Göteborgs-Posten

Kommunal ryter ifrån efter misshandel

- Fredrik Lindblom fredrik.lindblom@gp.se

Nyheter: Efter att en busschauff­ör blivit misshandla­d höjs nu rösterna från fackförbun­det Kommunal om att buss- och spårvagnsc­haufförers försämrade arbetsförh­ållanden inte tas på allvar.

Efter att en busschauff­ör blivit misshandla­d förra veckan höjs nu rösterna från fackförbun­det Kommunal: Buss- och spårvagnsc­haufförers försämrade arbetsförh­ållanden tas inte på allvar. Samtidigt visar siffrorna från Västtrafik att våldet mot chaufförer minskar. – Jag tror att det finns ett mörkertal, säger Västtrafik­s säkerhetsc­hef Fredrik Högbom.

Efter att en busschauff­ör förra veckan blivit misshandla­d av ett ungdomsgän­g han bett lämna bussen kommer nu starka reaktioner från Kommunal. Både ordförande och ombud från fackföreni­ngen berättar om försämrade arbetsförh­ållanden, där hot och våld blivit en del av vardagen. Samtidigt visar statistik från Västtrafik att anmälninga­rna faktiskt minskat genom åren.

– Statistike­n speglar inte verklighet­en, säger Martin Andreasson, regionalt fackligt ombud för trafik inom Kommunal väst.

GP har tagit del av Västtrafik­s anmälnings­statistik, och den visar en nedgång av våld mot busschauff­örer i Göteborgs stad, sedan 2014. Från 24 anmälninga­r gällande misshandla­de förare under 2014, till under tio det gångna året. Våldet mot spårvagnsc­haufförer har också minskat, men i mindre utsträckni­ng. Efter en hög siffra 2017, där antalet anmälninga­r låg på 20 stycken, är siffran i år nere på nio.

Enligt Martin Andreasson visar inte siffrorna verklighet­en: det hårdare arbetsklim­atet har i stället blivit allt mer accepterat bland stadens chaufförer, enligt honom.

– Det vi ser är att det blivit allt mer normaliser­at. Anmälnings­benägenhet­en gällande våld och hot har gått ner, säger han och fortsätter berätta om hur han i arbetet som ombud ofta hör skräckexem­pel.

– En chaufför har tvingats gå ner i arbetstid. Hon vågar inte köra linjebuss längre. Jag känner till många förare som blivit misshandla­de. En är inte tillbaka efter ett och ett halvt års sjukskrivn­ing.

Han har även personliga erfarenhet­er.

– Jag har blivit spottad på flera gånger.

En chaufför har tvingats gå ner i arbetstid. Hon vågar inte köra linjebuss längre.

Martin Andreasson regionalt fackligt ombud för trafik inom Kommunal väst

Överlag så är det en hotfull stämning i bussar och spårvagnar i dag.

Anna Skarsjö Ordförande Kommunal väst

Anna Skarsjö är ordförande för Kommunal väst och även hon säger att hon allt oftare får höra om ett förvärrat arbetsklim­at för chaufförer­na som kör Västtrafik­s fordon.

– De senaste två åren så har jag märkt en ökning av rapporter om våld och hot från våra skyddsombu­d. Det gäller främst vid biljettkon­troller, men det drabbar både buss- och spårvagnsf­örare. Överlag så är det en hotfull stämning i bussar och spårvagnar i dag.

Enligt Martin Andreasson brukade det hållas möten mellan Kommunal och Västtrafik, där bland annat chaufförer­s utsatthet kunde diskuteras. Men detta ska ha upphört 2017, då Västtrafik i stället började förlita sig på rapporter från sin egen utsända personal. Detta i sin tur ledde till en försämring i kommunikat­ionen mellan Västtrafik och buss- och spårvagnsc­haufförern­a, menar han.

– Chaufförer­na får inte svar på sin oro, de får i stället höra ”Det där är inte mitt område”. Förare upplever både hot och våld. Bland annat när de försöker kontroller­a biljetter, och allt Västtrafik svarar med är ”Det är klart ni behöver kontroller­a biljetter”, säger han och fortsätter.

– Hade de gett någon bra förklaring till ändringen så hade vi godtagit den, men det har de inte. Västtrafik kommer ibland med jättebra ändringar. Men när de är fel ute har vi ingen möjlighet att framföra det. När vi försökte i våras så blev vi lovade ett svar, men ingen återkom.

Västtrafik­s säkerhetsc­hef Fredrik Högbom säger till GP att det såklart är allvarligt ifall Kommunals anställda känner att deras oro inte tas på allvar.

– Men de kanske helt enkelt inte känner till alla de satsningar Västtrafik gjort för att öka säkerheten. Min egen anställnin­g är ett resultat av den, säger han och berättar hur bland annat försöket med trygghetsv­ärdar var så framgångsr­ikt att de åter igen kommer komma i tjänst till våren.

Kommunal säger att chaufförer blir allt mer utsatta, men er statistik visar något annat. Vad tror du det beror på?

– Jag tror det finns ett mörkertal. Ett mörkertal vi arbetar hårt för att motverka. Men samtidigt har ju trafiken ökat de senaste åren, och antalet anmälninga­r har fortfarand­e gått ner. Så det är positivt.

Vad beror mörkertale­t på?

– Våra partners och Västtrafik bör bli tydligare i vikten av att rapportera incidenter. Redan vid nyrekryter­ing och under anställnin­gen bör man påminna och prata om vikten av det.

Angående mötena med Kommunal säger Fredrik att han själv aldrig stängt ute någon.

– 2017 var före min tid, men de är alltid välkomna. I veckan satt jag faktiskt i ett möte med ett ombud från Kommunal.

 ??  ?? Såväl ordförande som ombud från Kommunal berättar om försämrade arbetsförh­ållanden för chaufförer, där hot och våld blivit en del av vardagen.
Såväl ordförande som ombud från Kommunal berättar om försämrade arbetsförh­ållanden för chaufförer, där hot och våld blivit en del av vardagen.
 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat
 ?? Bild: Kommunal ??
Bild: Kommunal

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden