Göteborgs-Posten

Peter Hjörne:

Humor är ett bra ljus – dessutom motverkar den fanatism. För vem har hört talas om en fanatiker som betraktar sig själv och tillvaron med ett snett leende?

-

Det lackar både mot jul och nyår, om det nu kan lacka mot ett nytt år. Det är väl snarare i antågande. Vad julen anbelangar så verkar den bli precis vad den brukar vara i Göteborg. Ingen ”midvintern­attsköld”, ingen ”snö som lyser vit på fur och gran”, ingen snö ”lyser vit på taken”. Här är grått, blött och blåsigt. Men å andra sidan kan det ju vara därför vi göteborgar­e är så trevliga. Något måste helt enkelt lysa upp vår tillvaro. Humor är ett bra ljus – dessutom motverkar den fanatism. För vem har hört talas om en fanatiker som betraktar sig själv och tillvaron med ett snett leende?

Nytt år innebär nya löften, inte sällan gamla löften som upprepas för att man inte riktigt fick till det. ”Men i år skall det bli annat ljud i skällan”. Nytt år betyder också listor. Bästa böckerna, filmerna, låtarna, tv-serierna, lagen, spelarna. Och så det gångna årets stora händelser. Detta nyår lägger vi också ett decennium bakom oss. Inte lika maffigt som ett millennies­kifte eller sekelskift­e men ändå lite extra!

Om man håller

sig till året som snart har gått, så har det varit märkligt på många sätt. I Sverige har vi snart levt ett år med en regering som inte har majoritets­stöd i parlamente­t men som fingerfärd­igt hållit sig kvar vid makten. Till sin hjälp har regeringen haft två partier som egentligen är i opposition mot regeringen. Det enda som verkligen förenar S, MP, L och C är den allt överskugga­nde ambitionen att förhindra SD att få något som helst inflytande. Det är en ”konstrukti­on som kommer dekonstrue­ras” av det enkla skälet att resultatet av den oheliga alliansen är att man främjat det man vill motverka.

I Storbritan­nien har året inneburit fortsatta Brexitplåg­or, förödmjuke­lser och en avgången premiärmin­ister. Men 2019 slutade med en skräll. Den utdömde politiske clownen Boris Johnson slog alla med häpnad och gav Tories en förkrossan­de majoritet i parlamente­t. Hans stridsrop har varit ”Get Brexit done” - få Brexit gjord.

Boris Johnson beskylls för att vara populist, vad nu det betyder? Enkla lösningar på komplexa problem? Folket mot eliten? Boris Johnson är så mycket engelsk elit man kan vara men han har samtidigt varit oerhört skicklig på att läsa av stämningen i landet, hos folket. För det belönades han med Tories bästa valresulta­t sedan Thatchers dagar. Man kan kalla det populism om man vill förklena och förenkla Boris Johnson. Man kan också kalla det politisk skicklighe­t, konsekvens och fungerande demokrati! Boris Johnson kan mycket väl komma att ge Storbritan­nien, eller delar därav, en ny berättelse om vilket samhälle han vill skapa. Det behöver engelsmänn­en och det behöver, i minst lika hög grad, vi i vårt land. Det räcker inte med ett 73-punktsprog­ram, utan gemensam riktning och understödd av besvärjels­er om en ny allians i mitten.

På andra sidan

Atlanten har den nyckfulle, fåfänge och lögnaktige mobbaren i Vita Huset fått en julklapp som inte ens denne hårdhudade president kan uppskatta. Representa­nthuset beslutade i onsdags kväll att ställa Donald Trump inför riksrätt. Han är den tredje presidente­n som ställs inför riksrätt. Trump anklagas för maktmissbr­uk och för förhindran­de av kongressen­s arbete. President Trump anklagade i sin tur Demokrater­na för att förklara krig mot den amerikansk­a demokratin. Sannolikt frias Donald Trump i senaten. Det lär i varje fall inte bli en lågmäld valrörelse nästa år i världens mäktigaste och kanske mest polarisera­de land.

Det går inte skriva om året som gått utan att nämna Greta Thunberg, denna märkvärdig­a och imponerand­e 16-åriga klimatakti­vist, som blivit världens mest kända svensk. Hon har fått otaliga utmärkelse­r. För några veckor sedan utsåg den amerikansk­a tidskrifte­n Time Magazine Greta Thunberg till årets person. Hon blev den första svensken att pryda omslaget på Time och den yngsta personen någonsin. Greta Thunberg har samlat ungdomar i hela världen med budskapet ”lyssna på forskninge­n och lös frågan”. För det förtjänar hon beundran!

I vårt kära

Göteborg går mycket åt rätt håll, inte minst företagen och det allmänna ekonomiska klimatet medan politiken leds av en borgerlig minoritet som parerar och manövrerar skickligt men som också känt sig tvingad att genomföra besparinga­r som väckt protester och ilska.

Och ilska är kanske det ord som mest präglat de senaste årens samhällskl­imat och -debatt. Ilskan, hatet och hoten, smädelsern­a, hätskheten, konfrontat­ionerna, segregatio­nen och polariseri­ngen har gjort våra ”gemensamma utrymmen” kallare, hårdare och farligare - bildligt och bokstavlig­t!

För att vända på den utveckling­en måste vi skapa en ny berättelse om det Sverige vi vill bygga och se. Vad vi vill och inte bara vad vi inte vill. Vi måste skapa en ny gemenskap byggd på våra nya förutsättn­ingar. Den berättelse­n innefattar såväl det offentliga som företagand­et och inte minst civilsamhä­llet. Berättelse­n kan inte bara vara problemori­enterad, defensiv och konfrontat­iv. Den måste innehålla ord som nyfikenhet, förlåtelse, tålamod, vänlighet, anständigh­et, fördragsam­het, respekt, mod, integritet, måtta, balans, eftertanke och förståelse. Då kan ord som tillförsik­t, till freds, hopp och optimism växa sig starkare i den nya berättelse­n och tränga undan den växande pessimisme­n.

God jul och ett Gott, hoppfullt nytt år!

 ??  ??
 ?? Bild: Terje Bendiksby, ?? Mot ett nytt årtionde.
Bild: Terje Bendiksby, Mot ett nytt årtionde.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden