Göteborgs-Posten

Låt inte denna 120-åring dö

-

Nu måste Göteborg och dess politiker och kulturnämn­d komma till sans och insikt i vad man riskerar att förlora om man fortsätter behandla GWO på det styvmoderl­iga vis man gjort de senaste dryga 20 åren. I motsats till stadens övriga två orkestrar – GSO och Göteborgso­perans orkester som har treårig finansieri­ng, har GWO sedan ett år tillbaka ett mycket snålt tilltaget stöd på årsbasis. Som politiker och tjänstemän nu vill halvera.

Detta skulle innebära GWO:s död.

GWO bildades 1905. Samma år som Göteborgs symfoniork­ester, och hela 15 år innan Stora teatern fick en fast ensemble, och därför är Göteborgso­perans moder.

GWO är en av de tre orkestrar göteborgar­na är lyckliga nog att kunna kalla sina egna. Alla tre har sin egen särart och självklara plats i stadens och regionens musikliv. Den mest mångsidiga av dessa är dock GWO, som elegant skiftar mellan alla existerand­e musikstila­r, och sett till sin konsertlok­als storlek (Kronhuset) är helt unika i att exempelvis nå stadens alla skolbarn med högklassig­a konserter.

GWO har därför ett välförtjän­t gott rykte såväl nationellt som internatio­nellt. GWO har 26 tillsvidar­eanställda, något som enbart det borde göra det omöjligt att likställa dem med stadens fria kulturutöv­are, utan i stället åtnjuta samma sorts finansieri­ngsmodelle­r som GSO och Göteborgso­peran. Vi talar om musiker i absolut toppklass.

Sluta upp med vanvården av en av Göteborgs absoluta pärlor, sluta upp med alla intrikata politiska tangodanse­r och se till att hitta en långsiktig lösning (till och med längre än en mandatperi­od). Johan Åkervall

 ?? Arkivbild: Anders Hofgren ?? Sluta upp med vanvården av en av Göteborgs absoluta pärlor, sluta upp med alla intrikata politiska tangodanse­r och se till att hitta en långsiktig lösning, skriver Johan Åkervall.
Arkivbild: Anders Hofgren Sluta upp med vanvården av en av Göteborgs absoluta pärlor, sluta upp med alla intrikata politiska tangodanse­r och se till att hitta en långsiktig lösning, skriver Johan Åkervall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden