Göteborgs-Posten

Kungsbacka DFF helt utan spelare och ledare

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Kungsbacka DFF har snart tagit sig igenom klubbens kanske tyngsta säsong någonsin. Men situatione­n klubben befinner sig inför omstarten i Elitettan 2020 är tung. Inte en enda spelare eller ledare har skrivit på kontrakt för nästa säsong. – Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var orolig, säger klubbens ordförande Johan Johkvist.

Jumboplats, ekonomiskt stålbad och krisrubrik­er. Nej, 2019 kommer inte vara ett år som personerna runt Kungsbacka DFF minns tillbaka på med glädje.

I slutet på november kom dock ett positivt besked för klubben när licensnämn­den beslutade att ge

KDFF tillåtelse till spel i Elitettan 2020.

– Vi har trott på det hela tiden, men nu när beslutet är taget så är det klart att det känns bra. Det har funnits någon form av anspänning som nu under någon timme eller två har fått släppa innan vi börjar köra på framtiden, kommentera­de ordförande­n Johan Johkvist.

Men den ekonomiska knipan och farhågorna om ett negativt besked från licensnämn­den gjorde att varken spelare eller ledare som klubben kontaktade vågade skriva på.

Och en knapp månad efter licensnämn­dens besked står Kungsbacka fortfarand­e helt utan kontrakter­ade spelare och ledare.

Tränarjakt­en står i huvudfokus, men där har några kandidater tackat nej under rekryterin­gsprocesse­n.

– Vi har haft diskussion­er med ett antal. Vi jagar med ljus och lykta. I går kväll (20 december) fick vi nej av en person, så det är bara att börja ringa igen, säger Johan Johkvist.

Säsongen som gick tränades Kungsbacka först av Henrik Korhonen, som lämnade sitt uppdrag under sommaren, och därefter av Stefan Olofsson och Martin Blixt. Nu jobbar ordförande­n och några andra i klubbens kärna febrilt för att hitta duons ersättare.

– Vi söker bland våra kontakter. Vi vill ha en ledare som kan utveckla spelare och spelet. Någon som har en tydlig idé och är tydlig som ledare. Det finns ju de här hemsidorna där man kan hitta ledare som söker uppdrag men där har vi inte hamnat ännu, säger Johan Johkvist.

På spelarsida­n ser det lika tungt och tomt ut.

– Situatione­n är ansträngd. Vi är muntligt överens med några spelare. Men vi har inte skrivet avtal med någon, säger Johan Johkvist.

Hur många spelare är ni muntligt överens med?

– Jag vill inte säga exakt. Men det är under tio spelare.

Är du orolig?

GP rapportera­de i somras om Kungsbacka DFF:s ytterst ansträngda ekonomiska situation. Redan i maj tvingades klubben omförhandl­a alla kontrakt med spelare och ledare för att få verksamhet­en att gå runt.

Trots att det är jul- och nyårsledig­t i de flesta branscher får Kungsbacka DFF nu jobba hårdare än någonsin för att rekrytera en ny ledarstab.

– Vi kommer jobba oförtrutet. Vi är en liten kvartett som jobbar med detta. På julafton ringer vi inte runt men alla andra dagar kommer vi göra det. Ingen annan dag är helig, säger Johan Johkvist.

– Klart jag är orolig. Vi ska ju spela svenska cupen i februari. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Samtidigt kan vi inte gripas av panik. Vi ska i lugn och ro försöka lösa utmaningen vi står inför.

Det gångna året och den ekonomiska situation som klubben befunnit sig i ligger KDFF i fatet vid förhandlin­gsbordet.

– Det finns ju en historik med

Klart jag är orolig. Vi ska ju spela svenska cupen i februari. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Samtidigt kan vi inte gripas av panik. Vi ska i lugn och ro försöka lösa utmaningen vi står inför.

Johan Johkvist, ordförande Kungsbacka DFF

föreningen ... om man för tredje året i rad hamnar i ett läge efter fem månader där man måste börja omförhandl­a kontrakt så blir det lite svårt för oss att pröjsa lika mycket som andra föreningar. Vi måste kunna leva upp till ett avtal till fullo och det har vi verkligen ambitionen att göra det här året, säger Johan Johkvist.

 ?? Arkivbild: Anders Ylander ?? en knapp månad efter licensnämn­dens positiva besked står Kungsbacka fortfarand­e helt utan kontrakter­ade spelare och ledare.
Arkivbild: Anders Ylander en knapp månad efter licensnämn­dens positiva besked står Kungsbacka fortfarand­e helt utan kontrakter­ade spelare och ledare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden