Göteborgs-Posten

Spel och lekar som räcker hela julen

-

Är släktkalas­et eller julfesten lite tråkig?

Här är tips på mobilappar som gör att ni får roligare tillsamman­s.

Sällskapss­pel och lekar hör julen till. Men kanske är ni på en plats där det inte finns några spel, och kanske är det ingen som kommer ihåg reglerna till lekarna. Då är mobilen räddningen.

Om någon i sällskapet har Spotify premium så kan ni göra en musikquiz.

Dela in er i två lag. Du som leder det hela söker upp en spellista med filmmusik i Spotify och väljer ut lämpliga låtar spontant under lekens gång eller i förväg genom att göra en ny spellista med filmer som passar deltagarna­s ålder. Det blir bäst om ni har en högtalare att skicka musiken till.

Börja spela upp låten, den som först kommer på filmens namn får poäng till sitt lag.

En annan variant är att söka på en känd jullåt som sjungits in av många artister, till exempel White Christmas eller Nu tändas tusen juleljus, spela upp och låta deltagarna gissa vilken artist som sjunger.

Ni tävlar i lag. En av deltagarna får se ett ord och ska försöka få de andra att gissa det utan att säga själva ordet. Appen heter Pratkvarn - med andra ord och är gjord av Tigris Design.

Det finns flera appar för samma lek, vi gillade denna bäst. Det går att spela på engelska också. För Iphone och Android.

Draw and guess är en app som hjälper er att spela spelet där en ska rita för att förklara ett ord och de andra ska gissa ordet.

Det här spelet kostar inget, det finns en avdelning med juliga ord och en annan med ord med Alingsåsan­knytning för dem som bor där. Utvecklat av Gustav Wadstrom. För Iphone.

MIG är ett frågespel som finns som papperskor­t. Appen är välgjord och visar korten med fram- och baksida, det känns som att skicka runt kortleken när ni spelar. Det finns också färgtärnin­g och protokoll i appen.

Det finns flera olika MIG-appar, några är gratis, några har frågor för alla åldrar. MIG är utvecklad av Compete Now. För Iphone och Android.

I Huvudbry Charader står ordet som ska gissas på mobilskärm­en.

Du håller mobilen mot pannan så alla ser ordet utom du. Nu ska de få dig att gissa ordet gemom att gestikuler­a, sjunga, ge ledtrådar, ja allt de kommer på utan att säga ordet. Här finns olika kategorier och allt är på svenska. Gratis att ladda ned och spela lite. Sen kan ni betala för att få fler kategorier och slippa annonser. Utvecklat av Alfahen. För Iphone.

 ?? Illustrati­on: Skärmbilde­r ?? Apparna som får er att leka. Från vänster överst: MIG frågespel där ni skickar runt mobilen, Pratkvarn där det gäller att hålla låda, Spotify där du direkt fixar bästa musikquize­n. Undertill Huvudbry där den som håller mobilen har noll koll och Draw and guess där ni kan rita och gissa julord.
Illustrati­on: Skärmbilde­r Apparna som får er att leka. Från vänster överst: MIG frågespel där ni skickar runt mobilen, Pratkvarn där det gäller att hålla låda, Spotify där du direkt fixar bästa musikquize­n. Undertill Huvudbry där den som håller mobilen har noll koll och Draw and guess där ni kan rita och gissa julord.
 ??  ?? Eva Wieselgren @wieselgren på twitter
Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden