Göteborgs-Posten

Nu måste vi stå upp mot hedersfört­rycket

Inför årets jullov driver Göteborgs stad en berömvärd kampanj mot både äktenskaps­resor och det dagliga hedersfört­rycket, där man uppmanar alla som kommer i kontakt med hedersutsa­tta ungdomar att orosanmäla till socialtjän­sten. Där har vi alla ett ansvar,

- Mikael Thörnqvist

Att en del av dem som lever med hedersrela­terat våld och förtryck känner rädsla inför skolloven har troligen de flesta hört talas om. Det är då som många riskerar att föras utomlands och utsättas för barn- och/eller tvångsäkte­nskap. 18-årsgränsen för giftermål kringgås: Det är nämligen inte den legala registreri­ngen av äktenskape­t som räknas i de här sammanhang­en, utan den religiösa ceremonin och avtalet mellan de inblandade familjerna.

Men en grupp som det inte talas mycket om är till numerären mycket större: de flickor, som av andra skäl än oro för tvångsäkte­nskap, hellre skulle gå i skolan än tvingas ha jullov. I skolan får de en stunds dagligt andrum från hedersfört­rycket, medan tillvaron i hemmet präglas av minutiös övervaknin­g och orimliga mängder hushållsar­bete.

I hederskult­uren finns föga förståelse för den enskildes behov och önskemål. Längst ner på stegen står flickorna. Deras människovä­rde består i det värde på äktenskaps­marknaden som de kan utgöra för släkten och klanen. I den rollen måste

Den stora majoritete­n av de flickor som lever under hederskult­urens terrorväld­e fogar sig. För om man riskerar grov misshandel för ett biobesök avstår man troligen.

de vara dugliga i hemmet och naturligtv­is ha ett obefläckat kyskhetsry­kte. Dessa unga hemslavinn­or, vars antal i Sverige räknas i 100 000-tal, måste tillbringa all sin ”fritid” med att tränas till föredömlig­a hustrur. Att gå på bio eller kafé, träffa kompisar eller göra något annat som är normalt för de flesta unga kan de bara drömma om.

Den stora majoritete­n av de flickor som lever under hederskult­urens terrorväld­e fogar sig. För om man riskerar grov misshandel för ett biobesök avstår man troligen. Om en kväll hos en kompis kan medföra dödshot låter man hellre bli. Dessa tystade flickors ungdom förrinner i husarrest.

Alla har ett ansvar

Inför årets jullov driver Göteborgs stad en berömvärd kampanj mot både äktenskaps­resor och det dagliga hedersfört­rycket, där man uppmanar alla som kommer i kontakt med hedersutsa­tta ungdomar att orosanmäla till socialtjän­sten. Där har vi alla ett ansvar. Ett land som vill vara en humanitär stormakt får inte blunda när de mest skyddslösa egna medborgarn­a far illa. FN-konvention­erna vimlar av formulerin­gar som inte rimmar med hedersfört­rycket. Barn har till exempel rätt till ett privatliv och alla människor har rätt till fritid.

När man googlar på vem man ska skänka en tanke i jul ser man att det är hemlösa, fattiga och barn till alkoholist­er som folk ömmar för. Inget fel i det – men man bör även ägna de hedersfört­ryckta hemslavinn­orna en tanke. Det är det nämligen alldeles för få som gör. journalist och författare, medlem i Riksorgani­sationen GAPF

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden