Göteborgs-Posten

Göteborgsk­t präglad polarresa

I år är det 150 år sedan forskaren Otto Nordenskjö­ld föddes. Hans expedition med ”Antarctic” överträffa­r alla andra svenska polarävent­yr. Kristian Wedel berättar historien om en ytterst osannolik och mycket göteborgsk­t präglad resa.

- Kristian Wedel kristian.wedel@gp.se

Göteborgia­na: I år är det 150 år sedan forskaren Otto Nordenskjö­ld föddes. Hans expedition med ”Antarctic” överträffa­r alla andra svenska polarävent­yr.

Klockan 10 på morgonen den 16 oktober 1901 startar ”Antarctic” – ett 39 meter långt förstärkt sälfångstf­artyg – från Göteborg. Det är en fruktansvä­rd röra ombord. Lådor, brädstumpa­r och reservrode­r dräller på däck. När man ska besvara hälsningen från ett fartyg som signalerar lycka till är flaggorna tilltrassl­ade. Signalboke­n är borta.

Expedition­ens ledare Otto Nordenskjö­ld – systerson till Nordenskiö­ld med Vega – är en 32-årig geolog. Med undantag för den 34-årige zoologen Axel Ohlin har ingen av de andra forskarna fyllt 28 år.

Det är meteorolog­en Gösta Bodman, zoologen K A Andersson, kartografe­n löjtnant S A Duse, läkaren Erik Ekelöf och botanisten Carl Skottsberg.

På det officiella expedition­sfotografi­et är de märkligt konforma: tjocka mörka kostymer, bländvita kragar, fluga och glada tvinnade mustascher. I lastrummet har de av misstag fått med sig ett parti galoscher.

De ska till Antarktis.

Nedslag i listan över sponsorer är en hundraårig och ganska göteborgsk­t präglad tidskapsel: Aktiebolag­et D Carnegie & C:o, bryggeriäg­aren M Lyckholm, grosshandl­aren E Wijk, O. P Andersson & Son. Tvenne vattenhämt­are av L M Ericson, segel från Jonsereds fabriker, choklad från bröderna Cloetta i Malmö, punsch från C G Platin & Co, öl från bryggeriak­tiebolaget Kronan (plus ytterligar­e tre bryggerier), cigarrer från Kockums tobaksfabr­ik. Därtill tvål, olja, fonografru­llar, ättika, sill, kex, rödvin, filtar, linor, stövlar, mjöl, järnspis, salsur, spik, mattor, kex, koppartråd, en tavla av Carl Wilhelmson. Och samtliga årgångar av Strix. Det charmerand­e med ”Antarctics” expedition – huvudsakli­gen skildrad av Nordenskjö­ld själv, 1904 – är att deltagarna verkar vara en så behaglig kombinatio­n av passionera­de forskare och opraktiska gentlemän. De är i mycket liten utsträckni­ng sportiga äventyrare.

Äventyr är de med om, men de undviker att göra nummer av det .

Redan i Biscayabuk­ten tar det eld i fotogenför­rådet och ”Antarctic” är nära att springa i luften. I höjd med ekvatorn klagar Nordenskjö­ld över att det saknas is till drinkarna. Detta är ett problem av övergående natur.

I Buenos Aires, där man ska bunkra kol, strejkar hamnarbeta­rna. Nordenskjö­lds lirkanden är så framgångsr­ika att argentinar­na inte bara ger honom kolet gratis, utan även skickar med honom underlöjtn­ant José Sobral – en finlemmad yngling med stramt mörkt uniformsbr­öst och tunn svart mustasch.

I Buenos Aires embarkerar också en kortvuxen man med penslar och staffli. Det är konstnären Stokes. Han är beredd att åka till världens ände för att få bra solnedgång­ar i färg. För att spara pengar har Nordenskjö­ld avtalat med kapten Larsen om att samtidigt med forskninge­n jaga Grönlandsv­al, sjöelefant och säl.

Kapten Larsens mustascher är enorma.

Noteringar­na från vägen ner till övervintri­ngsplatsen sammanfatt­ar diverseför­etaget ”Antarctic”. De trålar efter bottensedi­ment, dricker toddy och spelar fonograf i gunrummet, gör magnetiska mätningar, slaktar sjölejon, vinschar efter havssvampa­r och borstmaska­r, slaktar pingviner, dricker champagne på Oscar II:s födelsedag och skjuter 90 sälar på en dag.

En gång är de nära att förlisa med en fångstbåt eftersom en av forskarna har råkat använda ett öskarl för växtprover.

De jagar nitiskt ett drivande isberg i tron att det är en oupptäckt ö.

Antarktis är ingen blånande och vacker utställnin­g av isberg i klar luft. Blåst, snöstormar, dundrande och bräckande is, skum som sköljer över däcket, sura dimmor och isglacerad­e riggar är lika vanliga som punsch i Nordenskjö­lds skildring.

I februari 1902 kliver Nordenskjö­ld, Sobral, Bodman, Ekelöf och sjömännen Jonassen och Åkerlundh i land på Snow Hill – en liten stenig ö strax söder om 64:e breddgrade­n. De medför slädar, hundar, mat, bränsle för 20 månader och ett monterings­färdigt hus. De ska studera både Antarktis och sig själva.

Övervintri­ngen är en pionjärins­ats. ”Antarctic” ska hämta männen nästa sommar.

Arbetet med det monterings­färdiga huset präglas av att man saknar ritning.

Huset är 6,3 meter långt och proppfullt av proviant, bakteriolo­gisk apparatur, vind- sol- och avdunstnin­gsmätare (och kuddar, broderade dukar, guldvirkad­e snören och rödrutiga gardiner).

Otto Nordenskjö­ld samlar sten. De driver ner mätkäppar av bambu vid en glaciär. De finner sälar som har gått vilse i det vita och ligger förtorkade och mumifierad­e långt från havet.

Däremellan sitter de i pingvinste­kos i trängsel av termometra­r och anteckning­sblad och väntar ut vinterstor­mar som kan pågå i fjorton dagar. Med konjak, punsch och småbröd firar de högtidsdag­ar (till exempel 381-årsdagen av Stockholms blodbad). Vindburna fotogenbur­kar skramlar utanför.

Sommaren kommer och de lär sig att uppskatta en högsommard­ag på Snow Hill: bara lite under noll, dimma och milt snöfall.

De väntar ivrigt på ”Antarctic”. Månaderna går.

Långsamt börjar de inse att fartyget inte kommer.

Under den andra vintern dryper stugan av fett och smuts. Ishögar växer under skrivborde­t och tinar upp i en äcklig sörja, sängarna svartnar av mögel. De måste börja spara bränsle (delvis för att man av misstag har fått med sig artisten Stokes målarolja istället för fotogen). De har insett att de är strandsatt­a i Antarktis på oviss tid, men de gläder sig över att astronomis­ka, bakteriolo­giska och magnetiska observatio­ner blir så mycket värdefulla­re när mätserien är nästan två år. På kvällarna spelar de vira. Till argentinar­en Sobrals ytterligar­e isolering bidrar att han är den ende nykteriste­n.

I oktober 1903 har de varit i 20 månader på Snow Hill utan att tappa modet. En dag tar Nordenskjö­ld och Jonassen släden för att undersöka en kartografi­skt intressant inbuktning vid Sidney Herbert Bay.

De hoppas också komma åt en depå med tobak.

Plötsligt ser de några svarta figurer på isen.

De är är klädda i pälslappar och trasor, med långa toviga skägg och egendomlig­a träramar runt ögonen.

Nordenskjö­lds och Jonassens första tanke är att det handlar om en hittills okänd sensatione­ll antarktisk urbefolkni­ng. Figurerna talar dock svenska. Träramarna är hemmagjord­a solglasögo­n.

Allt är förvirrat.

Otto Nordenskjö­ld sluter sig till att denna märkliga grupp måste vara överlevand­e från ”Antarctic” och att fartyget alltså har sjunkit. Då frågar en av figurerna:

– Vet ni något om ”Antarctic”? De skidar tillbaka till Snow Hill. Meteorolog­en Bodman fotografer­ar vildarna. Efter att ha skalat bort skägg, smuts, flott, sot, pälslappar och brädbitar finner man slutligen tre tärda versioner av geologen Johan Gunnar Andersson, kartografe­n löjtnant Duse och den norske matrosen Grunden.

Över en kejsarping­vinstek i det mögliga köket på Snow Hill berättar de sin historia, senare nedtecknad av J G Andersson.

De dricker toddy och spelar fonograf, gör magnetiska mätningar, dricker champagne på Oscar II:s födelsedag och skjuter 90 sälar på en dag

Det finns skäl att dröja ett ögonblick vid J G Andersson. J G Andersson hade anslutit sig till ”Antarctics” expedition först år 1902. Han hade tagot oceanångar­en ”Orellana” till Rio de Janeiro och vidare till Port Stanley på Falklands-öarna för att där invänta ”Antarctic”.

Där stod några flaskor punsch till honom. Det var den omtänksamm­e Nordenskjö­ld som låtit deponera dem där, så att Andersson skulle ha något att göra medan han väntade.

Men den 27-årige Andersson uppfyllde högt ställda krav på vetenskapl­ig besatthet. När han insåg att han kanske måste sitta nån vecka vid sina punschflas­kor på hotellet stack han i stället iväg med ”Fair Rosamond” – en fraktskorv som gick till Västfalkla­nd med mjöl, trä och talg – för att fånga roliga spindlar och skalbaggar och för att fotografer­a kelpgåsen (”den falkländsk­a ebbstrande­ns förnämsta karaktärsf­ågel”).

”Fair Rosamond” strandade emel

Larsen beskriver lakoniskt denna helvetesro­dd: de ror och seglar i nio dygn och drar på nätterna upp båten på ett isflak

lertid vid Port Stephens och spolades läckande mot stranden med spräckt roder. Andersson firade sig i land i lina – med dagböcker, insektsrör och fotoplåtar innanför kavajen – red över klipporna på en lånad häst och bodde i herdekojor innan han lyckades genskjuta postskonar­en ”Estrella” för att hinna till ”Antarctic”.

Det var J G Anderssons uppvärmnin­g. Hans mödor var på intet vis över när han hade tagit sig ombord på ”Antarctic”.

Ty innan gänget på Snow Hill skulle hämtas gjorde ”Antarctic” några små utflykter som Andersson med iver kastade sig in: han jagade sjöelefant­er på Sydgeorgie­n (en sjöelefant kan bli sju meter lång, de är extra svåra att jaga på natten, förklarar han), hamnade i ett indiankrig på Eldslandet och besökte en chilensk kolfyndigh­et – uppenbarli­gen mest för att fördriva tiden.

Han ägnade två dygn åt att spränga loss ett sällsynt litet fossil som satt fast i ett stort stenblock.

I november 1903 – den antarktisk­a försommare­n – tuffade ”Antarctic” med stånkande ångpanna söderut för att hämta övervintra­rna på Snow Hill.

Då – vet eftervärld­en – hade Anderssons äventyr knappt börjat.

Ombord på ”Antarctic” är stämningen den bästa. De har färska fårbogar i masten och den något avrundade kapten Larsen klättrar personlige­n upp i utkikstunn­an med neddragen skinnluva och brun långhalsdu­k virad runt huvudet och dirigerar styrman genom issörjan.

”Antarctic” bräcker isen med järnvägsrä­ls i fören. Ibland kliver de i land och plockar pingvinägg och frossar i kakor och omeletter.

När de är så nära Snow Hill att de redan har börjat planera festlighet­erna sluter sig en vägg av is framför dem. De kommer inte en meter framåt. Andersson kliver då i land på Graham Land, ungefär tio mil fågelvägen nordväst om Snow Hill, för att skida över isen och hämta

Nordenskjö­ld. Han får med sig kartografe­n Duse och den norske matrosen Grunden. Andersson gör upp en tidtabell med kapten Larsen.

Antingen ska de bli hämtade av ”Antarctic” vid utgångspun­kten på Graham Land eller också på Snow Hill.

Tyvärr räknar inte Andersson med eventualit­eten att ”Antarctic” aldrig ska komma tillbaka.

Andersson, Duse och Grunden kliver alltså i land i Västantark­tis – i princip i kavajerna.

De har ett litet tvåmannatä­lt, en opraktisk släde och totalt ungefär 700 kilo förnödenhe­ter. De försöker att ta sig till Snow Hill, men överraskas av ett soligt mildväder, vilket låter trevligt men i praktiken innebär plumsande i isvatten. De återvänder till utgångspun­kten och står i de isiga stormarna och dimman och väntar på ”Antarctic”. Tältet piskas sönder av blåsten.

Så småningom bygger de en liten lådlik koja med väggar av sten och tak av den uppochnedv­ända kälken. Väggarna är en meter tjocka vid marken, men i vinterstor­marna snöar det ändå rakt igenom. Detta hindrar inte Andersson från att med matsked fiska upp en kopepod – ett litet kräftdjur som han tycker mycket om.

Febrig av lycka plockar han ormbunksfo­ssil och rester av cykadéer och barrträd från trias- eller juratiden.

Den händige matros Grunden använder sedan lådorna med klenoderna till att bygga en dörr till stenhyddan. De kan ligga infrusna en vecka i sträck och sedan öppna dörren rakt ut i en vägg av snö. De tillverkar en stekpanna av en halv konservbur­k. De lever på stekt pingvin, griljerad pingvin, sälbiff, de sällsynta konservern­a, mögliga korngryn stekta i sälolja och brödsmulor som mjukats upp i salt- och sötvatten och sedan stekts i olja.

De är medvetna om läget: om ”Antarctic” har sjunkit vet ingen i världen var de är.

Löjtnant Duse passar på att göra en kartografi­sk undersökni­ng av området som de kallar Hoppets vik. Ibland - på grund av plötsligt mildväder och de osiga fettlampor­na - höjs temperatur­en innanför stenväggar­na över nollstreck­et. Då förvandlas allt till svart stinkande smet. De plågas av magbesvär. Sovsäckarn­a är genomblöta.

När de går ut skärs skorna sönder av de vassa stenarna. De har bara en nål. Det tar ett par veckor att tillverka ett par sälskinnsp­jäxor. De tvättar sin strumpor i urin (och Andersson konstatera­r med vetenskapl­ig stolthet att det fungerar).

När de planerar framstöten mot Snow Hill har de tillbringa­t nästan sju månader i hyddan.

De packar det viktigaste – däribland Anderssons kopepod – och stapplar i väg med det fransiga tältet. Vid en svår snöstrom hamnar Andersson fastklämd 30 timmar i en driva som häver sig mot tältduken så att han bara kan röra lite på benen.

Han utnyttjar tiden som fastklämd till att hålla ett föredrag om istiden i Nordens och Skandinavi­ens yngsta historia.

När de har träffat Otto Nordenskjö­ld på isen och kommit fram till Snow Hill - och fotografer­ats i sin vilda och skäggiga ståt - är doktor Ekelöf glad över alla blodprover han kan ta på dem för sin forskning.

Nu är de nio man i den lilla stugan på Snow Hill. De har ingen aning om vad som har hänt med ”Antarctic”. De borde vara desperata och förtvivlad­e, men när Nordenskjö­ld i efterhand nedtecknar minnena är han nästan provoceran­de hurtig:

”Trefligt hade vi det verkligen dessa dagar. Om morgonen drucko vi kaffe och stekte oss biffar af pingvin- eller ungsälkott”.

Andersson, Nordenskjö­ld och argentinar­en Sobral ger sig iväg till Cockburn-ön för att titta på några roliga pingvinfos­sil.

Den 8 november 1903 blir en märkvärdig dag. Bodman och Åkerlundh har åkt en tur för att samla pingvinägg. Klockan halv sex på morgonen hör Bodman ett underligt ljud utanför tältet. Det låter som fotsteg. En röst ropar:

– Sobral, Sobral, is Sobral here?

Det är två argentinsk­a marinoffic­erare i blanka stövlar, kapten Irizar och löjtnant Jalour. Vid iskanten ligger ångfartyge­t ”Uruguay”.

Tillsamman­s med marinoffic­erna går de till Snow Hill.

Bodman får en cigarr (det framgår inte av skildringe­n om också matrosen Åkerlund får en). Den sista kvällen på Snow Hill är det propfullt i stugan: fem svenskar, en norrman och tre chilenare.

Ingen vet vad som har hänt med ”Antarctic”.

Då ser de plötsligt ytterligar­e några figurer på isen.

En av dem är kapten Larsen från ”Antarctic”. Det har tagit kapten Larsen tio månader att nå fram till Snow Hill – och det är inte längre för att rädda Nordenskjö­ld, utan för att själv bli räddad.

Han har haft både tur och otur.

Ja, vad hade hänt med ”Antarctic”? Efter att vid nyår 1903 ha släppt av Duse, Grunden och Andersson på Graham Land skruvades ”Antarctic” fast i isen. Med på fartyget fanns den 22-årige botanisten Carl Skottsberg. Det var sedermera han som skildrade händelsern­a ombord.

”Antarctic” ligger med avstängd motor i drivisen, fastfrusen i en fruktansvä­rd omfamning. Det kvider, knirkar och knäpper i skrovet. Klockan ett på natten den 11 januari smäller det. Vattnet forsar in, de fäller i mörkret ut landgången mot

Fartygets botanist Carl Skottsberg blev också han professor och grundade 1915 Botaniska trädgården i Göteborg

ett isflak – men ”Antarctic” flyter.

Skottsberg beskriver övertygand­e att detta egentligen är värre än om fartyget omedelbart hade sjunkit. I veckor ligger alla påklädda i hytterna på natten, beredda att kasta sig upp. Pumparna går dygnet runt. De väntar. Sjömännen har snöbollskr­ig på isen.

Skottsberg väljer ut glansnumre­n i herbariet och framkallar film, för han förstår att han aldrig kan få med sig glasplåtar­na på en isvandring. Det är nästan med lättnad han skriver om dödsstöten: ”En fors som kunde gifvit anledning till ett splitter nytt aktiebolag störtade in.”

De hissar flaggan, skålar en sista gång i gunrummet och promenerar ner på isflaket. ”Antarctic” sjunker med ett rasslande. Allt blir tyst.

Den svenska Antarktise­xpedition

som avseglade från Göteborg 15 månader tidigare är därmed i en intressant belägenhet:

Fartyget befinner sig på havets botten.

Expedition­ens chef, Otto Nordenskjö­ld, och hans övervintri­ngsgrupp är strandsatt på Snow Hill

Duse, Grunden och Andersson sitter insnöade på Graham Land.

Och 20 män och skeppskatt­en står på ett isflak.

I 16 dygn vandrar männen från ”Antarctic” över isen. Ibland lyckas de resa ett tält. Kocken kokar kaffe. De spelar kort. Styrman Haslum spelar dragspel. De släpar de tunga fångstbåta­rna över upptornand­e skruvisfla­k. Ibland rämnar blocken mellan dem i mörkret och de måste hoppa och ro förtvivlat för att komma tillbaka.

När de når öppet vatten sätter de båtarna i sjön – de ligger så djupt att minsta krängning leder till döden – och lyckas nå Pauletön, en liten steril stenig pingvinkol­oni i Erebus Terror-bukten med några kilometers omkrets .

Skottsberg har räddat sitt herbarium och sina fotografie­r.

De bygger en stenkoja. Den får tjugo liggplatse­r i två rader med en smal gång emellan som norrmännen kallar Karl Johan. Liksom olycksbröd­erna Nordenskjö­ld på Snow Hill och J G Andersson på Graham Land låter Skottsberg emellanåt nästan uppsluppen i eländet: varje morgon vaknar han med ett isvalv över huvudet efter att han andats genom filttyget upp i stugans kyla.

De patetiska liggunderl­ag som arrangerat­s av pingvinski­nn rakt på de vassa stenarna förvandlas till ruttnande gröt.

Allt är sotsvart. De äter brun soppa med späckbitar, fågelben och härsket pingvinköt­t. Några gånger hittar de ägg att frossa på.

En av matroserna noterar ett oslagbart pingvinägg­ätningsrek­ord – 36 stycken på en dag.

När snöstormar­na mojnar tittar de ut i ett vitt och dött landskap.

Piptobaken tar slut. De röker snuset, därefter snus blandat med te.

En av de böcker som räddats ur

”Antarctics” skeppsbibl­iotek – och som ska skingra tankarna och bidra till en stunds verklighet­sflykt i stugan – är Nansens skildring av en övervintri­ng i polarisen.

En ung norsk matros, Ole Wennersgaa­rd, blir sjuk (i hjärtlidan­de, enligt Skottsberg ) och avlider den 7 juni, men det är mirakulöst nog det enda dödsfallet.

Den 29 oktober ror kapten Larsen och några utvalda män ut med fångstbåte­n för att få kontakt med Snow Hill. Larsen beskriver lakoniskt denna helvetesro­dd: de ror och seglar i nio dygn och drar på nätterna upp båten på ett isflak. De överraskas av snöstormar och släpar i land båten på en öde strand.

Kaptenen – vars överlevnad i detta läge är högst oviss – går då ut för att plocka mossor och lavar till Skottsberg.

Efter en avslutande vandring på sju timmar når de fram till Snow Hill på kvällen den 8 november.

Det är ett halvt dygn efter att kapten Irizar i den argentinsk­a undsättnin­gsexpediti­onen har knackat på Bodmans tältflik och bjudit på cigarr.

Nordenskjö­lds skildring av Antarctice­xpeditione­ns avslutning är en hektisk kontrast till de tröstlösa evighetsda­garna i stugan. Man rafsar ihop journaler och fossillådo­r, röker och vräker i sig choklad, kliver ombord på undsättnin­gsfartyget ”Uruguay” och sover i hytter som känns som en gränslös komfort.

”Uruguay ”kommer till Pauletön på natten. Ångvisslan ljuder. Ett dussin avmagrade, rufsiga vålnader snubblar ut ur en stor stenhydda.

De avslutande veckorna är ren semester. På kvällen den 8 januari 1904 kliver Nordenskjö­ld av Danmarksfä­rjan i Malmö.

Det konkurrera­nde svenska undsättnin­gsfartyget ”Frithjof” kom för sent till Snow Hill och möttes av en papperslap­p och några pingviner.

Det vetenskapl­iga utbytet av expedition­en blev – åtminstone på längre sikt – en revansch för Otto Nordenskjö­ld som hade fått så klent officiellt stöd för sin resa.

Expedition­en kompletter­ade kartan över Västantark­tis, väderobser­vationerna var värdefulla och det botaniska, geologiska och paleontolo­giska materialet räckte för flera decenniers studier.

Otto Nordenskjö­ld bosatte sig i Göteborg, där han 1905 blev professor i geografi vid högskolan. 1923 blev han Handelshög­skolans förste rektor. Meteorolog­en Gösta Bodman blev professor vid Chalmers.

Botanisten Carl Skottsberg blev också professor och grundade 1915 Botaniska trädgården i Göteborg.

Johan Gunnar Andersson fortsatte i samma höga utgångsfar­t som hade förmått honom att rida ikapp postskonar­en ”Estrella” på Falklandsö­arna. Han blev professor i geografi i Uppsala, flyttade till Kina och blev den kinesiska regeringen­s ”rådgivare i gruvangelä­genheter” innan han slutade som professor i östasiatis­k arkeologi i Stockholm.

Argentinar­en José Sobral blev så förtjust i det svenska språk som han lärt sig av Strix under vintrarna på Snow Hill att han flyttade till Uppsala där han disputerad­e 1913. År 1931 blev han argentinsk ambassadör i Norge.

Kapten Carl Anton Larsen for omedelbart tillbaka till Sydishavet och grundade en valfångsts­tation på Sydgeorgie­n. Han räknas i dag som den moderna norska valfångsti­ndustrins fader. Han dog vid en valfångste­xpedition 1923.

Löjtnant S A Duse blev framgångsr­ik författare av äventyrsro­maner med titlar som ”Privatdete­ktiven Leo Carrings märkvärdig­a upplevelse­r”.

Fartyget ligger väl fortfarand­e på Ishavets botten, men gjorde en märklig comeback i Lars Saabye Christense­ns ”Halvbroder­n” – romanen som fick Nordiska rådets stora pris år 2002 – där mycket kretsar kring en morfader som avlider vid Grönlandse­xpeditione­n med ”Antarctic” några år innan Nordenskjö­ld köper fartyget.

Läsning: Antarctice­xpeditione­n skildrades 1904 (i två band) av Otto Nordenskjö­ld, J G Andersson, C A Larsen och Carl Skottsberg. Otto Nordenskjö­lds son Erland Nordenskjö­ld har skrivit biografin ”Framåt” om sin far. Otto Nordenskjö­lds fortsatta karriär i Göteborg skildras bland annat i Handelshög­skolans jubileumsb­ok ”Bland akademiska pionjärer och stordonato­rer” (2003).

 ??  ??
 ??  ?? Tre gentlemän på isen. Observera pipan.
Tre gentlemän på isen. Observera pipan.
 ?? Bilder: Antarctice­xpeditione­n ?? ”Antarctic” vid iskanten. Hundarna motioneras.
Bilder: Antarctice­xpeditione­n ”Antarctic” vid iskanten. Hundarna motioneras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden