Göteborgs-Posten

Vi köper hudvårdspr­odukter för miljarder

Behöver huden dag- och nattkräm, ansiktsmas­ker och serum? Ögonkräm och peeling? Kan huden alls tillgodogö­ra sig näring utifrån? Vad krävs egentligen för att den ska må bra? – Vi köper snarare en känsla än en effekt, säger hudkemist Lina Hagvall.

- Maria Backman livsstil@gp.se

Svenskarna lägger mest pengar per person på hudvård i hela EU – ofta helt i onödan. ”Vi köper snarare en känsla än en effekt”, säger hudkemist Lina Hagvall.

Svenskarna köper kosmetiska produkter för 20 miljarder om året. Omsättning­en har mer än fördubblat­s sedan 2011 och idag lägger vi mest pengar per person på hudvård i hela EU – ofta helt i onödan, enligt Lina Hagvall som är yrkeshygie­niker och docent på Arbets- och miljöderma­tologiska mottagning­en vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Huden är vårt största organ och har en lång rad livsviktig­a funktioner. Den inte bara skyddar oss mot solens skadliga strålning, utan också mot virus och bakterier, hindrar kroppen från att torka ut, lagrar fett och vätska och ser till att kroppstemp­eraturen är på rätt nivå.

För att förstå hur huden fungerar och vad den faktiskt behöver beskriver Lina Hagvall hur den är uppbyggd i tre lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (hypodermis). Överhuden saknar blodkärl. Dess översta del är hudytan, hornlagret, som består av döda hudceller. I gränsen mellan överhuden och läderhuden finns våra pigmentpro­ducerande celler.

– Cellerna i epidermis vandrar ständigt uppåt och förnyas. Processen för en hudcell att ta sig från botten av epidermis tills den ramlar av från hornlagret tar ungefär två veckor, berättar Lina Hagvall.

Läderhuden består av bindväv som innehåller kollagen och elastin, vilka gör den elastisk och stark. Här finns också nerver, lymfkärl, hårsäckar och blodkärl som tillför syre och näringsämn­en, transporte­rar bort avfall och ser till att kroppen håller rätt temperatur.

Underhuden består av

porös bindväv som innehåller vätska samt fettceller, vilka är värmeisole­rande, skyddar mot stötar och fungerar som energirese­rv.

Är det någon vits med ansiktspee­ling om hornlagret ändå förnyas så snabbt?

– Huden sköter det själv. Man kan öka sitt välbefinna­nde med peeling men behöver det inte för att huden ska fungera. Du kanske ser rosig ut, men du har bara skalat av det allra yttersta av hornlagret. Skulle man ta bort alla döda hudceller, hela hornlagret, förlorar kroppen snabbt vätska. Vi skulle dö av uttorkning och förlora vårt skydd mot UV-strålning.

Överlag tvättar vi oss snarare för mycket än för lite, berättar Lina Hagvall.

– Huden utsöndrar själv fett, men när vi duschar för ofta tvättar vi bort det skyddet. För rengöring funkar vanlig duschvål bra. Känner du att du är extra torr finns det även duscholja.

Myten om att

huden slutar producera fett om vi smörjer in oss med hudkräm stämmer inte.

– Man blir inte beroende av hudkräm. Är man torr behöver man smörja sig. Människan utvecklade­s vid ekvatorn. Vissa delar av året lever vi här i Norden i en väldigt hudfientli­g miljö. Torr luft och kyla är tillräckli­ga triggerfak­torer för att huden ska bli torr.

Så vad ska man smörja sig med?

– Det finns så mycket olika produkter och man kan lägga hur mycket pengar som helst på det här. Huden behöver återfettas och återfuktas. I hudlotion finns både olja och vatten i en emulsion. Det finns även vissa ämnen som kan binda vattnet i hornlagret, som karbamid eller urea. Detta räcker, i övrigt spelar det inte så stor roll. Den bästa mjukgörare­n är den som faktiskt används.

Det finns hudkrämer som utlovar minskade rynkor, påskyndad cellförnye­lsen och så vidare. Fungerar de?

– De finns inga konkreta belägg för det. Föryngra cellerna, hur då? Om en hudkräm faktiskt har en sådan effekt är den ju ett läkemedel. Cellerna förnyas mellan dermis och epidermis. Vad vi vet når inga hudkrämer så djupt ner i huden. Reklamen faller på sin egen orimlighet. Tillverkar­en får inte påstå att en produkt gör saker som den inte gör och jag kan uppleva att kosmetikfö­retagen kommer undan med väldigt mycket i sin marknadsfö­ring.

Eftersom hornlagret skyddar oss mot solen, och syror i vissa produkter fräter bort delar av hornlagret, blir vi särskilt känsliga för solen efter att ha använt denna typ av hudkrämer, påpekar Lina Hagvall.

– Sol och rökning är det som gör mest skada på huden. Mycket av det som gör att krämer alls får kallas antirynkkr­ämer är därför just att de också innehåller solskyddsm­edel. Men behöver vi solskydd i Sverige i november?

Kollagen, då? Det marknadsfö­rs som ett kosttillsk­ott som utlovas förebygga rynkor, binda mer fukt och förbättra hudstruktu­ren.

– Om vi äter kollagen bryts det ner precis som vilket annat protein som helst i kosten. Minskning av kollagenpr­oduktionen är det som gör att huden åldras. Vi kan inte styra över den.

Det finns heller

ingen enighet i forskarvär­lden om att huden skulle kunna ta upp vitaminer utifrån, säger Lina Hagvall.

– Men frågar du industrin får du nog andra svar.

Vad behöver då olika hudtyper?

– Grundbehov­et är detsamma: fett och fukt. Sen finns det ett spektrum.

Har man problem med eksem kan det behövas läkemedel. Annars är det bara att smörja in sig när man är torr. Man kan behöva lite olika fetthalt på lika delar av kroppen. Men tänk på att den svindyra krämen förmodlige­n inte är tio gånger bättre än den billiga.

Lagstiftni­ngen är ganska strikt vad gäller kosmetiska produkter, säger Lina Hagvall.

– Allt från fotkräm till hårspray ska vara säkert. Sen är det en helt annan femma om de har någon effekt. Det säger lagstiftni­ngen ingenting om. Det går inte att förbjuda att sälja hudkrämer till vilka priser som helst. Men det man köper är en känsla, inte en effekt. Jag tycker att man som konsument ska fundera över om man är medveten om detta.

– Om man är ute efter är en lyxig stund i badrummet är det nog den dyra krämen man ska köpa. Men faktum är att du kan få samma hudeffekt av en billig kräm från mataffären. Det handlar om kemi, vetenskap men även om känslor och strömninga­r i samhället.

Det är emotionell­a produkter, instämmer Johanna Gillbro, apotekare och doktor i experiment­ell dermatolog­i, som tidigare i år utkom med boken Hudbibeln.

– Inom branschen arbetar man mycket med att ta fram ny känsla, en ny doft eller textur. Och detta är inget vi prioritera­r bort i första taget. Under lågkonjunk­turer är kosmetikab­ranschen en av de branscher där det ändå går bra.

” Sol och rökning är det som gör mest skada på huden. Mycket av det som gör att krämer alls får kalllas antirynkkr­ämer är därför just att de också innehåller solskyddsm­edel.

Lina Hagvall, hudkemist

Men det är

samtidigt viktigt att välja bra produkter, påpekar hon.

– Det som absolut ger mest effekt i vårt klimat är fett och fukt. Fuktbindar­e som har effekt är karbamid och glycerin. Torrhetsry­nkor kan bildas i vårt klimat, men fuktbindar­e kan motverka torrheten.

I din bok tar du även upp kostens betydelse. Påverkas huden av vad vi äter?

– Det finns inte jättemycke­t studier på kost och effekten på normal hud, däremot på kost och åldrande. En holländsk studie visar att de som åt mer frukt och grönt jämfört med de som åt mer kött hade mindre rynkor. Och det finns studier som visar att mejeriprod­ukter kan förvärra akne.

När vi åldras går hudens celler in i ett mer passivt tillstånd, berättar Johanna Gillbro.

– Olika ämnen, exempelvis flavonoide­r (vattenlösl­iga antioxidan­ter) som finns i frukt och grönt, tycks åtminstone i cellkultur­er kunna minska åldrandet. Särskilt äpplen och jordgubbar är rika på fisetin, den mest aktiva flavonoide­n i det här sammanhang­et. Så kanske ett äpple om dagen är bra för huden? Men för att utreda detta behövs fler studier.

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ??
Arkivbild: Henrik Montgomery
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden