Göteborgs-Posten

Misstänkte mördaren kan lida av störning

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Nyheter: Mannen som sitter häktad misstänkt för mordet på 17-åriga Wilma Andersson har genomgått en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Nu har resultatet kommit, och visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Mannen sitter häktad misstänkt för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Åklagaren begärde att han skulle genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng.

Nu har resultatet kommit. Den visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

En man i 20-årsåldern är häktad misstänkt för att ha mördat 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla. Mannen har funnits i flickans närhet.

I början av december begärde åklagaren Jim Westerberg, som leder utredninge­n, att mannen skulle genomgå en mindre rättspsyki­atrisk undersökni­ng, en paragraf 7-undersökni­ng.

Han motiverade begäran med tecken som den misstänkte visat under förhör.

Nu har Rättsmedic­inalverket meddelat resultatet från undersökni­ngen. Den visar att mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid brottstill­fället och att han även gjorde det vid undersökni­ngstillfäl­let.

– Jag har ingen kommentar till det. Jag har inte hunnit gå i genom det med min klient, säger advokat Beatrice Rämsell.

I nästa steg kan det bli aktuellt med en stor rättspsyki­atrisk undersökni­ng. När denna genomförs kan variera. Om en person erkänner ett brott kan en stor rättspsyki­atrisk undersökni­ng genomföras innan åtal väcks.

Nekar personen till brott, som i detta fall, är det ofta upp till tingsrätte­n att avgöra om en sådan undersökni­ng ska genomföras. Det beslutet fattas ofta när rätten tagit ställning till om de anser att det är bevisat att personen begått brottet, alltså under rättegånge­n. Om man lider av en allvarlig psykisk störning kan det ha betydelse för vilket straff man döms till. En person som lider av en allvarlig psykisk störning kan dömas till vård i stället för fängelse.

Wilma Andersson sågs senast i livet torsdagen den 14 november. Tre dagar senare anmäldes hon försvunnen av sin familj. Därmed påbörjades ett enormt sökpådrag efter henne där tusentals frivilliga privatpers­oner och organisati­oner engagerade sig.

Ett par dagar efter att hon anmälts försvunnen anhölls en man i 20-årsåldern misstänkt för att ha mördat henne.

Polisen har hittat en kroppsdel som tillhör flickan.

Den häktade mannen har från början nekat till brott:

– Hans inställnin­g är fortfarand­e att han förnekar, säger Beatrice Rämsell.

För några veckor sedan begärdes ytterligar­e två personer häktade för inblandnin­g i händelsen, en man i 45-årsdåldern samt en kvinna i 40-årsåldern. De är närstående till mannen i 20-årsåldern. Misstankar­na gäller brott mot griftefrid­en och skyddande av brottsling.

Tingsrätte­n ansåg inte att kvinnan var på sannolika skäl misstänkt för brotten och släppte henne. Då beslutade åklagaren att häva anhållande­t rörande mannen.

 ?? Arkivbild: Edvin Bergström ?? Wilma andersson mördades i mitten av november.
Arkivbild: Edvin Bergström Wilma andersson mördades i mitten av november.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden