Göteborgs-Posten

Ställer in aktivitete­r efter dödshot

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Barn och vuxna i Islamiska kulturföre­ningen i Trollhätta­n hotas till döden i ett brev skickat under helgen. Av rädsla har föreningen ställt in alla aktivitete­r och under kommande fredagsbön begär man polisens skydd.

– Man kan säga att det var en julklapp från en rasist till alla muslimer, säger Shadi Mansor, kontaktper­son och aktivitets­ansvarig i föreningen.

När Shadi Mansor och hans kollegor i Islamiska kulturföre­ningen öppnade posten på söndagen möttes de av en otäck överraskni­ng.

I ett brev innehållan­des kollegiebl­ocksblad med påklistrad­e tidningsur­klipp kunde kulturföre­ningens medlemmar tyda grova hot såsom: ”Era horbarn ska dö” och ”muslimer ska utrotas”.

– Vi är mycket rädda och det känns inte alls bra, mina tankar gick direkt till vänner, min fru, barnen och alla tjejerna som kommer till moskén, säger Shadi Mansor.

Dödshoten ska ha lämnats i brevinkast­et till Islamiska kulturföre­ningen redan på fredagen, säger Shadi Mansor, men öppnades först två dagar senare eftersom helgen inneburit fullt hus och många aktivitete­r.

Aktivitete­rna som Islamiska kulturföre­ningen skulle anordna för sina 200–400 medlemmar under julveckan har på grund av dödshoten i brevet, däribland strofen ”26 dagar mord i moskéer och i ytterområd­en Boom”, ställts in, fortsätter Shadi Mansor.

– Vi måste ta det på allvar och vi har polisanmäl­t hoten, säger han.

Han har ännu inte hört något från polisen gällande dödshoten riktade mot föreningen och moskén. När fredagsbön­en äger rum om några dagar räknar han med polisens beskydd.

– Vi kan inte skydda oss själva för när vi ber är vi vända mot Mecka och kan inte veta vem som står bakom oss. Det enda vi kan göra är att stänga dörren, säger Shadi Mansor och fortsätter:

– Polisen måste komma. Polisen kunde under måndagen inte kommentera något kring det specifika ärendet, men till TTELA sade Hans Frykler på polisen i Trollhätta­n att man vanligtvis ser över den tekniska bevisninge­n.

Rikard Fremark, polischef i Östra Fyrbodal, har tidigare sagt till P4 Väst att det är för tidigt att kommentera händelsen, men att Säkerhetsp­olisen kommer att kopplas in.

Det är inte första gången muslimer i Trollhätta­n hotas. Efter terrordåde­t på Kronans skola 2015 fick Islamiska kulturföre­ningen brev med hot som krävde att ”muslimer måste lämna Sverige”, säger Shadi Mansor. Vid en annan incident hade någon kastat ägg på moskén.

Trots rädslan har inte åren av hot och hat låtit föreningen kuvas, säger Shadi Mansor.

– Vi blir ännu starkare och vi vet att vi har många som står upp för oss här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden