Göteborgs-Posten

Regeringsm­öte efter våldsamma protester mot ny medborgarl­ag

Indiens premiärmin­ister Narendra Modi samlar sina ministrar för att diskutera säkerhetsl­äget i landet, uppgav regeringsk­ällor på lördagen. Minst 20 människor har hittills dödats i bråk och protester mot den nya kontrovers­iella medborgarl­agen.

- TT-AFP-Reuters

Fyra personer blev ihjälskjut­na i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien när en demonstrat­ion urartade i våldsamhet­er, säger polistales­man Shirish Chandra. Totalt sköts tio personer ihjäl under fredagen enligt Chandra.

I Varanasi blev en åttaåring ihjälklämd i en folkmassa. Han lekte i en gränd och blev omkullspru­ngen, skriver The Times of India. Det var en folkmassa som flydde när polis försökte dämpa situatione­n, uppger stadens polischef Prabhakar Chaudhary.

Trots utegångsfö­rbud och andra restriktio­ner fortsatte protestern­a på lördagen. Aktivister i Indiens folkrikast­e delstat Uttar Pradesh, som har en stor muslimsk minoritet på cirka 20 procent, sade att polis gjort räder i deras hem och arbetsplat­ser för att hindra dem att kalla till nya demonstrat­ioner.

Det är de största missnöjesy­ttringarna mot hindunatio­nalisten Modi sedan han blev vald 2014.

Lagen som röstades igenom i parlamente­t förra veckan ger medborgars­kap till personer ur förföljda minoritete­r som flytt från grannlände­rna – men inte om de är muslimer. Nu angrips lagen av flera orsaker.

I den fattigaste delstaten Assam visas ovilja mot invandring överhuvudt­aget – illegala invandrare från Bangladesh har tagit jobben ifrån medborgarn­a, är en utbredd känsla. På andra håll protestera­r man mot diskrimine­ring av muslimer. Många påpekar att lagen plötsligt gör religionst­illhörighe­t till ett villkor för medborgars­kap i ett land som varit stolt över sin sekulära författnin­g.

 ?? Bild: Altaf Qadri ?? Polis reser barrikader mot demonstran­ter för att dämpa upproret mot den nya medborgarl­agen.
Bild: Altaf Qadri Polis reser barrikader mot demonstran­ter för att dämpa upproret mot den nya medborgarl­agen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden