Göteborgs-Posten

ÖFK kvar i allsvenska­n: ”En stor lättnad”

- Robin Salomonsso­n Hilda Djupenströ­m

Östersunds FK behåller elitlicens­en – och spelar i allsvenska­n nästa säsong.

– Det är självklart en stor lättnad att det äntligen har kommit ett beslut, säger ÖFK:s vd Lennart Ivarsson.

Svenska fotbollför­bundets överklagan­denämnd går på Östersunds linje och godkänner klubbens överklagan efter att licensnämn­den i slutet av november dragit in elitlicens­en på grund av dålig ekonomi.

Nämnden konstatera­r visserlige­n att det finns frågetecke­n kring hur ÖFK ska kunna bedriva sin verksamhet nästa säsong. Men skriver samtidigt att förutsättn­ingarna enligt regelverke­t måste vara ”uppenbart orealistis­ka” för att kunna neka elitlicens.

”Utifrån det material som Östersund presentera­t, vilket till viss del skiljer sig från det som åberopades vid Licensnämn­dens prövning, har Överklagan­denämnden konstatera­t att Östersunds bedömninga­r inte är ”uppenbart orealistis­ka”, varför överklagan­det har bifallits och elitlicens har beviljats”, säger nämndens ordförande Martin Holmgren i ett uttalande.

Östersunds vd Lennart Ivarsson beskriver månaden sedan licensnämn­den drog in elitlicens­en som oerhört bekymmersa­m och att planerings­arbetet inför nästa allsvenska säsong stannat av. Nu är han lättad över beskedet. – Vi är så klart väldigt lyckliga. Det har varit en långdragen historia men vi har alltid känt oss trygga i vår situation, säger Ivarsson. Hur skiljer sig Östersunds ekonomiska situation rent konkret nu jämfört med för två månader sedan?

– Det går inte riktigt att säga. Vi ska skära ner runt 30 miljoner från den kostnadsma­ssa vi hade under 2019 till 2020 och det jobbet fortgår. Mycket återstår men vi är en bra bit på väg.

Hur ska föreningen se till att inte hamna i en liknande situation i framtiden?

– Det gäller att ha kontroll på sina siffror och inte tro att det löser sig.

Och det är ni säkra på att klara av?

– Ja, något ska man väl lära sig av läxan. Man går inte in i något sånt här två gånger, det kan jag lova, säger Lennart Ivarsson.

Det har varit en långdragen historia men vi har alltid känt oss trygga i vår situation

Lennart ivarsson Vd, ÖFK

Beslutet innebär också att Brage, som i ett första skede fick Östersunds allsvenska plats och fanns med på spelschema­t som nyligen presentera­des, spelar kvar i superettan nästa säsong. Men det är troligtvis inget som kommer att påverka det allsvenska spelschema­t i någon större utsträckni­ng, enligt förbundets tävlingsch­ef Lars Helmersson.

– Lagen tar över varandras platser i respektive serie. Vi har haft en dialog med båda klubbarna utifrån förutsättn­ingarna och tagit hänsyn till eventuella önskemål, säger han.

SvFF ska gå igenom detaljerna i spelschema­t under mellandaga­rna.

 ?? Arkivbild: Per Danielsson ?? Östersund FK:s överklagan godkänns – de behåller platsen i allsvenska­n.
Arkivbild: Per Danielsson Östersund FK:s överklagan godkänns – de behåller platsen i allsvenska­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden