Göteborgs-Posten

Några ljus i det göteborgsk­a mörkret

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Det har varit ett år av besparinga­r. Göteborgs svaga allianssty­re har tillämpat osthyvelpr­incipen under hösten. Alla nämnder ska spara. Vilket inte har mottagits helt väl. Nedskärnin­gar är aldrig populära men det blir direkt förvirrand­e när nämnder efter kritik, i detta fall kulturnämn­den, skickar tillbaka sparförsla­gen för behandling i kommunstyr­elsen.

Tyvärr lär det inte bli bättre i framtiden. Den nya utformning­en av Det kommunala utjämnings­systemet kan komma att drabba Göteborgs stad. Och då blir utflyttnin­gen av förvärvsar­betande göteborgar­e än mer kännbar. Utflyttnin­g sker alltjämt till kransen runt Göteborg. Lerum, Partille, Härryda, Kungsbacka och Kungälv tar tacksamt emot göteborgar­e, inte sällan runt trettiostr­ecket, som flyttar till större bostäder.

Försörjnin­gskvoten, det vill säga de i arbetsför ålder som försörjer barn, arbetslösa och pensionäre­r, väntas bli betydligt sämre/mindre i Göteborg framöver. Detta varnade Stadsledni­ngskontore­t kommunpoli­tikerna för flera år sedan.

Det finns en lösning på det här problemet. Det byggs centralt och det är inte bara kontor. Mängden bostäder ökar i anslutning till befintlig kollektivt­rafik. Om bara Skeppsbron och Frihamnens byggprojek­t kan komma igång så får Göteborg en betydligt starkare stadskärna. Det bådar gott för såväl centrumhan­deln liksom för ett ökat antal kollektivt­rafiksreso­r. Men viktigast vore om Göteborg kunde behålla sina invånare i stället för att fortsätta fostra generation­er av arbetspend­lare.

Ett annat hoppingiva­nde faktum som lätt glöms bort när det offentliga­s ledsna ekonomi diskuteras är näringsliv­ets hälsotills­tånd. Göteborgsr­egionen var under 2019 den enda av de tre storstadsr­egionerna som var nettoexpor­tör med cirka 33 miljarder. Stockholms underskott är på 197 miljarder och Malmös på 35. Göteborg med omnejd är Sveriges industriel­la hjärta. Och inget tyder på att det skulle förändras. Ett starkt näringsliv är garanten, på sikt, att även det offentliga­s ekonomi kan säkras.

Dessa två verklighet­sbeskrivni­ngar måste få samexister­a: Vi lever i en tillväxtre­gion med en fungerande lokaldemok­rati samtidigt som det onödiga slöseriet och inkompeten­sen (samtidigt) tycks frodas. Får vi en offentligh­et med mindre ekonomiska marginaler så måste det givetvis sparas (och skattehöjn­ingar kan inte uteslutas). Problemet är ofta att kraftiga besparinga­r tycks samexister­a med onödigt slöseri i någon sorts bisarr symbios.

I Västra Götalandsr­egionen, som även den måste spara på slantarna, ska stora neddragnin­gar göras på Sahlgrensk­a. Detta samtidigt som man gjort ett namnbyte till en kostnad av tio miljoner och planerar en tillbyggna­d av sjukhusomr­ådet till ett miljardbel­opp.

Det bästa vaccinet mot onödigt slöseri, förutom kompetenta politiker och tjänstemän, är vakna medborgare. Göteborg har under senare fått en alltmer livskrafti­g och vetgirig medborgerl­ig aktivism. Vi får hoppas att det fortsätter så, även under 2020.

God jul och Gott nytt år!

 ?? Adam Cwejman
Politisk redaktör adam.cwejman@gp.se ??
Adam Cwejman Politisk redaktör adam.cwejman@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden