Göteborgs-Posten

Morrison: Mindre kol ”krossar ekonomin”

- Henrik Samuelsson TT

Att vilja begränsa kolindustr­in ”förstör jobb och krossar ekonomin”. Det säger Australien­s premiärmin­ister Scott Morrison, pressad av växande klimatkrit­ik i ljuset av katastrofa­la skogsbränd­er.

Efter en helg då bränderna nästan utplånade ett helt samhälle, Balmoral i New South Wales, gav Morrison på måndagen flera tv-intervjuer för att svara på kritiken.

Många i Australien misstänker att sommarbrän­derna förvärras av växthusgas­er från fossila bränslen, och kräver att man begränsar utvinning och export av kol, det mest förorenand­e bränslet.

– Jag tänker inte skrota tusentals australier­s jobb genom att vända ryggen till traditione­lla industrier, säger dock Morrison till tv-bolaget 7.

– Vi kommer inte att hänge oss åt de besinnings­lösa åtgärder som föreslås och som förstör jobb och krossar ekonomin, tillägger han i Channel 9.

Morrison och Liberala partiet vann parlaments­valet tidigare i år mycket tack vare stöd i Queensland, där en stor del av kolindustr­in hör hemma.

Men brandsäson­gen har försatt honom i rejält blåsväder. Det blev etter värre när han nyligen i hemlighet lämnade den brandrök som omfamnar flera av Australien­s storstäder och for till Hawaii på semester.

Då blev premiärmin­istern så utskälld att han fick flyga hem i förtid, men förklarade att det varit enda chansen att få tid med döttrarna eftersom han i januari måste åka till Indien och Japan å jobbets vägnar.

Men även denna ursäkt möts av ilska – då det rapportera­s att de planerade jobbresorn­a bland annat går ut på att få asiatiska länder att köpa ännu mer kol från Australien.

Under de senaste månadernas bränder har mer än 900 familjer sett sina hem gå upp i rök. Minst sex personer har omkommit.

I samhället Yanderra, bara några kilometer från det nästan ödelagda Balmoral, lyckades Diane Baxter och hennes man Ron precis undkomma lågorna. Trots att luften var fylld av rök och gnistor slog ned runtom deras hus valde de först att stanna, berättar Diane Baxter för Reuters.

– Det vore väldigt svårt för oss att börja om igen.

Matthew Doyle i grannbyn Bargo tänkte först likadant men insåg att det inte var värt det. Och trots att vinden ändrade riktning och branden därmed fredade hans hus står han fast vid sin nyvunna insikt:

– Man kan ersätta allting utom sitt liv, säger han till Reuters.

Under de senaste månadernas bränder har mer än 900 familjer sett sina hem gå upp i rök

 ?? Bild: Dan Himbrechts ?? brandbekäm­pare vid en stor eldsvåda i gospers mountain-området i New south Wales häromdagen.
Bild: Dan Himbrechts brandbekäm­pare vid en stor eldsvåda i gospers mountain-området i New south Wales häromdagen.
 ?? Bild: Mick Tsikas ?? en buddha-staty och andra brandskada­de föremål i balmoral nära sydney.
Bild: Mick Tsikas en buddha-staty och andra brandskada­de föremål i balmoral nära sydney.
 ?? Bild: AP ?? Kängurur flyr en brand i Lithgow, New south Wales.
Bild: AP Kängurur flyr en brand i Lithgow, New south Wales.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden