Göteborgs-Posten

Ackermann bryter kontraktet med Häcken

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Kevin Ackermann, 18,hade skrivit på kontraktet med Fiorentina när ett hjärtfelup­ptäcktes. Nu ett år senare är han tillbaka på fotbollspl­anen – men bryter kontraktet medHäcken. – Hela min värld bara rasade, säger han om det senaste året.

För drygt ett år sedan blev Kevin Ackermann såld av Häcken till den italienska storklubbe­n Fiorentina. Enligt uppgifter till GP landade övergångss­umman på 8,5 miljoner kronor för supertalan­gen som klev upp i A-laget hos Häcken redan som 16-åring.

Mittfältar­en blev den sjätte yngste spelaren genom tiderna i allsvenska­n men under flytten till Italien upptäcktes ett hjärtfel.

– Det var som att han slog mig i hjärtat. Greppade tag i hjärtat och drog ut det. De orden tog ifrån mig mitt liv. Jag är fotbollssp­elaren Kevin. Jag känner inte den andra Kevin så bra, han finns inte, sa han till Häckens hemsida efter att beskedet landat.

Men i början av november kom comebacken på fotbollspl­anen för Kevin Ackermann. Då fick han en timme mot Ljungskile i en träningsma­tch, en halvlek mot Halmstad och 82 minuter mot Norrby.

Men några fler matcher för Ackermann i Häcken blir det inte. Under måndagen kom beskedet om att talangen och klubben går skilda vägar för att han ska kunna ”ta nästa steg på väg tillbaka efter hjärtopera­tionen”.

– Det här är något som jag har tänkt på under en lång stund. Det är inget impulsivt beslut eller så utan jag var ju på väg att lämna för ett år sedan och sen blev ju målet att komma tillbaka och bli frisk igen och nu kom vi överens om det här, säger han.

Hur har det här året varit egentligen?

– Oj, det har varit ett extremt turbulent år. Förra året avslutades ju väldigt bra, det var frid och fröjd och jag hade skrivit på för Fiorentina. Sen blev det som det blev och hjärtfelet ställde till det och då var mitt enda mål att ta mig tillbaka.

Hjärtfelet upptäcktes nere hos Fiorentina under den obligatori­ska läkarunder­sökningen. Då klubben för ett par år sedan förlorade sin lagkapten Davide Astori efter ett hjärtfel är klubben extremt nogranna.

– Det var en lång process, noggrann och extremt bra och det var där mitt hjärtfel upptäcktes, säger Ackermann och fortsätter:

– Det var verkligen en mardröm! Förstod du direkt hur allvarligt det var?

– Nej, inte direkt. Först trodde jag inte att det var så allvarligt utan att det var något litet. Sen kom jag hem och det drog ut på tiden och då började jag att inse. Mitt liv blev verkligen som en jobbig film och som en mardröm.

Men att bara ge upp fotbollska­rriären fanns inte på kartan för Kevin Ackermann. I stället blev det operations­bordet som gällde 30 april.

– Jag är en av de första i Sverige som åtgärdar det och kommer tillbaka. Det fanns ingen garanti för läkarna att ge mig utan kroppen måste ju läka. Det var upp till Gud

att göra så att allt blev bra och det var bara att hoppas och be att allt skulle gå vägen, säger han.

Hur var tiden efter operatione­n?

– Det var hemskt! Jag har varit fotbollssp­elare hela mitt liv och sedan jag var fem år har min enda dröm varit att bli proffs. Det har inte funnits något annat. Det har inte funnits någon plan B. Hela min värld bara rasade.

Hur tog du dig tillbaka rent mentalt?

– Jag bestämde mig tidigt att jag skulle tillbaka. Sen har familjen och vänner stöttat mig extremt bra och gett mig motivation. För mig fanns det aldrig något tvivel. Jag skulle bara ta mig tillbaka. Jag gick till en mental coach under sommaren och vintern och det har också spelat en stor roll i att jag nu är starkare mentalt och lärt känna mig själv ännu bättre.

Vad händer nu då?

– Nu är jag ju klubblös! Det finns lite intresse men vi får se vad som händer. Prio nu för mig är att hitta en klubb som tror på mig och där jag kan vara med och konkurrera om en tröja direkt. Jag vill spela så mycket fotboll och bara göra det jag älskar. Det lutar mot Sverige, det gör det. Sen vet man aldrig vad som händer.

Sportchefe­n i Häcken, Sonny Karlsson, om beslutet att låta Kevin Ackermann lämna klubben trots att han ett år tidigare sålts för 8,5 miljoner kronor.

– Han känner att han behövde starta om och vi kände att vi backar och ska inte slåss här bara för några transfersu­mmor utan vi låter han lämna. Det är tråkigt men vi försöker hjälpa honom till att hitta de bästa förutsättn­ingarna för att hitta en ny klubb. Det är alltid tråkigt att tappa någon men det är bättre att ha ambitionen ihop, det är det de handlar om, säger han.

Gick det här snabbt? Eller försökte ni övertala honom?

– Det har tagit lite tid, det har det gjort. Det här var nog en känsla som vi såg i honom och som vi ville få svar på så det tog lite tid. Men när det väl beslutades så gick det fort.

Jag hade skrivit på för Fiorentina. Sen blev det som det blev och hjärtfelet ställde till det och då var mitt enda mål att ta mig tillbaka.

Kevin ackermann

 ??  ?? För ett år sedan såldes Kevin ackermann till Fiorentina och var på väg att flytta till italien när läkarna upptäckte ett hjärtfel.
För ett år sedan såldes Kevin ackermann till Fiorentina och var på väg att flytta till italien när läkarna upptäckte ett hjärtfel.
 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ??
Arkivbild: Michael Erichsen
 ?? Arkivbild: Carl Sandin ??
Arkivbild: Carl Sandin
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden