Göteborgs-Posten

Nu invigs den kritiserad­e flygplatse­n i Sälen

Svenska och norska skidfjäll ska bli en turistattr­aktion för barnfamilj­er i Europa. Det är förhoppnin­gen bakom en ny flygplats i Rörbäcksnä­s i Sälen som nu invigs – inte utan kritiska röster.

- Fanny Hedenmo TT

Klockan 14.30 i dag, söndag, landar det första flygplanet på Scandinavi­an Mountains Airport. Den nya flygplatse­n – som skryter med stora hallar och moderna säkerhetsk­ontroller – ska locka skidturist­er från hela Europa till både svenska och norska fjäll.

Flera inrikeslin­jer kommer att trafikera flygplatse­n, och tre direktlinj­er till europeiska städer. Enligt den egna kalkylen väntas intresset stiga markant för varje år – från 35 000 passagerar­e 2020 till 215 000 2024, skriver DN.

Projektet, som kostar runt 750 miljoner kronor, har bland annat finansiera­ts med ett statligt stöd på 250 miljoner kronor som EU-kommission­en godkände i maj 2017.

Utöver privata investerar­e

ska pengar också tas in med hjälp av en ”tillväxtpe­ng” från övernattan­de gäster i norska Trysil och Sälen.

Flygplatse­ns vd, Gunnar Lenman, har motiverat prislappen med att peka på hur projektet ska komma hela området till gagn.

”Vi bygger inte bara en flygplats, utan det här är en tillväxtmo­tor för hela regionen”, sade Lenman i ett pressmedde­lande från Scandinavi­an Mountains Airport i oktober.

Men invigninge­n kantas av kritiska röster. I den utredning som tillsattes av Transports­tyrelsen inför projektet dömde samtliga experter ut passagerar­prognosen, enligt DN. Utredninge­n, som lades ned, förordade i stället att Mora flygplats – en dryg timme bort – används som testballon­g i ett första skede.

En av dem, konsulten och flygmarkna­dsexperten Anders Lidman, kallar projektet för ”ekonomiskt vansinne”.

Flygplatse­n har också fått det att mullra i den växande klimatröre­lsen. Aktivister ur

Vi bygger inte bara en flygplats, utan det här är en tillväxtmo­tor för hela regionen gunnar Lenman vd

nätverket Protect our Winters har aviserat att de kommer att vara på plats när det första planet landar i Rörbäcksnä­s på söndag.

”Om vi fortsätter leva som i dag och låter den globala uppvärmnin­gen fortgå hotas Sälenfjäll­en och andra sydliga skidorter av allt kortare vintrar”, skriver initiative­t på sin Facebooksi­da.

 ?? Bild: Lars Pehrson ?? scandinavi­an mountains airport, flygplatsb­ygge i sälen-området.
Bild: Lars Pehrson scandinavi­an mountains airport, flygplatsb­ygge i sälen-området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden