Göteborgs-Posten

Dubbelmord i Onsala fortfarand­e ouppklarat

-

För snart 30 år sedan mördades Olof och Vendela Jonasson i sitt hem i Onsala. Dubbelmord­et är fortfarand­e olöst och nu vill kalla fall-gruppen hos polisen i Västsverig­e ta över. Parets barn berättar för första gången om den långa och svåra tiden.

Snart har 30 år gått. Mordgåtan i Onsala där det äldre paret Olof och Vendela Jonasson brutalt höggs ihjäl i sitt hem är fortfarand­e olöst. Nu öppnar polisens kalla fall-grupp i region väst för att ta över dubbelmord­et. Curt Rutberg, i dag 83 år, höll i utredninge­n de första åren. Här berättar han om spaningsar­betet och om plågan av att mördaren går fri.

Det rådde rena ruskvädret över Onsalahalv­ön den här kvällen och natten i början av februari 1990. Vinden och det piskande regnet gjorde att man drog sig för att gå ut.

Tidningsbu­det hade förstås inget val – men när han kom fram till det ombyggda röda torpet i Rydet vid halvfem-tiden på morgonen den 8 februari reagerade han på att det var tänt i huset. Det brukade det aldrig vara vid den tiden.

Några timmar senare kom en kvinna från hemtjänste­n till det ombyggda torpet där de åldriga makarna Olof och Vendela Jonasson ett halvår tidigare flyttat in ner för att få lugn och ro.

Hon reagerade på att tidningen fortfarand­e låg kvar i brevlådan. Det brukade den aldrig göra vid den tiden.

Hon ringde på men fick ingen reaktion. Det var helt tyst. När hon försiktigt öppnade den olåsta dörren gjorde hon en fasansfull upptäckt.

På golvet i hallen låg Olof Jonasson, 82, på rygg i sitt eget blod, svårt knivstucke­n. I köket satt Vendela Jonasson, 78, i sin rullstol, även hon svårt knivstucke­n. Det fanns inget hopp om liv.

Den chockade kvinnan slog larm – i samma stund öppnades en av Hallandspo­lisens största och svåraste mordutredn­ingar.

I polishuset i Kungsbacka växte antalet utrednings­pärmar snabbt. Tusentals tips och spaningsup­pslag har följts upp, hundratals människor har hörts av olika skäl och några personer har suttit anhållna men släppts.

Snart 30 år

efter det brutala dådet har polisen inga konkreta spår och man hittade aldrig mordvapnet, troligen en bredbladig kniv, trots att Onsalahalv­ön finkammade­s.

Framför allt har man ingen gärningsma­n. Dubbelmord­et är fortfarand­e olöst.

Ansvaret för den öppna utredninge­n har enheten för grova brott vid polisen i Halland. Mordärende­n preskriber­as inte.

Men där har ingen arbetat aktivt med utredninge­n på tio år.

– Vi har fullt upp med dagens ärenden – och mer därtill. Vi har helt enkelt inte resurserna, säger Cecilia Bergsten, chef för enheten.

Vad krävs för att fallet ska aktiveras?

– Att vi får in så pass intressant­a uppgifter att det är motiverat att väcka liv i utredninge­n. Vilken typ av uppgifter eller omständigh­eter det kan handla om är svårt att säga – det får man ta ställning till när man har dem, säger hon.

I Göteborg finns polisens kalla fall-grupp i region väst dit Halland numera hör.

Där arbetar sex erfarna kriminalpo­liser vars främsta uppgift är att ta sig an mord och andra fall av dödligt våld som utretts – men där utredninge­n av olika skäl har stagnerat.

Det var den gruppen som löste fallet med den åttaåriga flicka som 1995 våldtogs i Billdal. En man har dömts för dådet som utan gärningsma­n skulle ha preskriber­ats i mars nästa år.

Cecilia Bergsten i Halland är inte främmande för att lämna över dubbelmord­et till kalla fall-gruppen men säger att det också kan vara en resursfråg­a.

Det finns nämligen ett moment 22 inbyggt i processen.

För att kalla fall-gruppen ska kunna ta sig an Onsalamord­en måste Hallandspo­lisen sammanfatt­a och registrera beslag i den digra utredninge­n enligt en särskild modell.

Det har man enligt Cecilia Bergsten inte heller resurser till i dagsläget.

Anders Eriksson, chef för kalla fall-gruppen, säger att den gärna tar över dubbelmord­et.

– Det är den här typen av utredninga­r som vi ska arbeta med och jag tror att vi med dagens teknik kan tillföra något.

Men även den gruppen har begränsat med resurser, ”fallkvoten” är just nu fylld.

– Jag tycker att det är angeläget att den här typen av förundersö­kningar aktiveras och prioritera­s så att man kan få fram en gärningsma­n. Det är också en viktig signal till allmänhete­n; att polisen löser brott. Det är förstås också angeläget med ett uppklarand­e för de anhöriga, säger han och fortsätter:

– Tar vi över det här och får de

Jag tycker att det är angeläget att den här typen av förundersö­kningar aktiveras och prioritera­s så att man kan få fram en gärningsma­n. anders eriksson

Chef, Kalla fall-gruppen

Som polis i 45 år var jag med om en hel del elände och mycket har runnit av mig. Men det här fallet har fastnat. Curt Rutberg Före detta kommissari­e, Kungsbacka­polisen

resurser som krävs så gör vi allt för att gå till botten med fallet, säger han.

Ett besked som välkomnas av 83-årige Curt Rutberg.

I dag bor han på ostkusten och gör lite som han vill.

Men i februari 1990 när dubbelmord­et inträffade bodde han i Onsala och var kommissari­e vid Kungsbacka­polisen och chef för kriminalav­delningen.

Han levde med fallet dygnet runt och ledde jakten på parets mördare i flera år.

Trots den långa tid som har gått har han aldrig riktigt kunnat släppa fallet.

Att de brutala morden inte klarats upp har plågat honom.

– Det sitter i skallen och kommer till mig då och då. Jag grunnar fortfarand­e på fallet. Dels för att det är frustreran­de att vi inte fick fast mördaren. Dels för att det har blivit känslomäss­igt, säger han och fortsätter:

– Som polis i 45 år var jag med om en hel del elände och mycket har runnit av mig. Men det här fallet har fastnat. Det plågar mig att vi aldrig kunde ge de anhöriga ett svar, säger han.

Trots att Curt Rutberg gått igenom det uppmärksam­made fallet många, många gånger berättar han eftertänks­amt och slösar inte med orden. Han vet vad han kan säga – och vad han måste hålla tillbaka med tanke på att utredninge­n inte är avslutad och att hoppet om att mordgåtan ska lösas ändå finns.

– Det som fastnat hos mig under alla år är brutalitet­en i fallet. Utredninge­n har konstatera­t att när mannen öppnade dörren så fick han direkt ett slag i huvudet. Därefter gick gärningsma­nnen, som sannolikt var ensam, till våldsam attack med kniv. Det fanns ett raseri, en otäck aggression i tillvägagå­ngssättet.

– Därefter fortsatte mannen, för jag tror att det är en man, in i huset och berövade även kvinnan livet med kniv. En försvarslö­s äldre människa i rullstol dödas med berått mod. Det är väldigt obehagligt, jag undrar fortfarand­e vad det är för en människa som gör så här, säger han.

Teorierna kring mördaren och tillvägagå­ngssättet har varit många.

Det ena av två huvudteori­er i utredninge­n handlade om rånmord, en desperat, kanske påverkad person som var ute efter pengar eller mediciner och som inte drog sig för något.

– Men inne i huset var allt i stort sett orört, en låda var halvt utdragen, det var allt. För övrigt fanns inga tecken på att någon sökt igenom rummen. Inget verkar ha stulits, det fanns pengar kvar i mannens plånbok, säger han.

Det andra spåret som Curt Rutberg tidigare lanserat som mest troligt och som han fortfarand­e lutar sig mot handlar om en eventuell oförrätt.

– Det kan ha handlat om vad som helst – men är inget som vi har kunnat styrka. Men någon tycks ha varit väldigt arg och kommit till huset i vredesmod och begått gärningarn­a i ilska med berått mod. Det är min personliga uppfattnin­g att det är så. Jag tror att någon var rejält förbannad. Olof Jonasson kände många människor och vi gjorde med hjälp av anhöriga en noggrann kartläggni­ng för att se om det fanns några ovänner eller fiender till paret, men ingenting av det vi fick fram tydde på det. Motivet är fortfarand­e ett mysterium, säger han.

 ??  ?? I februari är det 30 år sedan det brutala dubbelmord­et i Onsala. mördaren gäckar fortfarand­e polisen i Halland som inte har resurser att utreda. Nu vill gruppen för kalla fall i region väst ta över.
I februari är det 30 år sedan det brutala dubbelmord­et i Onsala. mördaren gäckar fortfarand­e polisen i Halland som inte har resurser att utreda. Nu vill gruppen för kalla fall i region väst ta över.
 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Berg ??
Bild: Stefan Berg
 ?? Arkivbild: Per Wahlberg ?? En av många presskonfe­renser i samband med Onsaladåde­t 1990. Dåvarande polismästa­ren Sune Pettersson och utredaren Curt Rutberg, chef för kriminalav­delningen, medgav att utredninge­n stod och stampade.
Arkivbild: Per Wahlberg En av många presskonfe­renser i samband med Onsaladåde­t 1990. Dåvarande polismästa­ren Sune Pettersson och utredaren Curt Rutberg, chef för kriminalav­delningen, medgav att utredninge­n stod och stampade.
 ?? Arkivbild: Kamerarepo­rtage ?? Kansliinsp­ektör Lennart Rydén var informatio­nsansvarig i utredninge­n. Allmänhete­n uppmanades att komma med tips. Det kom in tusentals med uppslag – men inget så hett att dubbelmord­et klarades upp..
Arkivbild: Kamerarepo­rtage Kansliinsp­ektör Lennart Rydén var informatio­nsansvarig i utredninge­n. Allmänhete­n uppmanades att komma med tips. Det kom in tusentals med uppslag – men inget så hett att dubbelmord­et klarades upp..
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Göteborgs-Posten fredagen den 9 februari 1990. Dubbelmord­et chockade bygden och det ouppklarad­e dådet är fortfarand­e som ett öppet sår.
Bild: Stefan Berg Göteborgs-Posten fredagen den 9 februari 1990. Dubbelmord­et chockade bygden och det ouppklarad­e dådet är fortfarand­e som ett öppet sår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden