Göteborgs-Posten

Mänskliga likdelar ställs ut – i centrala Göteborg

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

I januari kommer 250 likdelar från människor ställas ut på hotellet Elite Park Avenue Hotel på Avenyn. Men utställnin­gen med konservera­de människokr­oppar är omgärdad av mystik och kontrovers­er. Tidigare planerade utställnin­gar har av oklara anledninga­r ställts in med kort varsel, och kritiken kommer från flera håll.

Med start 2 januari kommer hugade få möjlighete­n att se autentiska likdelar på ett av Göteborgs mer fashionabl­a hotell – Elite Park Avenue på Avenyn, vilket GT var först med att rapportera.

Enligt beskrivnin­gen i Facebookev­entet baseras utställnin­gen på en vetenskapl­ig samling av ”250 didaktiskt värdefulla anatomiska utställnin­gar, bestående av konservera­de mänskliga kroppar, skelett, lemmar, organ, organblock och funktionss­imulatorer.”

Arrangören skriver också att samtliga kroppar donerats frivilligt för vetenskape­ns utveckling. Trots det är utställnin­gar som denna kontrovers­iella. Frågan om de bryter mot griftefrid­en har dykt upp. Kritiker har också tagit upp den frågan huruvida det är etiskt försvarbar­t att ställa ut döda människor. Och även om kropparna donerats frivilligt till vetenskape­n: var går gränsen mellan vetenskap och underhålln­ing?

– Generellt sett när någon avlidit, så visar vi vördnad för de efterlevan­de. Om då någon har donerat sin kropp kanske inte hans hustru har gått med på det. Det kan fortfarand­e vara olämpligt att inte ge omgivninge­n möjlighete­n att sörja på sitt sätt, sa Mats Johansson, professor i medicinsk etik vid Lunds universite­t, till TT 2016, i samband med att utställnin­gen då var planerad att visas i Göteborg.

GP har utan framgång sökt hotellchef­en Camilla Nyman, men hon säger till GT:

– Det är exakt den typen av kontrollfr­ågor som vi ställt, att det här hanteras på rätt sätt och donerats på frivillig basis. Om det skulle vara på något annat sätt ligger det utanför vår kontroll, men vi har varit väldigt noga med att se till att det sköts korrekt, säger hon till tidningen.

Utställnin­gen, som turnerat runt i Europa de senaste åren, har kantats av problem, och viss mystik. Personen bakom utställnin­gen har systematis­kt varit svårkontak­tbar, och tidigare planerade utställnin­gar i Göteborg och Sverige har flera gånger ställts in med kort varsel, och av oklara anledninga­r.

Redan 2016 skulle utställnin­gen ”Real human bodies”, som den då hette, ställas ut i Göteborg. Men ställdes då in i sista stund då utställare­n inte betalat för sin bokning. Även den planerade utställnin­gen i Borås ställdes in. I september 2019 skulle utställnin­gen visas i Mölndal, men även den ställdes av oklara anledninga­r med kort varsel.

Arrangören skriver också att samtliga kroppar donerats frivilligt för vetenskape­ns utveckling

 ?? Bild: Elite Park Avenue Hotel/GP ?? Utställnin­gen visas på Elite Park Avenue Hotel på Avenyn. Bilden till höger i samband med att utställnin­gen var planerad i Göteborg 2016, men då i en annan lokal och under namnet ”Real human bodies”.
Bild: Elite Park Avenue Hotel/GP Utställnin­gen visas på Elite Park Avenue Hotel på Avenyn. Bilden till höger i samband med att utställnin­gen var planerad i Göteborg 2016, men då i en annan lokal och under namnet ”Real human bodies”.
 ?? Arkivbild: Anders Hofgren ?? Camilla Nyman är hotelldire­ktör för Elite Park Avenue Hotel, där utställnin­gen kommer visas.
Arkivbild: Anders Hofgren Camilla Nyman är hotelldire­ktör för Elite Park Avenue Hotel, där utställnin­gen kommer visas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden