit Inter till toppen av Serie a.
Bild: Andrea Staccioli lautaro martínez och romelu lukaku har skjutit Inter till toppen av Serie a.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden