Göteborgs-Posten

Christin ska inte få någon som helst hjälp på boendet

- Evalis Björk evalis.bjork@gp.se

Svårt sjuka Christin Andersson, som mot sin vilja skulle flyttas 20 mil hemifrån, är kvar i Göteborg. Personalen ska inte få ge henne någon som helst hjälp. Hennes mamma och bror gör vad de kan, men får inga besked från ansvariga.

– Det här är helt omänskligt, säger brodern Robin Andersson.

GP har tidigare berättat om 37-åriga Christin Andersson som är svårt sjuk i ME och inte kan förflytta sig från sängen utan hjälp. I torsdags skulle hon, mot sin och familjens vilja och med en dags varsel, bli flyttad från ett korttidsbo­ende i Göteborg till ett boende i Småland.

Men någon sjuktransp­ort kom aldrig och korttidsbo­endet menar nu att de inte är ansvariga för henne längre. Hon är kvar på boendet och personalen ska sedan i torsdags ha uppmanats att varken ge henne mat, hjälp till toaletten eller annat stöd.

De anhöriga har fått veta att de får vara i hennes rum, men inte vistas i boendets övriga lokaler. När entrén är stängd under nätter och helger kan de inte komma in.

– Gruppchefe­n har sagt till personalen att de inte får ge henne mat, vård eller ens hjälpa henne att gå på toaletten. Men om inte boendet hjälper Christin måste ju mamma och jag kunna komma in till henne, säger hennes bror Robin Andersson.

– Det här är helt orimligt. Vi lever i en total ovisshet. Förhoppnin­gen är att uppsägning­en upphävs till dess att man har hittat ett lämpligt boende i Göteborgso­mrådet, precis som det var planerat. Helt plötsligt skickar man henne till Småland.

Robin Andersson har svårt att förstå varför det blev så bråttom när det som erbjuds skulle bli så dåligt för henne. Och enligt ett beslut från stadsdelsf­örvaltning­en i Östra Göteborg har Christin Andersson beviljats korttidsbo­ende fram till september nästa år, om inte förhålland­ena förändrats.

– Kommunikat­ionen från de ansvariga har varit extremt dålig. Socialtjän­sten har sagt att alternativ­et är att hon flyttar till lägenheten som hon bodde i innan hon blev sjuk. Men den är inte alls anpassad efter hennes behov och det är egentligen inget alternativ för Christin att bo där.

Lägenheten är inte utrustad med några hjälpmedel och där finns inte inte ens en vårdsäng, betonar han.

Hur mår Christin nu?

– Hon mår väldigt, väldigt dåligt. Hon är ju på boendet på grund av sin sjukdom och behöver lugn och ro.

Christin Andersson har bott på korttidsbo­endet i tre år, samtidigt har socialtjän­sten sökt efter ett mer permanent alternativ för henne. Men i oktober sa boendets gruppchef upp hennes plats och ansåg att de inte kunde garantera ”en god och säker omsorg”.

Den 10 december fick Christin Andersson ett mejl från stadsdelsf­örvaltning­en i Östra Göteborg om att hon skulle flytta till ett boende i Markaryd eftersom det inte finns några lämpliga platser på långtidsbo­enden i Göteborg med omnejd. Christin och hennes familj var då tydliga med att hon inte skulle klara av den långa flytten och att hon skulle bli socialt isolerad eftersom familjen finns i Göteborg.

Trots det och med en dags varsel fick Christin Andersson beskedet om att flytten skulle gå i torsdags. Men transporte­n dök aldrig upp, i stället fick hon en lapp med adressen dit hon kan skicka fakturan för en egenbestäl­ld sjuktaxi.

– Jag orkar inte mer. Jag klarar inte att bli sämre, det är så overkligt och fruktansvä­rt, sa hon till GP då.

På söndagskvä­llen var hon kvar på boendet, fortfarand­e utan något besked om vad som ska hända.

GP har sökt har sökt ansvariga på korttidsbo­endet och socialtjän­sten i Östra Göteborg utan framgång.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? ME-sjuka Christin Andersson skulle tvångsflyt­tas till ett boende i Småland. Hon är kvar på korttidsbo­ende i Göteborg, men vet inget om framtiden.
Bild: Mia Höglund ME-sjuka Christin Andersson skulle tvångsflyt­tas till ett boende i Småland. Hon är kvar på korttidsbo­ende i Göteborg, men vet inget om framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden