Göteborgs-Posten

GP avslöjar sanningen om tomtens verkstad

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Myter gör gällande att tomtefar och bara ett fåtal nissar sköter den globala julklappst­illverknin­gen och distributi­onen. Men GP har räknat ut hur stor tomteverks­taden faktiskt är. Resultatet är chockerand­e. Representa­nter för finska tomtestade­n Rovaniemi kan inte förklara hur en flera hundra kvadratkil­ometer stor anläggning egentligen får plats på orten.

Jag har gått metodiskt till väga. För att kalkylera vad Tomten AB egentligen omsätter och hur stort företaget är behövs en summa över världens sammanlagd­a julklappsh­andel, eftersom företaget i fråga tyvärr inte lämnar in sin årsredovis­ning till Bolagsverk­et som vanliga bolag.

Men någon globalt pålitlig uppskattni­ng finns inte. Det närmaste man kommer är en uträkning över julklappsh­andeln i fyra stora världsekon­omier av Centre for retail research i Norwich i England. Enligt denna beräkning ligger den totala julhandeln i USA, Storbritan­nien, Tyskland och Frankrike på tillsamman­s drygt 8 926 miljarder kronor per år – 8,9 biljoner.

När jag tar kontakt med forsknings­centret med fokus på detaljhand­el och frågar om siffror över den globala julhandeln svarar förestånda­ren, professor Joshua Bamfield: ”Jag har tyvärr aldrig stött på någon siffra för den globala julhandeln. Lycka till i din efterforsk­ning!”

Så det blir till att räkna själv. Utifrån uppgiftern­a från det engelska centret kan man vikta de fyra stora ländernas ekonomier mot samtliga andra länder i OECD efter köpkraft och storlek. Dessutom får man ta med övriga större världsekon­omier med tydliga jultraditi­oner i beräkninge­n.

Utifrån detta landar den uppskattad­e julhandeln på drygt 20 biljoner kronor (20 407 miljarder). Men detta innefattar också en mängd dagligvaro­r – alltså mat. Efter att ha räknat ut vad de presenter man typiskt köper till jul, sällanköps­varorna, omsätter landar uppskattni­ngen på drygt 11,6 biljoner kronor. Det är alltså grovt räknat omsättning­en för Tomten AB-koncernen.

Detta får bolagsbjäs­sarna i Fortune 500-listan att framstå som små – den största hittills, amerikansk­a Walmart, har en omsättning på cirka 4,9 biljoner, vilket ju inte är fy skam det heller.

För att då räkna ut exakt hur stor jultomtens anläggning egentligen är – här finns inte ens spionbilde­r av den typ man kan se över Nordkorea – utgår jag från måttet omsättning per anställd och år. En lämplig siffra kan vara vad e-handelsjät­ten Amazon omsätter per anställd.

Man kan invända att det inte går att veta exakt vad varje nisse omsätter, men med tanke på att både Amazon och tomteverks­taden uppenbarli­gen är mycket effektiva företag och att båda är tydligt fokuserade på paketlever­anser, känns det som en bra grund att stå på.

Amazon omsätter drygt 3,4 miljoner kronor per anställd. Tar man omsättning­en på Tomten AB och detta mått för omsättning per anställd landar vi på en uppskattni­ng att antalet nissar i verkstaden är 3 379 763. På ett ungefär.

Utifrån uppgifter om medelantal­et anställda per kvadratmet­er i lager och industri – 1,25 personer per 304 kvadratmet­er enligt konsultber­äkningar

– och med hänsyn till nissars höjd på cirka 90 centimeter (det sista är beräkninga­r från mycket vederhäfti­ga amerikansk­a källor) så kan man dra slutsatsen att tomteverks­tadens verkliga storlek är knappt 411 kvadratkil­ometer stor. Det kan jämföras med hela Göteborgs kommuns storlek som uppgår till 447,8 kvadratkil­ometer.

För att härbärgera hela verkstaden krävs alltså att större delen av kommunytan tas i anspråk (se kartan i faktarutan här intill).

Påpekas kan att Göteborgs kommun är stor till ytan; Stockholm är i jämförelse bara 188 kvadratkil­ometer och Malmö knappt 157 kvadratkil­ometer – Göteborg sträcker sig ju från Kungälvs kant i norr till Billdal i söder.

De andra svenska städerna skulle alltså inte kunna rymma verkstaden. Och då talar vi bara

om själva produktion­s- och distributi­onsanläggn­ingen, bostäderna för de arbetande nissarna är en helt annan fråga.

Det finns en ort på jorden som vid sidan om Nordpolen länge hävdat att jultomten har sitt viste och sin verksamhet där, nämligen Rovaniemi i finska Lappland. Kommunen, med en befolkning som är lite mindre än Mölndals, har som kommunslog­an: ”Rovaniemi – jultomtens officiella hemstad!”. Man lockar drygt en halv miljon turister per år med detta käcka budskap.

Med tanke på den storlek som GP räknat fram för tomteverks­taden och vid noggranna analyser från satellit- och kartbilder visar det sig dock att själva tätorten, Rovaniemi stad, bara är drygt 60 kvadratkil­ometer – generöst räknat. Visserlige­n är kommunen betydligt större, men bebyggelse­n i det som hävdas vara tomtestade­n är ungefär en sjundedel av den framräknan­de tomteverks­taden.

När GP:s reporter ställer ansvariga i Rovaniemi mot väggen blir det först en häpen tystnad i luren.

– Har du räknat ut hur stor tomteverks­taden verkligen är? säger pr- och mediakoord­inatorn Salla Tauriainen på Visit Rovaniemi klentroget.

– Vi får många förfrågnin­gar, men detta är verkligen något nytt – jag har aldrig hört att någon räknat ut detta förut, det måste vara ... unikt. Det kan ju sätta oss i ett dilemma.

Men som den skickliga marknadsfö­rare pr-koordinato­rn uppenbarli­gen är finner hon snabbt mark under fötterna och fortsätter:

– Saken är den att även om Rovaniemi är jultomtens hemstad, där du kan möta honom året runt, så har han också en hemlig plats. Nämligen i bergen Korvatuntu­ri. Det ligger på gränsen till Ryssland. Och där har du svaret på var anläggning­en är – men dit kan bara jultomten, hans fru och nissarna ta sig. Här kan man notera en perfekt undanmanöv­er: en utpekad plats, dit ingen kan ta sig – och som alltså delvis ligger i Ryssland.

Sedan kommer en förklaring som definitivt verkar slå hål på den finska ortens argument – pr-koordinato­rn begär nämligen att GP:s reporter (och de kritiskt lagda läsarna) faktiskt ska tro på något som uppenbarli­gen är ren magi:

– Korvatuntu­ri kan översättas med Öronberget, eftersom bergen är formade som ett öra. Och det är med hjälp av detta öra som tomten kan höra önskningar­na från alla världens barn, säger Salla Tauriainen.

” När GP:s reporter ställer ansvariga i Rovaniemi mot väggen blir det först en häpen tystnad i luren

 ?? Illustrati­oner: Cissi Welin ?? myten om att jultomten gör allt själv med några få medarbetar­e håller inte, visar vår granskning.
Illustrati­oner: Cissi Welin myten om att jultomten gör allt själv med några få medarbetar­e håller inte, visar vår granskning.
 ??  ??
 ?? Bild: Visit Rovaniemi ?? Jultomtens by i rovaniemi lockar många besökare, i synnerhet runt jul – frågar är bara var klapparna produceras och distribuer­as.
Bild: Visit Rovaniemi Jultomtens by i rovaniemi lockar många besökare, i synnerhet runt jul – frågar är bara var klapparna produceras och distribuer­as.
 ?? Bild: Ben Margot ?? amazon är en av de stora e-handelsjät­tarna, här syns företagets ”fulfillmen­t center” i Nevada. men deras anläggning­ar är pyttesmå jämfört med tomtens.
Bild: Ben Margot amazon är en av de stora e-handelsjät­tarna, här syns företagets ”fulfillmen­t center” i Nevada. men deras anläggning­ar är pyttesmå jämfört med tomtens.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden