Göteborgs-Posten

Fakta: Big Five

-

Personligh­eten delas in i fem kategorier som anses vara universell­a för människan.

O – Openess for experience, öppenhet.

• Höga poäng på O betyder att du är nyfiken och vetgirig. Du söker ständigt nya samband och ny kunskap. Du tycker till och med att det är stimuleran­de att få ändra dig. I en del studier jämställs höga värden på O med intelligen­s, att lätt kunna se och bygga mönster. Låga värden på O betyder att du uppskattar det invanda och att du är mer konvention­ell.

C – Conscienti­ousness, som

• ofta översätts med ordet samvetsgra­nn. Höga värden betyder att du är pålitlig, noggrann och gillar ordning. Du gillar att planera och organisera. Om det går till överdrift kan du dock uppfattas som pedant. Har du låga värden på C är du mer lättsam, men kan ha svårare att strukturer­a ditt arbete.

E – Extroversi­on, utåtriktad.

• Har du höga poäng på E betyder det vanligtvis att du tycker om social samvaro och gillar att stå i centrum. Du drivs av att förmedla dina tankar till andra och kanske inte är lika noga med att lyssna. Låga värden på E betyder att du är mer introvert och fungerar bättre i lugna sammanhang.

A – Agreeablen­ess, vänlighet.

• Ett högt resultat betyder att du är inkännande och hjälpsam. Du har lätt att skapa förtroende och samarbetar gärna med andra. Låga värden kan innebära att du är mer misstänksa­m mot din omgivning och kan uppfattas som kylig.

N – Neuroticis­m, känslighet.

• Du oroar dig både för dig själv och andra. Risken med höga poäng på N är att du lider av emotionell smärta och ångest, vilket kan vara plågsamt. Låga värden på N betyder det omvända, att du inte rycks med av känslor och är mindre impulsstyr­d.

Andra kända test

Myers-Briggs Type Indicator - är

• upbyggt kring fyra skalor som ska ringa in 16 olika personligh­etskategor­ier. Resultatet på testet blir en bokstavsko­mbination.

DISC – som inspirerat till boken

Omgiven av idioter. Här delas personligh­etstyperna in i fyra olika färger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden