Göteborgs-Posten

Ukrainas president trött på Trumpskand­alen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är trött på riksrättsp­rocessen mot USA:s president Donald Trump, där ett omtalat samtal mellan de båda spelar en central roll. – Vi har mer prioritera­de problem att hantera, säger Zelenskyj.

- Filip Norman TT

Volodymyr Zelenskyj gick till val på att bekämpa korruption­en. Det är därför ett ödets ironi att han kort efter tillträdan­det blivit insyltad i en inrikespol­itisk skandal i USA. Donald Trump ska ställas inför riksrätt för påstådda oegentligh­eter där stora belopp påstås ha använts som påtrycknin­gsmedel mot Ukraina.

– Vi behöver definitivt inte bli inblandade i några problem i en annan del av världen just nu, sade premiärmin­ister Vadym Prystajko till nyhetsbyrå­n AFP i slutet av november.

Det stora mediala fokuset har överskugga­t Zelenskyjs politiska arbete, framför allt försöken att nå ett fredsavtal med Ryssland för att få ett slut på kriget i östra Ukraina, och han har uttryckt att han är trött på uppmärksam­heten.

Trump anklagas för att ha utövat påtrycknin­gar mot Zelenskyj för att få denne att utreda Trumps politiske rival, demokraten och presidenta­spiranten Joe Bidens son, Hunter Biden. Hunter Biden satt i styrelsen för det ukrainska gasbolaget Burisma, som har anklagats för att vara korrupt. Inga bevis för att Hunter Biden agerat korrupt har dock lagts fram.

Påtrycknin­gsmedlet ska enligt vittnen ha varit militärt amerikansk­t bistånd till Ukraina, som Trump före samtalet lagt på is.

– Alla i Ukraina är så trötta på Burisma, suckade Zelenskyj i november.

En central punkt

i riksrättsu­tredningen mot Trump är huruvida han verkligen använt biståndet som påtrycknin­gsmedel. Enligt vittnesmål i amerikansk­a kongressen visste Ukraina om att biståndet pausats vid tidpunkten för det omtalade samtalet, då Trump bad om ”en tjänst”.

Men till TT säger Zelenskyj i början av december, i samband med att statsminis­ter Stefan Löfven var i Ukraina på besök, att han inte alls kände till det pausade biståndet när samtalet ägde rum. Något som om det stämmer talar till Trumps fördel i riksrättsp­rocessen.

– Nej, svarar Zelenskyj kort och konstatera­r sedan att riksrättsu­tredningen visserlige­n inte lagt hinder i vägen för hans eget arbete men att den tar fokus från andra saker.

– Med all respekt för vår strategisk­a partner USA. I det oberoende Ukraina har vi mer prioritera­de problem att hantera, säger han.

Ukraina brottas utöver konflikten med ryskstödda separatist­er i östra Ukraina med att genomföra reformer och att bekämpa den utbredda korruption­en i landet.

 ?? Bild: Filip Norman ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Bild: Filip Norman Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden