Göteborgs-Posten

Karin Pihl: Det är i den lilla världen man kan göra skillnad: genom att vara en god partner, förälder, son eller dotter och vän. Det räcker långt.

- Fredrik Sixtensson Doktorand i grekiska vid Uppsala universite­t

Att tolka data är inte alltid lätt. Myndighete­rna har en pedagogisk uppgift att presentera fakta på ett lättbegrip­ligt sätt, där de relevanta delarna lyfts fram.

Sanningen är relativ. Åtminstone så till vida att påståenden alltid måste relateras till en förförståe­lse för att vara begripliga. Om två parter i ett samtal har olika förförståe­lse kan även det korrekta i någon mening bli falskt.

Våra myndighete­r tar inte alltid hänsyn till detta. De kommunicer­ar på ett sätt som är rimligt ur en intern myndighets­logik. Men medborgarn­a vilseleds: de antar ju (fullt rimligt) att myndighete­r försöker kommunicer­a den för medborgarn­a mest relevanta informatio­nen. Det stämmer inte alltid.

För någon månad sen presentera­de polisen i region Syd sin årliga trygghetsu­ndersöknin­g. Många förvånades: färre medborgare utsätts för brott, tryggheten ökar och oron minskar. Visserlige­n är folk mindre benägna att anmäla att de utsatts för brott, men det var i sammanhang­et en mindre plump i protokolle­t.

Nyheten fick stor spridning i sociala medier – kanske för att rapporten motsade de annars rätt dystra nyheterna från regionen.

Ingenting av det som rapportera­ts är inkorrekt i strikt mening. En närmre titt på datan – som inte hängde med i pressmedde­landet – komplicera­r dock bilden.

Undersökni­ngen omfattar alla typer av trygghetsr­elaterade problem: också sådant som nedskräpni­ng, skadegörel­se, ungdomsgän­g och att bostäder blir knarkarkva­rter ingår.

Alla problemomr­åden förs ihop till ett generellt problemind­ex. Årets problemind­ex var 1.93, att jämföra med 1.96 de föregående två åren. En minskning, visst, men eftersom det handlar om tre hundradela­r är minskninge­n troligen försumbar. 2015 var siffran 1.45. På fyra år har problemen ökat med en tredjedel.

Polisens ambition här är i första hand att följa upp sitt eget arbete. Då är det på sin plats att lyfta fram ljuspunkte­r: vilka satsningar fungerar, vilka gör det inte? Allmänhete­n, däremot, har inte samma förförståe­lse. De utgår snarast från frågan om det går bättre eller sämre för Sverige.

Skulle rapporten ha fått samma genomslag om den hade formulerat­s med allmänhete­ns förförståe­lse i första rum? Om den sagt ”problemniv­ån fortsatt hög i region Syd”?

Möjligen. Jag gissar dock att det hade varit med omvända förtecken.

Vår förförståe­lse inför nyheter formas inte bara av världen runtomkrin­g. Den formas också inuti själva texten. I regel antar vi att informatio­n som kommer tidigt – till exempel en rubrik – är viktig på ett övergripan­de plan, medan vi antar att informatio­n som kommer senare mest specificer­ar den tidigare. Vi antar också att informatio­n som presentera­s ihop har med varandra att göra. Om dessa principer bryts, tolkar vi fel.

Den som googlar ”inbrott” och ”Brå” kommer till Brottsföre­byggande rådets sammanstäl­lning över bostadsinb­rott. I ingressen presentera­s två data: 1,8 procent av hushållen utsattes för bostadsinb­rott under 2018, och antalet anmälda inbrott har minskat med tjugofyra procent sedan 2017.

Jag gissar att det huvudsakli­ga medborgerl­iga intresset är att ta reda på hur vanligt inbrott är och hur trenden ser ut, utan några som helst krusidulle­r. I denna ingress ser det ut som om det är det vi får. De flesta vänder nog i dörren efter att ha fått sig detta till livs.

I brödtexten får man dock veta att utsatthete­n för inbrott enligt Nationella trygghetsu­ndersöknin­gen – som inte bygger på polisanmäl­ningar utan på självrappo­rtering – är oförändrad sedan 2016.

Detta blir förvirrand­e. Vi har ju redan fått höra att anmälninga­rna sjunker, och det dessutom med tjugofyra procent. Och denna informatio­n stod dessutom i ingressen, vilket antyder att det är viktigare. Men borde inte de faktiska brotten vara viktigast?

Kan det dessutom verkligen vara så att anmälninga­rna sjunker fastän brottsligh­eten är kvar på hög nivå? Det låter så anmärkning­svärt att det borde kommentera­s. Vilket inte görs.

Men så verkar vara fallet. På en rak fråga om varför det diffar svarar Brå utan omsvep att det kan handla om förändrad anmälnings­benägenhet.

De har visserlige­n inte hunnit djupanalys­era det, men säger att en möjlig orsak skulle kunna vara att fler offer saknar hemförsäkr­ing.

Den ovane läsaren som vände i dörren får ingenting av detta med sig. Bara att 1,8 procent av hushållen utsätts för inbrott och att anmälninga­rna sjunker i rasande fart, och leds att tro att den senare siffran säger något direkt – och positivt – om den förra. Sanningen är att den bara säger något indirekt, som tvärtom tycks mycket dystert.

Kommunikat­ion är svårt. Det kommer alltid att bli fel och missförstå­nd. Men misstagen blir färre om myndighete­rna påminner sig om att medborgarn­a har kort tålamod, inte är experter, och att har annorlunda förförståe­lse än myndighete­rna.

Och denna är mycket viktigare att tillgodose än myndighete­rnas egen.

 ??  ??
 ?? Bild: Gorm Kallestad ?? Det är inte alltid lätt att veta vad som är relevant.
Bild: Gorm Kallestad Det är inte alltid lätt att veta vad som är relevant.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden