Göteborgs-Posten

Tävlingen avbröts på grund av åska

- Simon Sjöstrand TT

Åska, blixtar och hagel. Sprinttävl­ingen i slovenska Planica var inte som alla andra skidtävlin­gar – och avbröts tillfällig­t på grund av ovädret. – Det är som midsommar hemma i Duved, sade Olof Jonsson i SVT.

Det har riktats kritik mot Internatio­nella skidförbun­dets beslut att placera helgens tävlingar i Slovenien. I stället för snö och minusgrade­r har världscupt­ävlingarna präglats av milt väder och regn, något som gjorde att åkarna inte fick träna i spåren i Planica dagen före sprinten för att spara på banan.

Mitt under finalpasse­t slog sedan väderkaose­t till med full kraft. Ett åskoväder med hagel och blixtar gjorde att tävlingsle­dningen valde att avbryta tävlandet tillfällig­t efter kvartsfina­lerna, detta medan åkarna sökte skydd bäst de kunde.

– Det är extremt väder just nu. Regnet är inga problem men det är lite läskigt att det drar in så mycket åska, sade Oskar Svensson, som slogs ut i kvartsfina­len, i SVT.

Olof Jonsson, även

han ut i kvartsfina­l, tog det hela med ro.

– Det här är som hemma i Duved en bra midsommara­fton. Snö under fötterna och lite regn, jag är van vid det här, sade Jonsson och skrattade.

– Jag tog det som en liten motivator att det skulle slå blixtar och dunder om skidåkning­en, men... jag vet inte. Lite läskigt är det ju. Häftigt i alla fall.

Teodor Peterson:

– Det är speciellt, man kommer att komma ihåg den här dagen.

Efter en kvarts uppehåll fortsatte tävlingarn­a med semifinale­r, dit två av de fem svenskarna som gick vidare från kvalet lyckades ta sig; Marcus Grate och Johan Häggström (bäste svensk i kvalet). Ingen av dem lyckades dock ta sig till final.

Grate blev trea

i andra semiheatet och Häggström sexa i samma lopp.

Fransmanne­n Lucas Chanavat var bäst när det gällde och vann finalen före Federico Pellegrino, Italien, och norrmannen Erik Valnes.

 ?? Bild: Klansek Matic ?? ”man kommer att komma ihåg den här dagen”, säger Teodor Peterson efter tävlingen.
Bild: Klansek Matic ”man kommer att komma ihåg den här dagen”, säger Teodor Peterson efter tävlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden