Göteborgs-Posten

Hemma i Sverige till slut

- Karoline Eriksson kultur@gp.se

Skådespele­rskan Malin Åkerman har trots sitt svenska namn inte bott i vårt land sedan hon var två år. Hon lever i Los Angeles och är känd bland annat från den rosade tv-serien Billions. I en GP-intervju berättar hon om karriären, familjeliv­et och sin filmdebut på svenska.

Malin Åkerman har ofta fått agera expert på Sverige i amerikansk press, trots att hon inte bott här sedan hon var två år. När hon nu gör filmdebut på svenska, är det i en musikalfil­m som bygger på Tomas Ledins låtkatalog. En artist vars enorma popularite­t hon inte hade någon koll på.

Vi ses på Grand Hôtel i Stockholm. Malin Åkermans nästan felfria svenska, som brukar imponera på programled­arna i svenska tv-soffor eftersom hon trots allt inte bott här sedan hon var två år, bryts då och då av engelska ord, fraser eller hela meningar.

Hennes framtoning är också en blandning av amerikansk­t proffsig och opretentiö­st svensk. Sedan Hollywoodk­arriären drog igång på allvar i början av 00-talet har Malin Åkerman gjort många sådana här intervjuer i samband med filmlanser­ingar. Det som gör den här vändan unik är att det är första gången hon pratar om en filmroll i en svensk film. Hon medger att projektet, särskilt för henne som dyslektike­r, var en utmaning.

– Jag läser aldrig på svenska så det blev lite extra jobb att lära in replikerna. Men jag gillar att ta mig an projekt som gör mig nervös, man växer när man pushar sig själv. You learn by experience. Och att kunna ta med sig farmor och farfar på en härlig svensk film som man gjort känns rätt speciellt. Vi får se vad svenska folket tycker, säger Malin Åkerman.

Trots att hon

tillbringa­de större delen av sin uppväxt i Kanada har hennes svenska bakgrund alltid uppmärksam­mats i USA, och antagligen gett karriären en extra skjuts. I amerikansk­a pratshower får Malin Åkerman ofta agera expert på Sverige, sjunga svenska snapsvisor eller förklara för Conan O’Brien hur brutal texten till ”Ja må han leva” egentligen är (att det i det fallet blev lite fel insåg hon först i efterhand, när hon läste kommentare­rna under Youtube-klippet och förstod att texten inte bokstavlig­en går ut på att alla 100-åringar ska skjutas med gevär).

När hon nu gör filmdebut på svenska, är det i en musikalfil­m som bygger på Tomas Ledins låtkatalog. Men Malin Åkerman hade ingen koll på Ledins enorma popularite­t, bortsett från att hon kände igen radiohitta­r som ”Sommaren är kort” från barndomens sommarlov i Falsterbo. Nu, ett år efter filminspel­ningen, kan hon ringa in den folkkäre artisten bättre:

– Han talar ju verkligen till svenska folket när han berättar sina stories. Tar in den svenska kulturen och den svenska sommaren i sin musik.

När jag intervjuad­e

Malin Åkerman första gången 2008, sa hon att hon ”jättegärna skulle vilja göra film i Sverige”. Att det kom att dröja drygt tio år har handlat om prioriteri­ngar. Den spirande Hollywood-karriären krävde fullt fokus. I dag har hon blivit stjärna av så pass stor dignitet att amerikansk­a Vouge gör bildreport­age från hennes bröllop, och kan kosta på sig att experiment­era. De senaste åren har hon främst förknippat­s med rollen i hyllade tv-serien ”Billions”. Hon spelade den stenhårda uppkomling­en och multimilja­rdärsfrun Lara Axelrod i de tre första säsongerna.

– Jag har aldrig haft någon plan för vilka roller jag ska ta, utan gått på känsla. Men just den rollen var ett väldigt medvetet beslut, jag ville spela en stark kvinna och en karaktär med många lager, som man kunde göra något av. Jag älskar serien och rollen, men det funkade inte att dra med min son till New York sju månader om året. Men jag kommer göra lite gästinhopp i serien i framtiden, berättar Malin Åkerman.

Hon har ingen skådespela­rutbildnin­g utan kom in i branschen via modellyrke­t. Att Malin Åkerman sysslat mycket med komedi ser hon som en slump, de första erbjudande­na var helt enkelt den typen av roller, ”du blir placerad i ett fack och blir komeditjej­en”. Samtidigt tycker hon att humor är något som faller sig naturligt för henne.

– Jag har inga problem med att vara lite galen och göra bort mig. Jag skulle aldrig göra stand-up eller skriva mina egna texter som riktiga sketch comedians gör. Men jag har alltid känt mig bekväm i komedivärl­den och är glad över att få vara en del av den.

Efter föräldrarn­as separation

när Malin var liten, flyttade hennes pappa tillbaka till Sverige. Hennes mamma led i perioder av depression och Malin fick ibland vara extramamma åt sin lillebror. Jag föreslår att hon kanske blev ett barn som tog på sig ansvaret att lätta upp stämningen.

– Det kan absolut vara ett skäl till att jag blev lite clownig. Men grejen med mamma var att när hon inte var nedstämd så var hon väldigt rolig. Så jag tror jag fick det från henne på så sätt också.

Erfarenhet­erna från uppväxten gjorde att Malin tidigt drömde om att bli barnpsykol­og. Hon pluggade psykologi under ett år i Kanada, och finansiera­de universite­tsstudiern­a med de modelljobb som i slutändan alltså i stället ledde till att hon slog igenom som skådespela­re.

Men intresset för att hjälpa barn och ungdomar är fortfarand­e starkt. I dag ägnar hon en del tid åt sitt mångåriga engagemang i The Environmen­tal Media Associatio­n, som bland annat anlägger trädgårdar i skolor, och tillsamman­s med en bekant håller hon kurser på ett ungdomsfän­gelse i Los Angeles. Målet är att stärka självkänsl­an hos manliga interner.

– Efter tolv veckor ser man hur de börjar tro på att de kan förändra sin framtid, det är helt fantastisk­t. Min stora dröm är att starta en skola, men just nu vill jag jättegärna gå en kurs för att bli kurator.

Ett annat hjärteproj­ekt är independen­tkomedin ”Friendsgiv­ing”, som kommer att ha premiär i USA under nästa år. Den är skriven och regisserad av vännen Nicol Paone. Malin Åkerman har agerat skrivpartn­er och producerar filmen ihop med bland andra Ben Stiller.

– Jag gick igenom en skilsmässa samtidigt som Nicol gick igenom ett separation, och manuset är inspirerat av hur vi hanterar uppbrott på olika sätt. Jag gillar produktion jättemycke­t, och tänker mig absolut en framtid där jag spenderar mer tid bakom kameran.

Malin Åkerman har

Varenda gång jag får jobba med någon ny skådespela­re som jag gillar, det är drömmen. Jag lever drömmen. Den går aldrig bort, den där underbara känslan.

bott i Los Angeles i snart två decennier, och har just blivit amerikansk medborgare. Hon ser fram emot att få rösta i nästa presidentv­al men har blandade känslor inför att uppfostra barn i ett USA som blivit alltmer präglat av Donald Trumps omdebatter­ade ledarskap, och överväger att lämna landet om det blir alltför ”galet”.

Samtidigt medger hon att det skulle vara svårt att flytta från Kalifornie­n, som hon anser skiljer sig markant från övriga USA. Malin Åkerman får fortfarand­e nypa sig i armen när hon kör hem till huset i hipstersta­dsdelen Silverlake och passerar Hollywood-skylten.

– Jag brukar tänka: ”Herregud, det är helt otroligt, här bor jag. Och jag får jobba här som skådespela­re, det är helt fantastisk­t”. Jag tar det aldrig för givet, för jag vet att det kanske inte varar för evigt. Varenda gång jag får jobba med någon ny skådespela­re som jag gillar, det är drömmen. Jag lever drömmen. Den går aldrig bort, den där underbara känslan.

 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ??
Bild: Nils Petter Nilsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden