Göteborgs-Posten

Fortsatta framgångar för svenska damer

- Simon Sjöstrand

Sport: Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog revansch. De var först över mållinjen i längdåknin­gens lagsprint i Planica – före Stina Nilsson och Jonna Sundling.

Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog revansch. De var först över mållinjen i lagsprinte­n i Planica – före Stina Nilsson och Jonna Sundling.

– Riktigt skönt, säger Svahn i SVT.

Som om inte åskan, haglet och regnet var nog blev lördagens sprint i Slovenien en mörk historia även sportsligt för Linn Svahn och Maja Dahlqvist. Svahn – förra helgens stora skrällvinn­are i sprinten – föll på upploppet i finalen och slutade sist efter att ha krokat ihop med Stina Nilsson, medan Dahlqvist slogs ut redan i kvartsfina­len efter ett fall.

Dygnet senare kom revanschen.

Svahn och Dahlqvist bildade lag i lagsprinte­n – den här gången i snöfall – och var först över mållinjen när Sverige tog en dubbelsege­r.

Dahlqvist var lysande på näst sista sträckan tillsamman­s med Stina Nilsson, som körde i Sveriges förstalag ihop med Jonna Sundling, och duon tempoökade ifrån alla utom norska Maiken Caspersen Falla inför sista växlingen.

Sundling anförde sedan fältet med Svahn i ryggen, innan Svahn hittade extra revanschkr­after uppför sista backen och tog ledningen in på upploppet där hon var sekunden före Sundling i mål.

Dahlqvist har nu fyra raka världscups­egrar i lagsprint.

– Jag gjorde bara mitt bästa för att hjälpa henne att utöka sviten, sade Svahn i SVT.

Hon fortsatte:

– Det var bara en sak som gällde och det var seger. Jag fick det egentligen precis som jag ville i dag också, men i dag fick jag visa vad jag hade på upploppet. Jag är väldigt nöjd.

Dahlqvist:

– Det kändes ganska lugnt. Jag kände mig rätt säker på att hon var stark på upploppet. Det här var den bästa julklappen.

Hur duon skulle fira?

– Vi får gå tillbaka till bussen med lite gladare miner och kanske dricka lite blåbärssop­pa, eller glögg, och äta pepparkako­r, sade Linn Svahn.

Även Stina Nilsson var lycklig.

– Det kändes väldigt bra. Det känns faktiskt som att alla fyra är vinnare. Vi hade en lagtaktik att gå för varandra och inte trampa på varandra, sade 26-åringen, som tog VM-guld i lagsprint tidigare i år tillsamman­s med Maja Dahlqvist.

Det var bara en sak som gällde och det var seger. Jag fick det egentligen precis som jag ville i dag också, men i dag fick jag visa vad jag hade på upploppet.

Linn Svahn

Även i gårdagens individuel­la sprint blev det svensk succé då Jonna Sundling vann före Stina Nilsson.

Schweiz blev trea i lagsprinte­n före Norge.

Härnäst väntar årets stora höjdpunkt i skidvärlde­n; Tour de Ski i Schweiz och Italien med start i schweizisk­a Lenzerheid­e den 28 december.

 ?? Bild: Klansek Matic ?? Tvåorna Stina nilsson och Jonna Sundling bredvid vinnarna Linn Svahn och maja dahlqvist och tredjeplac­erade schweizisk­orna nadine Faehndrich och Laurien Van der graaf.
Bild: Klansek Matic Tvåorna Stina nilsson och Jonna Sundling bredvid vinnarna Linn Svahn och maja dahlqvist och tredjeplac­erade schweizisk­orna nadine Faehndrich och Laurien Van der graaf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden