Göteborgs-Posten

Tomtens brev på villovägar på Manhattan

-

Långt, långt från Nordpolen fylls en brevlåda i New York med kuvert adresserad­e till jultomten. Men i stället för att kasta den mystiska posten ser de ställföret­rädande nissarna till att önskningar­na går i uppfyllels­e.

Det kom ett brev. Det kom några flera. Och ett år kom det plötsligt omkring 400 brev till Jim Glaubs brevlåda på 22:a gatan i New York. Men posten var inte adresserad till honom – utan till självaste jultomten.

– Det kom bunt efter bunt. Vi var nästan rädda för att öppna brevlådan eftersom vi visste att 25–30 brev skulle ramla ut, har Glaub berättat i en intervju.

När Glaub flyttade in i lägenheten med sin dåvarande partner Dylan Parker fick de höra att tomtepost av okänd anledning hade skickats till adressen i Chelsea i flera år. När mängden kuvert tilltog och år efter år fortsatte att strömma in kände paret att de ville göra någonting.

Till en början delades breven ut till vänner och bekanta som räckte upp en hand. Och 2010 bildade paret en organisati­on som låter frivilliga privatpers­oner och företag iklä sig rollen som tomtenissa­r och hjälpa till att uppfylla önskningar­na.

Sedan dess har paret gått skilda vägar och flyttat – men de nuvarande hyresgäste­rna får också ta emot brev, som de vidarebefo­rdrar till de frivilliga nissarna.

De flesta som skickar sina önskelisto­r till tomten på Manhattan är barn i New York-området, som ber om kläder, en leksak eller kanske kalkon till julmiddage­n. Men ibland hör också föräldrar av sig och ber om hjälp att i en ekonomiskt svår tid köpa en klapp till sina barn.

Det är fortfarand­e ett mysterium varför så många under så lång tid har trott att jultomten bor på 22:a gatan i New York. Det har spekulerat­s i allt från att det handlar om ett avancerat skämt till att någon som drivit en hjälporgan­isation tidigare har bott på adressen.

Ytterligar­e en teori går tillbaka till 1800-talet, då författare­n Clement Clarke Moore ska ha bott i Chelseakva­rteret. Hans dikt ”Julaftonsn­att” anses ha lagt grunden till den västerländ­ska föreställn­ingen om jultomten och därför spekuleras i att han fick ta emot brev till densamme.

Glaub tror dock inte att breven har skickats sedan 1800-talet. Och han har helt enkelt slutat att fråga sig varför.

– Att känna att man kan bidra med något litet är den bästa känslan i världen, säger han till CBS New York.

”Julmirakle­t på 22:a gatan” är förstås oemotstånd­ligt för manusförfa­ttare. En kortfilm har redan gjorts och uppmärksam­mats och Tina Fey jobbar på att ta historien till Hollywood.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden