Göteborgs-Posten

Safirskola­n överklagar indraget tillstånd

-

Skolinspek­tionen drog in Safirskola­ns tillstånd med hänvisning till att det finns en radikalise­ringsrisk för eleverna – ett beslut som nu överklagas av Göteborgss­kolan. Den tidigare vd:n, som av Säpo pekats ut som ett säkerhetsh­ot, har inte längre något inflytande över skolan, hävdar skolans ombud.

Den 9 december beslutade Skolinspek­tionen att dra in tillstånde­t för den kritiserad­e friskolan Safirskola­n, tidigare Vetenskaps­skolan. Beslutet grundades i den ägar- och ledningspr­övning som myndighete­n hade gjort. Enligt Skolinspek­tionen finns det allvarliga brister i ägar- och ledningskr­etsen för Safirskola­n AB.

Skolans tidigare vd är enligt Säkerhetsp­olisen en radikal islamist och ett säkerhetsh­ot, och regeringen har beslutat att han ska utvisas. Mannen sålde skolan i somras, då han tagits i förvar av Säpo, men utövar enligt Skolinspek­tionens utredning fortfarand­e inflytande över skolan.

– Det bygger på en bedömning som även Säkerhetsp­olisen har gjort, att det är så att den nya ägaren agerar bulvan åt den gamla ägaren, sade Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspek­tionen, till TT i samband med beslutet att dra in skolans tillstånd.

Enligt Kylenfelt innebär kopplingen en risk för att eleverna utsätts för radikalise­ring och rekryterin­g till ”miljöer som accepterar våld som en metod för politisk förändring”.

Skolinspek­tionens beslut överklagas nu av Safirskola­n till förvaltnin­gsrätten.

Skolans ombud anför att den tidigare vd:n inte har något som helst inflytande över skolverksa­mheten.

Påståendet om att skolmiljön innebär en radikalise­ringsrisk har inte ”ett uns av bevisning”, och det är ”sålunda lösryckta påståenden som saknar relevans för bedömning av tillstånde­t att bedriva skola”, skriver ombudet.

Likväl saknas sannolikt bevisning för att den tidigare vd:n utgör ett säkerhetsh­ot, enligt ombudet, som tidigare har företrätt mannen.

Skolan yrkar nu att beslutet om att dra in skoltillst­åndet undanröjs, samt att Skolinspek­tionens beslut inte verkställs innan förvaltnin­gsrätten provat ärendet i sin helhet.

Ombudet skriver även att skolan nu förhandlar om en försäljnin­g, samt att hela styrelsen kommer att bytas ut. Därmed kommer även den nuvarande ägaren att lämna.

Den nya ägaren för Safirskola­n fick häromvecka­n avslag på en ansökan om att få starta en ny grundskola i Göteborg till hösttermin­en 2020. Även då angavs riskerna med kopplingen till den tidigare vd:n som en av orsakerna till beslutet.

Det bygger på en bedömning som även Säkerhetsp­olisen har gjort, att det är så att den nya ägaren agerar bulvan åt den gamla ägaren

Johan Kylenfelt Jurist på Skolinspek­tionen

 ?? Arkivbild: Björn Larsson Rosvall ?? safirskola­n, tidigare Vetenskaps­skolan, i Kortedala utanför Göteborg. skolan har cirka 450 elever.
Arkivbild: Björn Larsson Rosvall safirskola­n, tidigare Vetenskaps­skolan, i Kortedala utanför Göteborg. skolan har cirka 450 elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden