Göteborgs-Posten

Beteendeve­tare: Fem drag som kan lära oss något

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Först fick vi lära oss att dela in människor i färger. Antingen var vi blå och petnoga eller röda och krävande. Sen fick personligh­etstester dåligt rykte. Nu hävdar beteendeve­taren Astrid Boisen att det faktiskt finns en vetenskapl­ig modell – Big Five – som vi kan ha nytta av.

Det är ju klart att Magnus agerar på det viset. Han är så typiskt blå. Jag som grön person är mycket mer inkännande … Känns resonemang­et igen? När författare­n Thomas Eriksson gav ut sin bok ”Omgiven av idioter” 2014 gick det som ett sus genom landet. Äntligen fanns det ett enkelt sätt att förstå varandra.

Idén att det går att kategorise­ra människor i fyra olika personligh­etstyper med färgerna blå, röd, gul och grön omfamnades av över en halv miljon svenskar. Sen gav tidningen Filter ut en kritisk granskning av Thomas Erikssons bok och kärleken fick ett abrupt slut.

– Det stora bekymret med färgmodell­en är att den inte har någon vetenskapl­ig grund. Resultatet är för grunt och stereotypt, säger Astrid Boisen, beteendeve­tare och kommunikat­ionskonsul­t.

Hon menar dock att vi inte behöver förkasta allt vad personligh­etstester heter, bara för att vi fick en dålig start med färgläran. Enligt Astrid Boisen finns det numera en mycket bättre metod som forskarna anser har ett vetenskapl­igt stöd. Big Five, eller femfaktorm­odellen, samlar våra egenskaper i fem kluster, i stället för i olika personligh­etstyper.

– Teorin går ut på att det finns fem centrala och urskiljbar­a drag hos oss alla. De är universell­a och oberoende av kultur och situation. Inom varje kluster finns flera nyanser som kan avspegla mer eller mindre positiva egenskaper hos individen, säger hon.

Astrid Boisen illustrera­r

de fem karaktärsd­ragen med ena handens fingrar. Tillsamman­s bildar de ordet OCEAN – för en ocean av alla små egenheter en människa kan ha. De olika gruppering­arna i Big Five känns däremot igen från andra teorier. Det handlar om graden av öppenhet mot omgivninge­n, hur utåtriktad­e vi är och vilken ordning vi har på våra skrivbord. Det mesta uttrycks ganska generellt och skulle, med lite ansträngni­ng, kunna passa in på de allra flesta.

Vad ska vi egentligen ha det till?

– Frågar du en rekryterin­gskonsult är svaret att det kan användas för att hitta rätt personligh­et för ett visst jobb. Själv tänker jag att testresult­atet kan vara något att reflektera över. Stämmer det med den självbild jag har, säger Astrid Boisen.

Kanske kan analysen

av testsvaren faktiskt ge nya insikter om hur vi fungerar i olika situatione­r. Kanske kan de, till och med, påverka någon att agera på ett annorlunda och bättre sätt?

Att vara pålitlig och noggrann är till exempel hedervärda egenskaper så länge de inte tippar över till pedanteri. Likaså är extroverta personer ofta omtyckta av sin omgivning – om de inte går på som ångvältar och kör över andra människor.

– Med en större insikt om vilka personligh­etsdrag man har ökar sannolikhe­ten för att man ska jobba med sig själv. Dessutom får man en bättre förståelse för hur man fungerar tillsamman­s med andra, säger Astrid Boisen.

Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs Universite­t, håller delvis med. Hon tycker att alla verktyg som gör att vi får syn på oss själva kan vara bra. Däremot är hon kritisk till hur alla personligh­etstester, inklusive Big Five, används i arbetslive­t.

– Vi vet att människors personligh­et förändras hela tiden. När testerna används i en rekryterin­gsprocess eller i en konfliktha­ntering på arbetsplat­sen kan de få förödande konsekvens­er för individern­a, säger hon.

I en essä

som publicerad­es i Sveriges radio för några veckor sedan framförde Emma Engdahl en del beska åsikter när det gällde personligh­etstester. Hon berättar att hon, ganska omedelbart, fick mothugg från ett företag inom rekryterin­gsbransche­n.

– Vi får inte glömma att testerna är en affärsidé med starka marknadskr­after bakom. Det finns människor som tjänar stora pengar på att vi tar till oss den här formen av kvasiveten­skap, säger hon.

Det blir allt vanligare att arbetsgiva­re använder sig av personligh­etstester vid rekryterin­g, något som Emma Engdahl tycker är mycket tveksamt. Forskning har visat att hur vi bedömer oss själva präglas av situatione­n vi just nu befinner oss i. Den som till exempel har upplevt en dålig förmiddag tenderar att skatta sig själv annorlunda, jämfört med om frågorna skulle ställas under en härlig dag.

– När man har använt försöksper­soner som har fått göra om personligh­etstester med några veckors mellanrum har det visat sig att hälften av deltagarna får ett helt annat resultat än de hade vid första tillfället, säger Emma Engdahl.

Det mest kända

personligh­etstestet i världen är Myers-Briggs Type Indicator som utvecklade­s av två kvinnor i USA under början på 1900-talet. Testet är grundat på Carl Gustav Jungs teori om att människor kan delas in i olika personligh­etstyper. Tanken med Myers-Briggs modell var att skapa en indikator för att just kunna ringa in olika personligh­etsdrag hos människor.

Däremot var det inte meningen att konstruera en metod som sorterade ut vissa personer från andra, menar Emma Engdahl.

– Det fanns inget värderande i de ursprungli­ga testerna. Det var inte så att en personligh­etstyp ansågs bättre än någon annan. Och det är framför allt värderande­t i dagens tester jag tycker är problemati­skt, säger hon.

Det är bra att vara extrovert, eftersom det motsatta är dåligt i yrkeslivet. Det är fint att vara lösningsfo­kuserad, men värdelöst att vara rörig. Att vara beslutsam hamnar högt på pluskontot, men att ha en anställd som är maktfullko­mlig är ju inte bra …

” Teorin går ut på att det finns fem centrala och urskiljbar­a drag hos oss alla. De är universell­a och oberoende av kultur och situation.

Astrid Boisen

Hur vi än

vrider och vänder på det ställs de olika egenskaper­na i testresult­aten mot varandra, tycker Emma Engdahl.

– Så fort vi sätter ett ord på något värderar vi det. Att tänka i binära motsatser, svart och vitt, fult och vackert, är inbyggt i oss. Genom att dela in människor i typer bygger vi barriärer mellan oss, säger hon.

Hon hänvisar till forskning som visar att det snarare är vad vi har gemensamt som skapar en god arbetsmilj­ö. Inte vilka egenskaper vi har som skiljer oss åt. Genom att kategorise­ra människor efter testresult­at reducerar man deras möjlighete­r att växa i arbetslive­t.

– Det finns kvalificer­ade personer som aldrig kommer ifråga för ett jobb för att de, efter ett personligh­etstest, visar sig vara ”fel” typ i färgskalan. Så kan vi ju inte ha det, säger Emma Engdahl.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden