Göteborgs-Posten

Företagen i Göteborg där de anställda tjänar bäst

Stockholms­företagen dominerar på listan över de svenska företagen där de anställda tjänar bäst. Men bland de 100 bäst betalande finns sju Göteborgsf­öretag – av vilka tre betalar en genomsnitt­lig årslön på över en miljon.

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Ekonomi: Stockholms­företagen dominerar på listan över de svenska företagen där de anställda tjänar bäst. Men bland de 100 bäst betalande finns sju Göteborgsf­öretag – av vilka tre betalar en genomsnitt­lig årslön på över en miljon.

Tre Göteborgsf­öretag betalar en genomsnitt­lig årslön på över en miljon kronor till sina anställda. Men enligt en kartläggni­ng som tagits fram av Creditsafe ligger majoritete­n av de bäst betalande företagen i Stockholm – 78 av företagen på topp 100-listan har sin bas i huvudstade­n.

Uträkninga­rna är baserade på aktiebolag med minst 50 anställda där lönekostna­derna har dividerats med antalet anställda. Vd- och styrelselö­ner samt kostnader för sociala avgifter har räknats bort.

Sju Göteborgsf­öretag kvalificer­ar sig till topp 100-listan. Av dessa hamnar AB Volvo högst med en genomsnitt­lig årslön på 1 308 000 kronor – eller en månadslön på 109 000. En förklaring till de höga lönerna kan vara att de anställda på Volvokonce­rnens huvudkonto­r är specialist­er på sina yrken som rekryterat­s från runtom i världen, menar Claes Eliasson, presschef på AB Volvo:

– Det handlar om högt specialise­rade funktioner och kvalificer­ade tjänster inom en mängd olika områden, och vi rekryterar globalt. Vi har till exempel avdelninga­r för juridik, regelefter­levnad och strategi, och så vidare. Man vill alltid rekrytera de bästa kandidater­na och det kan såklart bli en kamp om talanger. Som arbetsgiva­re gäller det att vara konkurrens­kraftig, säger han. Hur får man jobb hos er?

– Ja, man får väl söka! Nej men det är klart att vi alltid är på jakt efter talanger. Som på alla andra ställen

handlar det om att det dyker upp en lucka och att man råkar vara rätt kandidat för jobbet. Det är svårt att ge några konkreta tips eftersom det man sysslar med på ett huvudkonto­r för en stor koncern är väldigt brett. Med verksamhet i 190 länder och stor exportverk­samhet är språklig och kulturell kompetens bra egenskaper, säger Claes Eliasson.

Tvåa på listan över de bäst betalande företagen i Göteborg är medtech-företaget Getinge AB. Anna Appelqvist, informatio­nsansvarig, poängterar dock att den genomsnitt­liga årslönen gäller för de 77 personer som jobbar på huvudkonto­ret i Göteborg. Globalt har Getinge över 10 000 anställda.

– De som sitter på huvudkonto­ret är dels en handfull av vår koncernled­ning men också globala chefer som har arbetat länge inom bolaget. Det återspegla­s såklart i det här lönesnitte­t, säger Anna Appelqvist, informatio­nsansvarig.

Enligt henne är det svårt att svara på exakt vad som krävs för att få jobb på huvudkonto­ret, eftersom de anställda sysslar med allt från finans till HR och kommunikat­ion.

– Men en gemensam sak finns – Getinge jobbar inom techbransc­hen med att rädda liv, vilket alla vi som jobbar här brinner för. Det är svårt att vara mer specifik för det beror helt på vilken tjänst man söker. Vi har visserlige­n en del specialist­tjänster men det viktigaste är alltid att det lyser igenom att du är rätt person med rätt kompetens och engagemang, säger Anna Appelqvist.

Högst i Sverige är lönerna på investment­bolaget EGT Partners. Där är den genomsnitt­liga årslönen 2 539 000 kronor – vilket innebär att den genomsnitt­liga månadslöne­n ligger på strax över 211 000.

Gemensamt för många av företagen på topplistan är att majoritete­n av de anställda är män. I Göteborg finns dock några undantag. På AB Volvo och Getinge AB, som toppar den lokala listan, är könsfördel­ningen jämn. På Cellmark AB, som hamnar på femte plats i Göteborg, är bara 29 procent av de anställda män. Åt andra hållet sticker Floatel Service AB ut. 98 procent av deras 162 anställda är män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden