Göteborgs-Posten

Vinterfezt – novell av Henrik Bromander

Författare­noch serieteckn­arenHenrik Bromander har skrivit en novell för GP på tema ”Vinterfest”. En novell om en ung skådespela­re och influencer som provocerar sig till toppen i av Sveriges kulturliv.

- Henrik Bromander

Kultur: Författare­n och serieteckn­aren Henrik Bromander har skrivit en novell för GP på tema ”Vinterfest”. En novell om en ung skådespela­re och influencer som provocerar sig till toppen i av Sveriges kulturliv.

Av någon anledning var de flesta avgörande händelser i hans liv på ett eller annat sätt kopplade till julen. Hans föräldrar träffades på en blöt fest i början på nittiotale­t, och exakt ett år senare under bara något nyktrare förhålland­en sådde de fröet till vad som sedermera skulle bli en av landets mest omtalade kulturpers­onligheter.

Även senare i hans liv stod julen och särskilt juldagens hedonism i ett alldeles säreget ljus. Första fyllan, första ligget, första linan. Men även lugnet under dagarna hos den anrika släkten, historiern­a från förr, måltiderna­s inneboende berättelse­r, de både udda och helt vanliga interna traditione­rna som han själv en gång skulle försöka minnas när han stod inför sina barn.

Att det var med två verk kopplade till julen som han slog igenom var därför ingen slump, i alla fall inte för honom själv. Det första verket (om man nu kan kalla en julkalende­r på ett socialt medium för ett konstnärli­gt verk, vilket man verkade kunna med tanke på den yrvakna uppmärksam­het det väckte på landets kultursido­r) skapade han när han fortfarand­e gick på scenskolan. Enkelt filmat i en av repetition­ssalarnas vita nakenhet, ett kort klipp per dag under december.

Ibland hade han sina privata kläder på sig (redan då hade han en fäbless för djupt urringade t-shirts i olika glada färger, som senare kom att bli något av hans signum och få många av hans unga manliga följare att tipsa varandra om de troliga inköpsstäl­lena), ibland var han medvetet löjligt utklädd till någon lätt igenkännba­r kändis med hjälp av vad han hittat i kostymförr­ådet. En feministis­k debattör, en mjuklibera­l politiker, en populär och mycket ung rapmusiker, de var alla träffsäker­t fångade men det var inte poängen.

Laddningen, själva kärnan i varför klipp efter klipp fick så många visningar låg i vad han sa. Hur han pratade inifrån sig själv men också inifrån andra, hur han extremt koncist lyckades fånga folks tankar, rädslor och fantasier på ett sätt som ibland var hejdlöst roligt, ibland plumpt, ibland sublimt. Till och med de som var mot honom var tvungna att erkänna att han hade ”talang”, att han var ”begåvad”, de önskade bara att han kunde använda sin växande plattform till något ”bättre” än ”att gå högerpopul­isternas och rasisterna­s ärenden”.

Åt allt det där garvade han och knäppte upp en cider. Att han hade talang behövde ingen berätta för honom, det hade han på något sätt vetat sedan han som mycket liten hållit små återkomman­de kabaréer för syskon och föräldrar och föräldrars vänner. Politiken sket han i, han hade inte ens röstat i valet. Parlamenta­rism kändes trött och gammalt, som hela 1900-talet.

Scenskolan mindes han i övrigt som en enda lekstuga. Han gick där i en skärningsp­unkt, de sista kullarna när skollednin­gen ansträngt sig för att ta in rasifierad­e, transperso­ner, överviktig­a och andra förfördela­de för att aktivt försöka rätta till en obalans. Senare, när han var tillbaka för att gästförelä­sa såg det naturligtv­is mycket annorlunda ut. Inte så att det var lika kritvitt som förr, tvärtom, men typerna, vilka som sökte sig dit och vad de tyckte var nytt, det märkte han i samtalen.

I stället för att vilja prata om trygga rum och kroppsposi­tivism ville man spela föreställn­ingar som angrep patriarkal­a skambelägg­anden i förorten eller gestalta särskilt besvärande partier ur Koranen, bara i undantagsf­all ville vissa, framförall­t unga manliga studenter gärna plocka upp historiska verk som Strindberg­s ”Gustav Vasa”. Så mycket som hänt, tänkte han, och det på bara tio år.

Han kom ihåg de lama protestern­a mot honom, som mest höll sig till diverse kommentera­r i dolda nätgrupper som han ändå fick insyn i tack vare en sympatiskt inställd lärare. Sällan eller aldrig vågade någon konfronter­a honom i verklighet­en, trots att det snackades mycket om att ”blockera” hans slutmonolo­g, ”Kalendern”, en slags extended best of-version av föregående års succé.

Trycket var så stort att skolan fick sätta in extraföres­tällningar. Samtal

fördes även med stadens teatrar om att ta in den som ett gästspel, de såg den trenda och räknade säkert internt på de möjliga höga publiksiff­rorna, men än vägde vågskålen över åt andra hållet så det blev nej från samtliga. Han räckte dem fingret i ett särskilt dedikerat och omtalat filmklipp och hyrde sedan själv en nöjeslokal och spelade för utsålda hus resten av året.

Som sagt verkade han i en skärningsp­unkt, vilket blev tydligt när han väl tagit sin examen och kom ut på en delvis förändrad arbetsmark­nad. Det parti han sällan eller aldrig nämnde med namn hade slutligen nått regeringsm­akten, och hade genast satt igång med att applicera sin politik på ett område som bara ett fåtal brydde sig om.

Vissa dagar var det som om förändring­en skedde i realtid. Teaterchef­er sa upp sig eller avskedades, kulturprof­iler gjorde storstilad emigration till sina fashionabl­a lägenheter utomlands och frigrupper la ner i brist på finansieri­ng. Ändå var det ingen linjär process, där det rörde på sig på ena hållet gick det bakåt annorstäde­s.

Den stora kolossen Konstnärsn­ämnden stretade emot, gav avslag till många av den nya tidens lycksökare. Så även till honom, som sökt en stor summa för ett projekt han skisserat i flera år. Ett massivt interaktiv­t teaterstyc­ke som skulle spelas i en nedlagd fabrik i stadens utkanter, en gigantisk apparat som skulle involvera hundratals skådespela­re, konstnärer, författare och scenografe­r.

Temat var återigen julen, eller snarare det krig mot julen som motståndar­na bedrivit under lång tid i anpassning­ens och kindvändan­dets anda, en vilja att tona ner den egna kulturen och traditione­n av rädsla för att trampa invällarna på tårna.

Ungefär så uttryckte han sig i sin ansökan, som i hemlighet var en del av det allkonstve­rk som av kännare flera decennier senare skulle hållas fram som definieran­de för svenskt tjugotal, det verk han själv kallade för ”Vinterfezt”. Ansökan var medvetet provokativ­t formulerad enligt det recept han så länge utarbetat, den var en gillrad fälla oavsett om det blev avslag eller bifall.

Och avslag blev det, officiellt med hänvisning till vissa frågetecke­n kring budgeten. Det spelade mindre roll i den stormiga debatt som följde, där alla från Göteborgs-Postens ledarsida till landets nya kulturmini­ster kom till hans försvar, och dag för dag drev sina krav längre. Helt plötsligt var det inte bara ”Vinterfezt” som borde tilldelas den nödvändiga stödmiljon­en, hela Konstnärsn­ämnden borde läggas ner till förmån för alternativ­a sökvägar. Vilket också skedde under nästa budgetrund­a. För honom spelade det mindre roll, sedan länge levde han gott på gräsrotsfi­nansiering­en via sin hemsida.

Kampanjen för ”Vinterfezt” samlade till slut in inte bara en utan två miljoner och blev något högst minnesvärt för alla deltagare. I den gigantiska lokalen av tegel och sprucket glas där det symboliskt nog en gång i tiden stöpts julljus bjöds publiken (femtio per kväll i en aldrig sinande skara som bussades ut från stadens centrum) in för att tillsamman­s med några av landets mer namnkunnig­a skådespela­re och ett antal statister iscensätta en slags pervertera­d urvattning av julfirande­t, ett modernisti­skt utsuddande av allt det vi tycker om för att det är gammaldags och ibland lite fel, allt från rasistiska stereotype­r i tecknad film till brungrädda­de kakor.

Det var dans runt en stålstång, det var sjungandet av trygga och korrekta kampsånger, det var givandet av meningslös­t krimskrams till människorn­a i de många förvaren och det var självgisse­l och skampiskan­de över onödig miljöpåver­kan. Föreställn­ingen hyllades av kritikerna, han tilldelade­s priser, fick sitta i paneler och tv-soffor. Allt gick vidare helt nytt och ändå som alltid förr.

Snön föll en av de sista kvällarna som ”Vinterfezt” spelades. Han stod utanför fabrikslok­alen och rökte när hon kom fram. Först kände han inte igen henne utan det färgade håret och näsringen. Hon såg äldre ut, lite mer sliten, vilket ju var fallet. När man inte längre fick några jobb som fri skribent fick man knota som alla andra, tänkte han och log. Och till hans förvåning log hon också.

”Vad bra det var”, sa hon och tog emot cigaretten han bjöd henne på, ”Tänkvärt, modigt och ja, faktiskt jättebra.”

Någon timma senare, efter champagnen och kokainet, när han trängde in i henne insåg han att det var först nu han på allvar firade sin framgång. Han hade nått fram, han hade vunnit.

”God jul”, mumlade han och började nynna på sin favoritlåt av sin favoritsån­gare:

”In the future, when all’s well, confront what you are afraid of, in the future when all’s well. Hold me closely if your will allows it, in the future when all’s well.”

 ??  ?? Allkonstve­rket ”Vinterfezt” skapat av en ung skådespela­re utspelas i ett Sverige som liknar vårt.
Allkonstve­rket ”Vinterfezt” skapat av en ung skådespela­re utspelas i ett Sverige som liknar vårt.
 ?? Bild: Johan Leion ??
Bild: Johan Leion

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden