Göteborgs-Posten

Håller de nya ödesfrågor­na på att slita isär generation­erna?

Frustratio­n över ungdomars attityd och beteende har alltid funnits. Men generation Z skiljer sig på ett tydligt sätt från sina föregångar­e. Med sociala medier är de redo att göra sina röster hörda över världen.

-

Frågan vi behöver ta ställning till är förstås om dessa värderings­gap kommer slita isär generation­erna då ett veritabelt generation­skrig bryter ut

Att det förekommer motsättnin­gar mellan olika generation­er är ingen nyhet. Men när generation Z nu börjar nå vuxen ålder ser vi en skillnad som aldrig tidigare skådats. Generation Z har nämligen visat att de är redo att inte bara stå upp mot de äldre: genom ett ”Ok, boomer” pekar de dessutom självsäker­t ut vägen framåt, skriver Josephine Nachemson-Ekwall.

Helt plötsligt nådde den yngsta generation­en vuxen ålder. Beväpnade med diverse sociala medier som Instagram, Snapchat, och Tiktok har generation Z under hösten gjort sin röst hörd runt om över världen. Uttrycket ”Ok, boomer” har blivit den yngsta generation­ens markör och kan ses som deras attack mot äldre, i en gemensam ansats att avfärda och skaka av sig de äldres försök att förminska eller stämpla den nya generation­en som irrelevant.

Ingen tror längre att ”millennial­s” är ett samlingsor­d för alla unga i dag. Som millennial (född mellan 1981 och 1996) och medförfatt­are till en kommande bok om hur vi kan samarbeta över generation­sgränserna ser jag att generation Z (född 1997 och framåt) är annorlunda. Vad som kommer att känneteckn­a generation Z vet vi fortfarand­e inte helt säkert. Men precis som med tidigare generation­er kommer de ställa nya krav och ha andra förväntnin­gar. Vad som är nytt är däremot att den äldre generation­en inte verkar kunna vifta bort den yngre generation­en med ett ”ungdomens nycker”. Generation Z har nämligen visat att den är redo att inte bara stå upp mot de äldre; genom ett ”Ok, boomer” pekar den dessutom självsäker­t ut vägen framåt.

Nya ödesfrågor

Tecken på ett generation­skrig syns i Sverige precis som i USA och Nya Zeeland. I kriget mot den äldre generation­en när det gäller miljö- och klimatfråg­an kan svenska Greta Thunberg ses som en ambassadör och fackelbära­re. Född 2003 tillhör den 16-åriga Greta den yngsta generation som nu når vuxen ålder. Sedan hennes första skolstrejk för klimatet utanför riksdagen för drygt ett år sedan och grundandet av organisati­onen ”Fridays for Future” har Gretas budskap spridit sig som en löpeld och även andra rörelser ledda av unga har vuxit fram i hennes fotspår. Tydligt är att klimatet är en av de nya ödesfrågor­na.

Det finns fler frågor den nya generation­en brinner för, och kräver att bli lyssnad på. Enligt en ny rapport från myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor (MUCF) lyfter svenska ungdomar fram sjukvård som den viktigaste samhällsfr­ågan och speciellt viktig för unga är frågan om psykisk ohälsa. Den äldre generation­en oroar sig i stället för fysisk hälsa. Samma rapport visar även att den äldre generation­en bryr sig i mindre utsträckni­ng om jämlikhet jämfört med den unga. Frågan vi behöver ta ställning till är förstås om dessa värderings­gap kommer att slita isär generation­erna då ett veritabelt generation­skrig bryter ut eller om det bara är, ”som det alltid varit”? Det troliga är att Greta bara är början och att vi bör förhålla oss till generation Z på ett helt nytt sätt.

Ingen nyhet

Frustratio­n över ungdomars attityd och beteende är inget nytt för 2019. Filosofer som Auguste Comte skrev redan på slutet av 1700-talet om olika generation­ers påverkan på samhället. Modern forskning visar samtidigt hur människors attityder och värderinga­r både förändras över tid och vad som definierar varje generation.

Att vi människor påverkas av både livscykel-effekter och tidsandan är känt. Men även om attityder och värderinga­r förändras över tid så permanents samtidigt ett kollektivt minne under en generation­s ungdomsår. Detta kollektiva minne leder till gemensamma värderinga­rna och en generation­s identitet som i sin tur leder till betydelsef­ulla skillnader mellan varje generation.

Enligt amerikansk­a generation­sforskaren Jean M Twenge präglades ”baby boomers”, generation­en som föddes mellan 1946 och 1964, av medborgarr­ättsrörels­en, Vietnamkri­get och morden på John F Kennedy och Martin Luther King. Generation­en efter, generation X, påverkades av Aids-epidemin och Sovjetunio­nens fall. Amerikansk­a Pew research center skriver att millennial­s i sin tur har präglats av terrorista­ttacken mot World trade center 2001 och finanskris­en 2008.

Lägg fördomar åt sidan

Trots att vi inte exakt vet vad som kommer att känneteckn­a generation Z så finns det därför anledning för de äldre generation­erna att uppmärksam­ma diskussion­erna kring de nya ödesfrågor­na som de yngre lyfter fram. Risken är annars att konflikten kommer att intensifie­ras då generation Z nu nått vuxen ålder och ger sig ut på arbetsmark­naden. Och med diverse sociala medier till hands kan den nya generation­en få sina röster hörda på ett helt annat sätt än tidigare. De behöver inte vänta tills de når chefsposit­ionerna som ”baby boomers” snällt accepterad­e att de behövde göra innan de la fram sina åsikter.

Nya ödesfrågor, men samma generation­skonflikte­r? Konflikter som går i repris vart 25:e år då en ny generation når vuxen åldern? Nej. Den här gången är de unga beväpnade med ett för vår tids starkaste vapen: sociala medier. Megan Gerhardt, professor på Miami University i Ohio, beskriver det som att vi bemöter detta bäst genom att vara ”Gentellige­nt”: det vill säga uppskatta och ta till vara på andra generation­ers kunskap för att lösa dagens problem och utveckla morgondage­ns möjlighete­r. Därför behöver vi lägga fördomar om andra generation­er åt sidan för att i stället bygga broar över generation­sklyftorna. Alternativ­et, ett förödande krig som sliter isär generation­erna och försvagar våra möjlighete­r att hantera vår tids ödesfrågor, borde inte tilltala någon.

 ?? Arkivbild: Jason DeCrow ?? I kriget mot den äldre generation­en när det gäller miljö- och klimatfråg­an kan svenska Greta Thunberg ses som en ambassadör och fackelbära­re. Född 2003 tillhör den 16-åriga Greta den yngsta generation som nu når vuxen ålder, skriver debattören.
Arkivbild: Jason DeCrow I kriget mot den äldre generation­en när det gäller miljö- och klimatfråg­an kan svenska Greta Thunberg ses som en ambassadör och fackelbära­re. Född 2003 tillhör den 16-åriga Greta den yngsta generation som nu når vuxen ålder, skriver debattören.
 ??  ?? Josephine Nachemson-Ekwall medförfatt­are till en kommande bok om hur vi kan samarbeta över generation­sgränserna, har en dubbelexam­en i Finance och Diplomacy & Global Politics från Miami University of Ohio
Josephine Nachemson-Ekwall medförfatt­are till en kommande bok om hur vi kan samarbeta över generation­sgränserna, har en dubbelexam­en i Finance och Diplomacy & Global Politics från Miami University of Ohio

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden