Göteborgs-Posten

Svenska succén: Etta och tvåa i regnig sprint

Svenskorna samlade sig efter åskovädret. Jonna Sundling och Stina Nilsson blev etta och tvåa i sprinten i slovenska Planica. – Jättekul att nå hela vägen, sade Sundling.

- Simon Sjöstrand TT

Blixtar, åska och hagel gjorde att världscupt­ävlingarna avbröts tillfällig­t mitt under finalpasse­t. Efter en kvarts fördröjnin­g kom semifinale­rna i gång – med två svenskor i topp i första semin, Jonna Sundling före förra helgens skrällvinn­are Linn Svahn.

Där bakom gick Stina Nilsson vidare på tid på fjärde plats.

I en rafflande final var det sedan åter två svenskor längst fram.

Sundling korsade mållinjen 22 hundradela­r före Nilsson, som tog sin första pallplats för säsongen. OS-guldmedalj­ören från 2018 har visat uppåtgåend­e form sedan hon valde att stå över tävlingarn­a i norska Lillehamme­r för två veckor sedan och visade att hon är tillbaka i toppen för att stanna.

Jag har haft lite strul de senaste finalerna och inte nått hela vägen fram, så det var jättekul att göra det i dag Jonna sundling Titel

Sundling, som tog sin första världscups­eger sedan i november 2018, strålade i SVT efter målgången.

– Jag har haft lite strul de senaste finalerna och inte nått hela vägen fram, så det var jättekul att göra det i dag, sade Sundling, som hyllades av Nilsson.

– Det var extremt välförtjän­t att Jonna kunde vinna i dag.

Nilsson själv råkade kroka i med Linn Svahn på upploppet och i stället för tre svenskor på pallen – Sundling ledde före sina landsmanin­nor när det skulle avgöras – föll Svahn och slutade sist. En tung smäll för 20-åringen, som har varit på allas läppar efter sin sensatione­lla seger i sprinten i Davos, Schweiz, för en vecka sedan.

– Det suger. Men sprint är sprint, sade Svahn i SVT. Stina Nilsson led med sin landslagsk­ollega.

– Jag hann tänka en snabb tanke att vi skulle komma topp tre allihop, men sedan ville alla fram och det blev tajt. Jättetråki­gt för henne, sade Nilsson.

För Jonna Sundling var det andra pallplatse­n för säsongen. Den första kom i premiären i finländska Ruka, också i sprint, i slutet av november. Sundling leder den totala sprintcupe­n före just Stina Nilsson som vann cupen i fjol.

Norska stjärnan Maiken

Caspersen Falla slogs ut redan i semifinale­n i Planica och ligger trea i sammandrag­et, före Linn Svahn.

Amerikansk­an Julia Kern blev trea i Planica.

Tävlingarn­a fortsätter med teamsprint på söndagen.

 ?? Bild: Klansek Matic ?? Tvåan stina nilsson, vinnaren Jonna sundling och trean, amerikansk­an Julia Kern.
Bild: Klansek Matic Tvåan stina nilsson, vinnaren Jonna sundling och trean, amerikansk­an Julia Kern.
 ?? Bild: CarlSandin ??
Bild: CarlSandin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden