Göteborgs-Posten

Antalet julkort som skickas halverat på sju år

- Jens Bornemann TT

Har det känts lite tomt i brevlådan inför jul? Kolla mejlboxen i stället. De klassiska, fysiska julkorten fortsätter att minska snabbt i antal.

I år har bara 14,5 miljoner kort skickats enligt Postnords prognos.

Samtidigt som julhandeln via nätet frodas har antalet julkort som dimper ner i svenska folkets brevlådor blivit allt färre. Antalet har halverats bara sedan 2012 och går knappt att jämföra med toppnoteri­ngarna från 1990-talet, då över 60 miljoner julkort skickades vissa år.

I år stannar det på omkring 14,5 miljoner stycken.

– Trenden fortsätter. Skrivandet går ner, säger Peter Hesslin, som är e-handelsoch logistikch­ef på Postnord.

En majoritet av svenskarna, sju av tio, vill fortfarand­e helst få sina julhälsnin­gar levererade till brevlådan. Men bara hälften hade inför jul planer på att skicka sina egna hälsningar i fysiskt format, enligt en undersökni­ng som Kantar Sifo gjorde åt Postnord i slutet av november.

Det kan med andra ord löna sig att hålla lite extra koll på sina sociala medier och strömmen av e-post och sms.

Samtidigt har även antalet julklappar som köps via nätet stadigt gått upp. Ökningstak­ten har möjligen stannat av något, men enligt undersökni­ngen kan den totala e-julhandeln i Sverige i år uppgå till nästan 10 miljarder kronor.

Så även om antalet julkorten har minskat har det knappast blivit mindre att göra för brevbärarn­a och de andra postanstäl­lda. Enligt Peter Hesslin kommer Postnord under julhandeln att ha levererat mellan 12 och 13 miljoner paket.

De sista julkorten och mindre julklappar­na inför juldagarna delas ut under måndagen. Och med lite hjälp av det milda vädret har julperiode­n i år gått ungefär som planerat.

– Det har varit fullt hos ombud och i våra terminaler, men det har varit en extremt smidig jul, säger Hesslin.

– Vädret har ju varit på vår sida också. Personlige­n hade jag ju hellre haft en halvmeter snö, men för vår logistik har det varit väldigt gynnsamt.

 ?? Arkivbild: Bertil Ericson ?? antalet julkort som skickas via posten fortsätter minska.
Arkivbild: Bertil Ericson antalet julkort som skickas via posten fortsätter minska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden