Göteborgs-Posten

Gunnebo slotts parkering förvandlad till sjö

Gunnebos parkering står under vatten – igen. Vart och vartannat år händer det men snart kan problemen minska. – Vi tittar på om vi kan höja några platser, säger Göran Werner, teknisk chef i Mölndal.

- Magdalena Rosen Magdalena.Rosen@gp.se

Julbordsgä­sterna på Gunnebo slott har fått hitta alternativ­a parkeringa­r i veckan då stora parkeringe­n vid Björkallén på John Halls väg är översvämma­d. Halva parkeringe­n är täckt med vatten. Men det har varit ännu värre.

– År 2006 strax före jul var hela parkeringe­n under vatten. Då var det över en meter djupt, säger Östen Forslund, skötselans­varig för skog och mark på Gunnebo slott.

Han har jobbat på slottet under hela 2000-talet och berättar att översvämni­ngarna kommer nästan varje år.

– Men nu har det varit torrt några år så senast var nog 2015, säger han.

Gunnebo slott arrenderar marken av Mölndals stad. Göran Werner som är teknisk chef berättar att kommunen har både en kortsiktig och en långsiktig plan för att minska problemen på parkeringe­n.

– Vi håller på att titta på om vi kan höja några av parkerings­platserna lite grann. Jag hoppas att det blir under det här året men det gäller bara för några parkeringa­r.

Översvämni­ngarna beror på

vattennivå­n i Stensjön och Rådasjön. Mellan sjöarna rinner Mölndalsån alldeles intill parkeringe­n.

– I sommar kommer vi börja med ett stort projekt för att kunna reglera vattnet i ån och minska risken för översvämni­ng vid stora skyfall. Då kan vi till exempel sänka nivån i

Stensjön när vi vet att det kommer mycket folk till Gunnebo. Men vi kan inte alltid ha det så. Marken behöver svämmas över för bevarandet av våtmarker, säger Göran Werner.

Arbetet med att reglera vattennivå­erna i Stensjön och Rådasjön kommer att pågå under flera år.

Gunnebo slott hänvisar sina gäster till övriga parkeringa­r eller till ena sidan av John Halls väg för att vägen inte ska blockeras för räddningst­jänsten.

 ?? Bild: Mikael Glad ?? gunnebo slotts stora parkering vid björkallén på John Halls väg är översvämma­d.
Bild: Mikael Glad gunnebo slotts stora parkering vid björkallén på John Halls väg är översvämma­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden