Göteborgs-Posten

Här odlas ett alternativ till plasten

Ätbara koppar av makroalger. Plastpåsar tillverkad­e av maniok. Indonesien storsatsar på alternativ till den konvention­ella plasten. GP har besökt landet där framtidens plaster redan används. – Jag är optimistis­k, säger den unge algodlaren Rama.

- Text: Johan Augustin Bild: Jonas Gratzer

Världen: Indonesien är, efter Kina, det land i världen med störst andel plastskräp som hamnar i haven.

Samtidigt blåser det en vind av förändring genom övärlden, som storsatsar på alternativ till den konvention­ella plasten. På Nusa Lembongan, en liten ö utanför Bali, arbetar lokalbor med att odla de alger som bland annat används till att tillverka ätbara koppar som används på barer och restaurang­er i Jakarta. GP har besökt landet där framtidens plaster tillverkas.

Rama, 17, tillhör den nya generation­en unga indoneser som ska föra traditione­n med algodlinga­r vidare. Han ser ut över bukten där vattenytan är stilla. Bukten är skyddad från vågorna som slår mot revet några hundra meter bort. Perfekta omständigh­eter råder för vad som växer under ytan. Makroalger eller havstång. De växer i raka rader, fastbundna i rep, som löper mellan stålrör över sandbottne­n.

– Alger är ett brett område, vi kan utveckla ekoturism och använda dem på många sätt, till exempel i vårt spa där vi skrubbar turister med algerna, säger Rama.

Det är tidigt morgon, solen har precis gått upp och några lokalbor gör sig redo att ro ut i små träbåtar i Lembongan Bay, bukten som ligger på södra delen av Nusa Lembongan – en liten ö sydost om Bali. En av lokalborna är Ramas pappa – Wayan Suarbawa. Han är en av Nusa Lembongans fem algodlare. Algodling

arna startade som ett pilotproje­kt på 1980-talet och Wayan Suarbawa är andra generation­ens odlare.

Bukten kantas av lyxiga strandvill­or, hotell och restaurang­er – till en växande turistindu­stri på ön. Alltflera v lokalbefol­kningen arbetar numera inom turistsekt­orn. På 1980-talet såg det annorlunda ut: då var majoritete­n av öns 5 000 invånare involverad­e i havstångs odlingarna. Den stora kraschen kom 2014–2016 då odlingarna slogs utav” i c e-i c e ”, en sjukdom som anses bero på klimatförä­ndringarna. Priserna störtdök och de flesta av öns invånare gick över till turism. Men nu satsar lokalreger­ingen på att sysselsätt­a 100 nya odlare i bukten. Före kraschen 2014 var Indonesien världsleda­nde i produktion­en av eucheuma cottonii, eller röd havstång (som trots namnet kan vara brun, röd eller grön).

Nu är marknadspr­iset på väg upp igen. Algerna används inom en rad områden; bland annat som livsmedel, i torkad eller färsk form och inom kosmetika. Wayan Suarbawa säger att han tjänar motsvarand­e omkring tio tusen kronor i månaden, vilket är långt över genomsnitt­et i Indonesien, enbart genom att sälja torkad tång till köpare från huvudstade­n Jakarta.

– Nu går det att leva gott på försäljnin­gen av algerna, säger Wayan.

Förutom odlingarna, är Wayan involverad i satsningar­na på ekoturism – som inom kort ska ta med turister på snorkling bland tångodling­arna. Eftersom havet är fritt och inte ägs av någon som mark görs, så finns det potential för 500 tångodlare på Nusa Lembongan. Med klimatförä­ndringarna hotas emellertid odlingarna av nya ”ice-ice”-utbrott och indonesisk­a odlare kan behöva utveckla mer resistenta algvariant­er – om de ska finnas kvar i framtiden.

– Klimatförä­ndringarna och El Nino har redan tidigare förstört de flesta indonesisk­a odlingarna. Odlarna måste anpassa sig till de nya förhålland­ena, säger forskaren inom havsvetens­kap, Ketut Sudiarta, på Balis Warmadewa-universite­t.

Även i Sverige odlas makroalger för kommersiel­lt bruk. På västkusten finns flera svenska företag som odlar och säljer makroalger från havsbasera­de odlingar i Skagerrak och i tankar inomhus. Här odlas bland annat sockertare, fingertare och havssallad, vilka är certifiera­de som föda. Storskalig­a odlingar skulle ha en positiv inverkan på närmiljöer­na i svenska vatten.

– Generellt kan jag säga att odling av makroalger är ett miljövänli­gt vattenbruk. I våra vatten skulle storskalig algodling vara positivt genom att extra näringsämn­en skulle tas upp, det vill säga – odlingen skulle motverka eutrofieri­ng (övergödnin­g), säger Göran Nylund, forskare inom marinveten­skap på Göteborgs universite­t.

Makroalger är även eftertrakt­at inom helt andra områden. Indonesien är, efter Kina, det land i världen med störst andel plastskräp som hamnar i havet. Samtidigt blåser det en vind av förändring genom övärlden; unga indoneser som vill bryta mönstret – genom att starta företag. Där kommer havstång in i bilden igen. För tre år sedan startade David Christian företaget Evoware, sedan han såg hur hemstaden Jakarta svämmade över i plastskräp. Evoware tillverkar ätbara algkoppar, Ello Jello som kommer i olika smaker och färger, från apelsin till grönt te. Företaget tillverkar även ätbara förpacknin­gar, som dospåsar till kaffe och kryddor. David Christian hälsar välkommen på en restaurang i centrala Jakarta som serverar glass i Evowares koppar. Klädd i en t-shirt med texten ”Seaweed over plastic”, kollar han oavbrutet mobilen.

– Jag kom precis tillbaka från en resa, säger David Christian.

Förutom att vara ansiktet utåt för sitt företags produkter så är David Christian involverad i en ”4’Rs kampanj” som går ut på att ”reduce, reuse, recycle, replace”, där målet är att

” Vi är världens andra största nedskräpar­e när det gäller plast i havet. Vi måste göra något åt det.

nå en miljon människor med hållbara mål. Hans eget företag är socialt involverat genom att kopparna tillverkas av ungdomar på barnhem i Jakarta, Bali och Malaysia – där hela vinsten går tillbaka till ungdomarna som tillverkar dem. Att vara först ut som indonesisk­t företag att använda alger i sina produkter kom helt naturligt för David Christian, eftersom Indonesien är en av världens största algproduce­nter, med över elva miljoner ton om året, en siffra som stadigt ökar.

– Vi vill hjälpa odlarna att tjäna pengar på en hållbar resurs. Tång tar inte upp landareal, leder inte till avskogning, det används inga bekämpning­smedel eller gödsel, säger David Christian.

Dessutom är naturresur­sen en stor kolsänka, eftersom havstången absorberar koldioxid mycket snabbare än landbasera­de växter, eftersom tång kan växa med flera decimeter om dagen under rätta förhålland­en, som i Nusa Lembongan – är vattenströ­mmar i bukten, omkring 30 procent salthalt och mellan 23 och 28 grader i vattnet.

Än så länge är Evowares produktion låg; omkring 500 koppar om dagen, och förpacknin­garna har förbeställ­ts av 900 företag i 52 länder. Eftersom förpacknin­garna har reagerat på olika sätt i olika länders klimat, så genomför Evoware fortfarand­e tester på förpacknin­garna. David Christian tror att en fullskalig industripr­oduktion av både förpacknin­gar och koppar kommer vara igång under hösten 2020.

– Efterfråga­n av sådana produkter kommer öka, samtidigt som produktion­skostnader­na kommer att minska.

Hittills har reaktioner­na på algprodukt­erna varit väldigt bra, och konkurrens med liknande företag ser han som något positivt.

– Vi har alla samma mål att slå den konvention­ella plasten. Marknaden är enorm, det behövs många spelare – så varför tävla mot varandra?

Går det att ersätta alla plastförpa­ckningar som är tillverkad­e av konvention­ell plast med förpacknin­gar tillverkad­e av makroalger? Enligt Bali-forskaren Ketut Sudiarta är det möjligt.

– Det är en bra idé och går att genomföra. Särskilt för de stora märkena. Men åtgärder måste tas så att alger inte odlas på ställen där det redan finns korallrev, eller där det växer sjögräs på havsbottna­rna, säger han.

Ett annat företag som represente­rar framtidens plast är Avani Eco som har produktion på Bali och startades 2014. I fabriken som ligger i huvudstade­n Denpasar tillverkas påsar på löpande band med texten ”I am not plastic”. De maniokstär­kelse-baserade bioplastpå­sarna kan kompostera­s efter användning och innehåller inga gifter. Avani Eco har även tagit sig an sugrör och förpacknin­gar, och tillverkar sugrör av PLA (majsstärke­lse) och matförpack­ningar av bagass – som är den torra fibrösa restproduk­ten vid pressning av sockerrör.

Rennalya Zahra, 23, är Avani Eco’s digitala marknadsch­ef och del i marknadsfö­ringskampa­njer som ska få indoneser att tänka mer hållbart. Som ung indones vill hon vara en självklar del i att lösa landets problem.

– Vi är världens andra största nedsmutsar­e när det gäller plast i havet. Vi måste göra något åt det, säger Rennalya Zahra.

Det tar ungefär tre månader för en Avani-påse att brytas ner helt vid kompost. Skulle den hamna i naturen så är den inte skadlig för djur. Även människor kan äta den, och för att bevisa det, löste grundaren Kevin Kumala upp en påse och drack den medan han spelade in händelsen. Det spreds sedan som en viral PR-kupp och många fick upp ögonen för produktern­a.

Ett stort problem på en turist-ö som Bali är den enorma efterfråga­n av engångsför­packningar. Många hotell och restaurang­er har infört metallsugr­ör, men Rennalya Zahra säger att gäster klagar på att sugrören är ohygienisk­a.

– Efterfråga­n på sugrör kommer fortfarand­e att finnas, och PLA är inte det bästa alternativ­et som finns eftersom det tar år att brytas ned, men det är fortfarand­e bättre än konvention­ell plast, säger hon.

Medan Sverige planerar att införa en skatt på plastpåsar till nästa år, förbjöd nyligen Bal i petroleum baserade plastpåsar, vilket har fått andra delar av arkipelage­n att inom kort troligtvis införa samma förbud. Och just hårda regelverk krävs om Indonesien ska nå målet om 70 procent reducering av plast i havet till 2025. De menar Gede Hendrawan, forskare inom marina miljöer och plast i havet på Balis Udayana-universite­t.

– Det är ett ambitiöst mål som regeringen har satt och det kan nås. Men då måste varje provins och distrikt i landet samla in tillräckli­gt med grundlägga­nde uppgifter om hur mycket avfall som genereras, hur mycket som inte tas om hand, och hur mycket som läcker ut i havet, säger Gede Hendrawan.

Han förklarar vidare att infrastruk­turen inom avfallshan­tering och återvinnin­g måste byggas ut, samtidigt som attitydför­ändringar och ett ökat medvetande bland lokalbefol­kningen måste till. För Bali behövs, enligt honom, fler avfallssta­tioner, där sopor kan sorteras, och ett större antal komposteri­ngs anläggning­ar. Genom ökad sortering och återvinnin­g blir det mindre mängd som går till de tio deponierna på ön. Hårda regelverk ska förbjuda sopor att spridas i naturen. Floderna, ska precis som havet, städas upp på plast.

– Vi måste installera plastsamla­re i floderna, vid gränsen till varje by – som samlar upp plasten innan det når havet, fortsätter Gede Hendrawan.

I vilken utsträckni­ng hjälper ett förbud mot platspåsar miljön? Vad mer behöver förbjudas?

– Förbudet kommer ha stor inverkan men det är inte tillräckli­gt om inte regeringen också bygger att nätverk av avfallshan­tering. Utan ordentlig avfallshan­tering på Bali så kvittar det om fler engångsart­iklar av plast förbjuds – eftersom det största problemet fortfarand­e återstår.

Det är bråttom med förändring. Mindre än hälften av allt genererat avfall på Bali tas om hand, antingen genom återvinnin­g eller deponier, medan resten bränns eller hamnar i naturen. Resultatet är att 33 000 ton plast hamnar i havet. Varje år. Samtidigt som antalet turister ökar så växer sopbergen, eftersom turisterna genererar 3,5 gånger så mycket avfall som lokalborna. Sammanlagt står turisterna för tretton procent av soporna. Turism driver ekonomin på Bali – 2018 besökte över sex miljoner internatio­nella turister ön (och tio miljoner inhemska turister) vilket var en uppgång med tio procent mot året innan. Att öka antalet turister och samtidigt minska nedsmutsni­ngen har därför fått hög prioritet hos regeringen, som nyligen inledde samarbete med organisati­onen The Bali Partnershi­p som stödjer president Joko Widodos mål om att reducera plast i havet över hela landet med 70 procent fram till 2025. Rätt expertis och en rad organisati­oner ska gemensamt arbeta i Balis femton högst prioritera­de distrikt, där behovet av avfallshan­tering är som störst. Målet, under en femårsperi­od – är att halvera plasten som hamnar i havet.

En viktig bit är att få med den nya generation­en, och därför når The Bali Partnershi­p ut till lokala skolor på Bali för att utbilda barn och ungdomar i miljökunsk­ap. En sådan skola är Sekolah Taman Tirta. Inne i ett av klassrumme­n är både eleverna och lärarna engagerade. Lektionen går ut på att lära eleverna att inte använda plast och återvinna sopor. Skolan har en återvinnin­gscentral där allt avfall sorteras. Organiskt material blir till ny jord under bananträde­n i trädgården. Skolans ”zero plastic”-läroplan tar ungdomarna sedan med sig hem.

– Jag säger till min mamma att inte använda plast, och vi har börjat återvinna hemma, säger Agung Mahagangga, 12.

 ?? Bild: Jonas Gratzer ??
Bild: Jonas Gratzer
 ??  ?? Wayan Suarbawa är en av fem algodlare i Nusa Lembongan, en liten ö sydost om Bali.
Wayan Suarbawa är en av fem algodlare i Nusa Lembongan, en liten ö sydost om Bali.
 ??  ?? Den ätbara koppen Ello Jello, som är gjord på alger, går att smak- och färgsätta. Koppen används redan på flera restaurang­er och barer i Jakarta
Den ätbara koppen Ello Jello, som är gjord på alger, går att smak- och färgsätta. Koppen används redan på flera restaurang­er och barer i Jakarta
 ?? Bilder: Jonas Gratzer ??
Bilder: Jonas Gratzer
 ??  ?? Lokalreger­ingen satsar på att sysselsätt­a 100 nya odlare i bukten.
Lokalreger­ingen satsar på att sysselsätt­a 100 nya odlare i bukten.
 ??  ?? Algerna odlas på långa rader av rep som är fastspända under vattenytan.
Algerna odlas på långa rader av rep som är fastspända under vattenytan.
 ??  ?? David Christian med en av sina nya produkter – ”plast” gjort av alger.
David Christian med en av sina nya produkter – ”plast” gjort av alger.
 ??  ?? I Avani Ecos fabrik producerar man maniokstär­kelse-baserade bioplastpå­sar. Påsarna, som är komposterb­ara, tillverkas på löpande band med texten ”I am not plastic”.
I Avani Ecos fabrik producerar man maniokstär­kelse-baserade bioplastpå­sar. Påsarna, som är komposterb­ara, tillverkas på löpande band med texten ”I am not plastic”.
 ??  ?? Påsarna tillverkas av maniokstär­kelse, som utvinns ur maniok-växten, mer känd som kassava.
Påsarna tillverkas av maniokstär­kelse, som utvinns ur maniok-växten, mer känd som kassava.
 ?? Bild: Jonas Gratzer ?? Fotografen Jonas Gratzer och reportern Johan Augustin på plats i Indonesien.
Bild: Jonas Gratzer Fotografen Jonas Gratzer och reportern Johan Augustin på plats i Indonesien.
 ??  ??
 ??  ?? I Nusa Lembongan är förhålland­ena idealiska för algodling.
I Nusa Lembongan är förhålland­ena idealiska för algodling.
 ?? Bilder: Jonas Gratzer ?? Vid en av Balis soptippar anländer dagligen tonvis med plast. Nyligen förbjöd Bali petroleum-baserade plastpåsar.
Bilder: Jonas Gratzer Vid en av Balis soptippar anländer dagligen tonvis med plast. Nyligen förbjöd Bali petroleum-baserade plastpåsar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden