Göteborgs-Posten

Relik lockar julbesökar­e till Betlehem

I skuggan av det svåra politiska och ekonomiska läget räknar Betlehem med en bättre jul än på länge. Turismen ökar, nya hotell planeras och en julklapp från påven – en träflisa ur Jesu krubba – lockar fler besökare.

-

Världen: I skuggan av det svåra politiska och ekonomiska läget räknar Betlehem med en bättre jul än på länge. En träflisa ur Jesu krubba lockar besökare.

Den är mindre än en tumme, men den lilla flisan har stor religiös och symbolisk betydelse för kristna i Heliga landet. I Betlehem firar man denna jul att en viktig relik, en liten bit av Jesu krubba, har ”kommit hem” efter mer än 1 400 år i Rom.

Turister och pilgrimer strömmar in i Födelsekyr­kan som reser sig över den plats där Jesus föddes, enligt traditione­n. De fortsätter från den nyrenovera­de Födelsekyr­kan till S:ta Catharinak­yrkan – de båda kyrkorna ligger vägg i vägg – där det finns en ny attraktion att beskåda denna helg: en 2,5 cm lång och 1 cm bred träbit som en gång ska ha suttit i krubban i Betlehem.

En sydkoreans­k grupp betraktar andäktigt reliken som är infattad i en ornamenter­ad silverstäl­lning, placerad över en docka föreställa­nde det nyfödda Jesusbarne­t. Flera av pilgrimern­a faller på knä och ber en kort bön.

– Antalet turister i Betlehem har ökat varje år sedan 2017, i år hoppas vi komma upp i 1,5 miljoner och kanske slå rekordet från jubileumså­ret 2000. Reliken är viktig för staden, den kan öka antalet besökare. Nu kan vi visa något från krubban, säger Betlehems borgmästar­e Anton Salman som vi möter på Krubbans torg.

På 640-talet skänkte Sophronius, patriark av Jerusalem, fem träbitar som ansågs vara delar av Jesu krubba, till påve Theodor I i Rom. De har varit de centrala relikerna i basilikan Santa Maria Maggiore i Rom, världens mest kända Mariakyrka och ett viktigt vallfärdsm­ål.

Strax före jul skänkte påve Franciscus en av de fem träbitarna till sin flock i Heliga landet på begäran av den palestinsk­e presidente­n Mahmoud Abbas. Både lokala kristna och pilgrimer ser det som en tidig julklapp till Betlehem.

– Det är historiskt. Den återvänder till sin ursprungsp­lats och blir en attraktion för troende i Palestina och turister från hela världen. Det blir en magnifik och enorm händelse att fira jul i närvaro av en bit av krubban där Jesus föddes, säger Amira Hanania, en rådgivare till Abbas i kyrkliga frågor, till media.

Relikens ankomst firades med gudstjänst­er, ceremonier och procession­er i både Jerusalem och Betlehem. Theresa Lopez, 27, från Spanien som är lärare i en palestinsk skola, deltog i mässan i Notre Dame-kyrkan i Jerusalem där reliken först välkomnade­s.

– Det här är något mycket speciellt för mig. Den här träbiten hör hemma här, den har kommit till sin rätta plats. Det stärker oss i vår tro, säger hon.

Efter mässan går hon fram till reliken, knäböjer och kysser den. Gudstjänst­besökarna köar i en lång rad för att komma nära och kunna tillbringa en kort stund i privat andakt framför detta för dem så betydelsef­ulla föremål.

– Jag är mycket glad. Nu har vi något att se och röra, något påtagligt som visar att Jesus föddes här. Det är viktigt för de kristna i Heliga landet, vi blir färre och färre och det här stärker oss, säger Louisa Fleckenste­in, 72, pilgrimsgu­ide och född i Betlehem.

Hon kommer från en palestinsk kristen familj och bor i Jerusalem med sin tyske make som är teolog och författare.

Både de katolska dignitärer­na och församling­en uttrycker sin tacksamhet för gåvan.

– Vi prisar och tackar den helige fadern för hans speciella känsla för Heliga landet. Vi har samlats här i dag för att vörda denna relik, sade Leopoldo Girelli, apostolisk nuntie,

alltså Vatikanens sändebud, i Jerusalem som ledde mässan.

Relikers historiska värde är en omtvistad fråga och bara ett fåtal har ålderstest­ats vetenskapl­igt. Muntlig historia och tradition framförs ofta som bevis för att relikerna skulle vara autentiska, som i det här fallet träbitarna från krubban.

– När det finns en mycket lång och kontinuerl­ig tradition kan vi säga att reliken är äkta. Det här är första gången en träbit från krubban kommer tillbaka. Vi vördar naturligtv­is inte reliken för att den är en träbit utan för att den påminner oss om inkarnatio­nens mysterium, om att Maria födde Guds son i Betlehem för 2 000 år sedan, säger Francisco Patton, Franciskan­erordens väktare (custos) i Heliga landet, till AFP.

Han ser relikens återkomst som ”en glädjande händelse inför julen”. Det är formellt Franciskan­erorden som har fått reliken och nu ska förvara och förvalta den.

I palestinsk­a Betlehem medför ännu ett relativt lugnt år att butiksoch hotellägar­na är hoppfulla inför de tre inbringand­e julhelgern­a: den katolska/protestant­iska, den ortodoxa och den armeniska. Våldsamhet­er i Gaza och södra Israel i början av november riskerade att skrämma bort pilgrimer, men krisen var så kortvarig att den inte tycks ha påverkat turismen. Fem nya hotell är under planering medan flera befintliga hotell bygger ut.

– Vi räknar med bättre affärer än förra året. Säkerhetsl­äget är bra och vi ser fler turister här, säger Mike Shahin som säljer glas och keramik i familjens butik Mike Ceramic Center vid torget.

Samtidigt fortsätter Israels ockupation av Västbanken. Betlehem är omgivet av israeliska bosättning­ar som hindrar stadens expansion och den israeliska barriären på Västbanken, som vid Betlehem är en hög mur, skär av staden från det närbelägna Jerusalem. Avspärrnin­gar och restriktio­ner i rörelsefri­heten inverkar negativt på ekonomin och turismen, enligt palestinsk­a företrädar­e.

Men turister fortsätter att strömma till. De besöker Födelsekyr­kan, promenerar på Krubbans torg och tittar in i souvenirbu­tikerna.

– Det är en speciell känsla att vara i Betlehem vid jul. Och allra mest stämningsf­ullt inne i den vackra kyrkan, säger paret Jessica, 28, och Michail Joubran, 30, från Haifa i Israel, hon anställd hos en mobilopera­tör, han advokat, som är på besök tillsamman­s med sin åttamånade­rsbaby Anan.

Makarna Marie och William Noëlle från Frankrike, båda 47, hon läkare och han matematike­r, påpekar att deras namn uttalas som det franska ordet för jul (noël) – och att de har olika upplevelse­r av besöket i Födelsekyr­kan.

– Som katolik är det mycket viktigt för mig att vara här där Jesus föddes. Det har stor andlig betydelse, säger hon.

– För mig är det bara en intressant historisk plats, jag gillar atmosfären, säger han.

 ??  ??
 ?? Bilder: Arne Lapidus ?? Reliken – med träflisan från Jesus krubba – välkomnade­s i Notre Dame-kyrkan i Jerusalem innan den flyttades till Betlehem.
Bilder: Arne Lapidus Reliken – med träflisan från Jesus krubba – välkomnade­s i Notre Dame-kyrkan i Jerusalem innan den flyttades till Betlehem.
 ??  ?? reliken lockar många turister och besökare till Jerusalem.
reliken lockar många turister och besökare till Jerusalem.
 ??  ?? Paret michail och Jessica Joubran med anan, 8 månader, är från Haifa i israel och besöker betlehem.
Paret michail och Jessica Joubran med anan, 8 månader, är från Haifa i israel och besöker betlehem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden