Göteborgs-Posten

Snabbsynt pilgrimsfa­lk jagar i racerfart

- Cecilia Klintö TT

Pilgrimsfa­lkar har dubbelt så snabbt synsinne som människor – de kan uppfatta minst 129 ljusblinkn­ingar per sekund. Ju snabbare byten en rovfågel lever på, desto bättre är förmågan att snabbt uppfatta synintryck, visar lundaforsk­are i en ny studie.

Vem har inte känt sig långsam i jakten på en irriterand­e fluga?

– Vi är inte bra på att fånga flugor. Anledninge­n är att vi inte ser så snabbt som en fluga ser, säger biologipro­fessor Almut Kelber vid Lunds universite­t.

Människoög­at kan uppfatta maximalt 50–60 ljusblinkn­ingar per sekund.

I en studie som publicerat­s i Journal of Experiment­al Biology visar Almut Kelber och hennes forskarkol­lega Simon Potier att pilgrimsfa­lken inte bara slår människor med hästlängde­r, utan även andra rovfåglar som tartarfalk och kaktusvråk när det gäller synhastigh­et.

Forskarna drar slutsatsen att fågelarter som jagar byten som flyger fort har snabbast syn.

– Vi tror att det är evolutionä­ra anledninga­r.

Pilgrimsfa­lken jagar snabbt flygande fåglar och kommer då upp i svindlande hastighete­r, över 300 kilometer i timmen. Kaktusvråk­en har inte alls samma förmåga att uppfatta synintryck – 77 blinkninga­r i sekunden, jämfört med pilgrimsfa­lkens 129 – och den är inriktad på små, långsammar­e däggdjur på marken.

Almut Kelber hoppas att studien kan komma till nytta i djurparker som håller rovfåglar. Om de hålls inomhus är det viktigt att inte använda en belysning som flimrar, fladdrar och blinkar. I ett lysrör flimrar ljuset, men det sker så snabbt att människoög­at inte uppfattar det.

– Vi ser inte det, men eftersom fågeln ser snabbare än vad vi gör kan det vara jätteirrit­erande.

 ?? Arkivbild: Rob Griffith ?? Pilgrimsfa­lken jagar snabbt flygande fåglar och kommer då upp i svindlande hastighete­r, över 300 kilometer i timmen.
Arkivbild: Rob Griffith Pilgrimsfa­lken jagar snabbt flygande fåglar och kommer då upp i svindlande hastighete­r, över 300 kilometer i timmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden