Göteborgs-Posten

20-åring togs med ett kilo heroin i magen

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Den ene, en ung så kallad sväljare, hade ett kilo heroin i magen när han kom med tåget till Göteborg. Den andre tog emot honom, för att distribuer­a knarket vidare. Nu döms männen tillsamman­s till närmare tio års fängelse, efter en smuggling som skulle kunna vara länkad till det nigeriansk­a brödraskap­et Black Axe.

I somras var GP först med att berätta om ett gigantiskt narkotikaä­rende, som tullkrimin­alen då höll på att nysta upp.

Spåren i den förundersö­kningen ledde fram till det kriminella nätverket Black Axe, med rötter i Nigeria och bas på Sicilien i Italien. Via Nederlände­rna ansågs gruppen ha legat bakom införsel av tunga droger – värda minst 112 miljoner kronor – till Sverige.

Rättegånge­n i det målet, med ett femtontal åtalade, pågår just nu i tingsrätte­n och beräknas inte vara avslutad förrän i maj.

I ett mindre parallellf­all greps två män den 5 oktober på Aschebergs­gatan i Vasastan och de har suttit häktade sedan dess.

Beslaget rörde ett kilo heroin, förpackat i exakt samma typ av kapslar med samma märkning (G Fire) som i den betydligt större utredninge­n.

Kan det finnas en koppling till Black Axe även i här?

– Ja, det är absolut inte omöjligt. Men det är ingenting jag vet, inget vi kunnat bevisa eller få bekräftat.

Den yngre av männen, som är i 20-årsåldern, hade svalt 101 små hylsor.

Han bar alltså omkring på 996 gram heroin – gömt inombords. Ynglingen anlände på morgon till Centralen från Köpenhamn och plockades upp i en bil som kördes av en 44-årig man, bosatt i Göteborgso­mrådet.

Så dags hade tullkrimin­alen redan hemlig avlyssning och spaning på de två. Detta eftersom det fanns misstankar om att 20-åringen genomfört en liknande resa förut. Han fördes till Östra sjukhuset för röntgen och efter det blev sanningen uppenbar.

Den unge mannen berättade direkt i första förhör hur han, i ett hus i Milano, svalt alla kapslarna – vilket tog honom fyra timmar – och därefter färdats till Sverige via

Belgien och Danmark.

Hur kommer det sig att du transporte­rar narkotika i din kropp till Göteborg? frågade tullens förhörsled­aren.

– Det var en man som bad mig ta med det. Om jag gjorde det skulle han ge mig 1 000 euro. Dom lovade också att hitta ett jobb åt mig här. Fast jag hade ingen som kunde ta emot mig. Så jag kontaktade den här personen för att hjälpa mig. Han sa att Sverige nog var ett bra land att åka till, svarade 20-åringen. Har du något annat att säga? avslutade tulltjänst­emannen.

– Jag vill att ni ska förlåta mig. 20-åringen förnekar all kännedom om 44-åringens riktiga identitet, utan påstår sig inte ha haft mer än ett kodnamn på honom.

Den äldre mannen, å sin sidan, hävdar att han endast hjälpt sin yngre landsman med att hyra ett rum genom en av sina vänner.

Är det så att du sysslar med narkotikaa­ffärer? undrade förhörsper­sonal.

– Jag hanterar bara gräs (cannabis) och om någon har det, så kan jag tala om vem som har det. En kille från Iran vet jag, som säljer det.

Mannen medger att han förvarat en ytterst liten mängd kokain i sin tidigare sambos lägenhet. Han tar dock helt avstånd från heroin.

Tingsrätte­n dömer honom emellertid, mot hans nekade, till fem och ett halvt års fängelse – och tio års utvisning – för grov narkotikas­muggling.

Den 20-årige kumpanen får fyra år, delvis på grund av sin förhålland­evis låga ålder.

Det är polisens bedömning att det i dagsläget finns en handfull personer knutna till den nigeriansk­a maffian Black Axe, som är skrivna på adresser i Västsverig­e.

Den unge mannen berättade direkt i första förhör hur han, i ett hus i Milano, svalt alla kapslarna, vilket tog honom fyra timmar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden